TomekB Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Mam taką wredną płytę Gigabyte P55-UD3 (najowszy bios wgrany F9) z dwoma kontrolerami SATA2. Jeden natywny w chipsecie, a drugi na płycie. Zwie się Gigabyte SATA II. Dysk SSD to OCZ Agility 3 z wgranym firmware 2.25 (najnowszy jaki znalazłem) Problem jest taki, że na natywnym kontrolerze dysk bootuje tylko w trybie IDE, a jego osiągi są takie jak na screenie. Czyli max dla SATAII. W trybie AHCI dysk bootuje raz na 10 resetów komputera, albo wcale. Natomiast na drugim kontrolerze Gigabyte Sata II dysk bootuje w trybie AHCI bez problemu natomiast osiągi są o połowę niższe. Patrz screen. Oczywiście testowałem wszystkie kombinacje biosu, gniazd sata, kabli. Wszystkie sterowniki poinstalowane. Testowane na Win7 i Win10. I teraz co wybrać. Używać dysk w trybie IDE czy wolniej ale AHCI ? Chipset: GSata II Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 (edytowane) Używać kontrolera z chipsetu w trybie AHCI a nie w IDE. Jestem świeżo po reanimacji komputera na MSI P35 Neo2, ssd hula aż miło w AHCI na kontrolerze z chipsetu. Edytowane 8 Listopada 2016 przez CLAU Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Używać kontrolera z chipsetu w trybie AHCI a nie w IDE. Gdyby działał to bym używał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Sprawdź ustawienia w biosie bo albo masz coś źle poustawiane albo to wina samego dysku. Podczas instalacji Windows z dvd albo USB dysk nie jest wykrywany w trybie AHCI w instalatorze? Aktualizowałeś w nim firmware? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Musze instalować system w trybie IDE, bo instalator nie widzi dysku, ale problem jest taki że na chipsecie w AHCI w ogóle nie przechodzi fazy biosu. Firmware wgrałem najnowszy. To stary dysk z problematycznym sandforcem. Chyba się po prostu gryzie z tą płytą, bo na dwóch innych komputerach działa bez zarzutu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Tak też myślałem, ogólnie OCZ często sprawiał problemy. Szkoda, pozostaje Ci AHCI na drugim kontrolerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Musze instalować system w trybie IDE, bo instalator nie widzi dysku, ale problem jest taki że na chipsecie w AHCI w ogóle nie przechodzi fazy biosu. Firmware wgrałem najnowszy. To stary dysk z problematycznym sandforcem. Chyba się po prostu gryzie z tą płytą, bo na dwóch innych komputerach działa bez zarzutu. A jaki problem podać sterownik w trakcie instalacji? W rejestrze przełączałeś oczywiście przed zmianą na AHCI? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 8 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Listopada 2016 Rafa, jemu w ogole nie wykrywa dysku w biosie ani podczas instalacji Windows dlatego o to też m.in. zapytałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...