Skocz do zawartości
_bercik_

Komputer dla architekta do 8000 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 
Potrzebuję porady w związku z planowanym zakupem sprzętu do projektowania/grafiki 3D. Komputer na pewno nie będzie wykorzystywany do gier. Przede wszystkim zależy mi na jak najbardziej wydajnym procesorze i ilości ram 32gb (minimum 16gb). 
Karta graficzna pod wizualizacje i wyświetlanie modeli 3D, a jednocześnie do pracy na 2 monitorach. Quadro raczej cenowo zabijają chyba że jest jakiś kompromis.

Podsumowując maksymalna wydajność procesora i grafiki w tej kwocie. 

Jaki budżet
Budżet to 8000 zł brutto +/- 200 zł - interesuje mnie zakup samej jednostki centralnej bez Monitora, klawiatury, myszki itp. 

Do jakich celów ma być przeznaczony komputer ?
- Projektowanie - branża architektoniczna, tworzenie modeli 3D dokumentacja projektowa - Archicad, Autocad, Rhino, SketchUp
- Rendering i tworzenie wizualizacji /3Ds MAX/ Artlantis
- Tworzenie grafiki użytkowej - Adobe Photoshop i inne 

Co ma być wliczone w cenę:
- jednostka centralna

Czy komputer będzie podkręcany teraz lub w przyszłości?
Jest taka możliwość.

Propozycja podzespołów : 

Bardzo wstępna specyfikacja: 
PROCESOR CORE i7-5930K Haswell-E 6x 3.5-3.7GHz lub coś z serii Xeon
Płyta główna MSI X99A SLI X99 LGA 2011-3
RAM: KINGSTON DDR4 32 lub 16GB 2400MHz HyperX Fury Black 
GRAFIKA: ASUS GeForce GTX 1060 TURBO 6GB DDR5 192bit
Dysk SSD Samsung 950 Pro M.2 PCIe 250GB + HDD 1 TB ewentualnie 3x 250 gb ssd
Chłodzenie do procesora Be Quiet Dark Rock Pro 3 lub ewentualnie wodne 
Zasilacz Corsair CX Series 750W CP-9020015-EU
OBUDOWA Z OKNEM SILENTIUMPC AQUARIUS X70W
Napęd CD jakiś podstawowy - nie zależy mi za bardzo na nim. 

Stworzyłem koszyk dla podglądu: 

https://www.morele.net/inventory/info/WcKvnA/

Pytanie: co jest w tym zestawie zbyteczne, co można zamienić na rzecz większej wydajności? 

Pozdrawiam

Edytowane przez _bercik_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka zmień na model 5820K - minimalnie słabszy a sporo tańszy .

Opcjonalnie nowszy I7 6800K .Ram

Ramy bierz 3000 mhz CL15 np. te Corsairy za 419 zł za 16GB - 3 kolory do wyboru , za 416 zł jest wersja z białymi radiatorami , albo od razu zestaw 2x16 GB za 819 zł  .

Ten zasilacz to przesada , do I7 + GTX1060 spokojnie starczy dobre 550W np. Corsair RM550X 550W za 419 zł , nie wiele drożej a ma certyfikat 80+ Gold , w pełni modularne okablowanie i jest bardzo cichy .

Ten Asus co wybrałeś to referent - będzie głośny i gorący , kup coś z autorskim chłodzeniem .

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procka zmień na model 5820K - minimalnie słabszy a sporo tańszy .

Opcjonalnie nowszy I7 6800K .Ram

Ramy bierz 3000 mhz CL15 np. te Corsairy za 419 zł za 16GB - 3 kolory do wyboru , za 416 zł jest wersja z białymi radiatorami , albo od razu zestaw 2x16 GB za 819 zł  .

Ten zasilacz to przesada , do I7 + GTX1060 spokojnie starczy dobre 550W np. Corsair RM550X 550W za 419 zł , nie wiele drożej a ma certyfikat 80+ Gold , w pełni modularne okablowanie i jest bardzo cichy .

Ten Asus co wybrałeś to referent - będzie głośny i gorący , kup coś z autorskim chłodzeniem .

Ok raczej ten 6800 wygląda lepiej i nie jest dużo droższy od 5820K. 

Corsairy całkiem nieźle jeśli chodzi o cenę w sumie nie brałem ich pod uwagę ale mają lepsze parametry od tych kingstonów.

Chłodzenie i płytka główna mogłaby zostać ? czy lepiej jakieś wodne. 

Możesz doradzić mi jakąś grafikę powiedzmy do 1500 zł ? ten asus mi się podoba hehe ale skoro będzie się grzał to odpada. Zależy mi też na kulturze pracy całego zestawu. 

Mam wątpliwości co do zasilacza. Myślisz że 550W wystarczy przy dużych obciążeniach trwających po kilka godzin związanych z renderowaniem ? 

Takie coś mi wyszło: jest zapas na kartę graficzną. http://www.morele.net/inventory/info/2oahi5/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są nowe karty AMD WX 4100, WX 5100 i WX 7100

Fajne i w dobrych cenach. 399$,499$,799$

Musisz najpierw określić, jaką część pracy będzie wspomagał OpenGL lub OpenCL. Innymi słowy jak dużą część gotówki jest sens przeznaczyć na CPU, a GPU.

Muszę się zorientować najpierw co wspomaga program Archicad, a co 3ds maxa czyli co wspomaga projektowanie w programie CAD i wyświetlanie bryły 3D, a co typowo wizualizacje i rendering. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze z tego co widzicie będę używał programów wspierających i openGL i open CL tak więc skupmy się na obu tych rzeczach (procesor + grafika). 

Tak jak napisałem sprzęt do 8k i w tych pieniądzach chciałbym żeby wyciągnąć z tego jak najwięcej wydajności. Co do karty graficznej nie upieram się i jestem otwarty na propozycje. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi