Przemkurius Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Witajcie serdecznie, posiadam taki problem: próbuję podkręcić powyższy CPU, po podniesieniu taktowania o minimalne 100mHz komputer nie reaguje. Tj. w momencie próby odpalenia windowsa, nie ukazuje się chociażby magiczny napis zapraszamy, tylko od razu wali reset i następnie próbuje uruchomić urządzenie naprawiania błędów systemowych. na początku myślałem, że jest to wina coolera, ponieważ na boxowym CPU potrafił osiągnąć temperaturę do 75 w stresie na nominalnym taktowaniu. w związku z tym zakupiłem cooler i nową pastę termoprzewodzącą. tepmeratura spadła o jakieś 15-20 stopni, ponieważ przy odpalonej mozilli temperatura wynosi 40 stopni. konfiguracja pudła: CPU: Intel G3258, 3.2 GHz, 3MB Cooler: SilentiumPC Spartan 3 PRO HE1024 Mobo: MSI H81M-P33 Zasilacz: OCZ stealthXstream 500W RAM : HyperX FURY DDR3 4GB 1600MHz CL10GoodRam DDR3 4096MB PC1333 CL9 obudowa: SilentiumPC Brutus M23 Pure Black SPC090 wersja biosu na Mobo 1.7zdjęcie z biosu: jeszcze screen z programów typu cpu-z moje pytanie brzmi: co może być spowodowane brakiem możliwości OC? czy może mieć na to wpływ zasilacz? Edytowane 14 Listopada 2016 przez Przemkurius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 (edytowane) Google i hasło aktualizacja mikrokodu, podkręcanie na H61. W skrócie żeby móc podkręcać na G3258 H61 musisz usunąć i zablokować pewną aktualizację Windows z tego co pamiętam, bo to stara sprawa albo zmienic płytę na Z. To że jest to dokładnie ta kwestia zdiagnozujesz sobie w ten sposób, że w biosie wyłączysz jeden z rdzeni procesora, czyli pozostawisz aktywny tylko jeden rdzeń. W takiej sytuacji po podkręceniu maszyna powinna wstac. Edytowane 14 Listopada 2016 przez adashi 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemkurius Opublikowano 14 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Listopada 2016 Google i hasło aktualizacja mikrokodu, podkręcanie na H61. W skrócie żeby móc podkręcać na G3258 H61 musisz usunąć i zablokować pewną aktualizację Windows usunąłem aktualizację kb3064209 i poszło. na początek o 300mhz bez zmiany napięć. wyłączyłem także wszelakie wyszukiwanie aktualizacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...