soulfly777kris Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam wszystkich forumowiczów "purepc.pl" Od kilku dni jestem posiadaczem "Gigabyte GeForce GTX 1060 G1 Gaming 6GB" i w sumie nie wiem co mam o niej myśleć, dodam że mogę ją zwrócić do 14 dni od zakupu.Zawsze się zastanawiałem jak sprawdzić taką kartę GPU po jej zakupie, czy sam dobry benchmark jak np. 3DMark wystarczy czy może jeszcze trochę ją potestować w nowych grach w ustawieniach na Ultra.Najpierw zacząłem z podkręcaniem bo na YouTube znalazłem filmik z podkręcaniem tej karty i podkręciłem ją do takich wartości Karta zachowywała się raczej stabilnie w "3DMark Time Spy" ale po odpaleniu gry "Battlefield 1" zaczęły się problemy, najpierw gra zaczęła się zacinać a potem wyskakiwały dziwne komunikatyMoże zacznę od "3DMark Time Spy" standardowo bez OC ta karta w sieci wyciąga w tym teście ponad 4300 punktów a moja nie wyrabia nawet 4000 z CPU i5 4690K i 16 GB RAM podobnie jest w innych testach 3DMark.Największy problem zaczyna się w grze "Battlefield 1" bo przy standardowych zegarach GPU Clock 1595 GPU Memory 2002gra często się zacina nawet na pół minuty, najpierw obraz staje na kilka sekund w miejscu by potem co kilka sekund puszczać pojedynczą klatkę, najbardziej jest to dokuczliwe w rozgrywce online.Przeinstalowałem sterowniki i DirecX ale problem nie ustał czy w takim razie powinienem pomyśleć o wymianie taj karty np. na MSI GTX 1060 Gaming X 6GB ?Co Wy o tym myślicie, czy powinienem się martwić ?Z góry wielkie dzięki za każdą pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Wyczyść sterowniki przy pomocy DDU. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulfly777kris Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2016 Na nowym sterowniku jest dalej zacinanie się gier więc oddaje tą kartę do sklepu puki jeszcze mogę.Ale mam jeszcze ostatnie pytanie. Zawsze jak robiłem testy tej karty w 3DMark to Physics score był o ponad połowę niższy (6000ptk.) bo standardowo dla tej karty to około 16000ptk., czy to normalne. Taka wiedza na pewno mi się przyda na przyszłość. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Physics zależy tylko i wyłącznie od procesora. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulfly777kris Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Physics zależy tylko i wyłącznie od procesora. Dzięki za pożyteczne info o Physics. Kartę już zwróciłem i chcę ją wymienić na MSI GTX 1060 Gaming X 6GB albo na ASUS STRIX GTX 1060 06GB, trochę trudny wybór. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 (edytowane) Podkręć proca koniecznie bo Physcs wygląda blado przy moim SB. http://www.3dmark.com/fs/7839825 Edytowane 22 Listopada 2016 przez radiergummi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulfly777kris Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Podkręć proca koniecznie bo Physcs wygląda blado przy moim SB. http://www.3dmark.com/fs/7839825 No ale Twój procek jest nieźle podkręcony do 5GHz http://www.3dmark.com/compare/fs/7839825/fs/10746098# Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 22 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Listopada 2016 Twój też się podkręca. Takie 4,5 GHz spróbuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulfly777kris Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Twój też się podkręca. Takie 4,5 GHz spróbuj. Akurat na teście mój jest podkręcony do 4.6GHz do którego podałem Ci link powyżej. Mam płytę ASUS MAXIMUS VII RANGER i do wartości 4.6GHz podkręcam jednym klikiem. Edytowane 23 Listopada 2016 przez soulfly777kris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 To coś dziwnie niski wynik w takim razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulfly777kris Opublikowano 24 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2016 (edytowane) Wynik jest proporcjonalny do procentowo podkręconego CPU. Edytowane 26 Listopada 2016 przez soulfly777kris Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulfly777kris Opublikowano 26 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2016 To coś dziwnie niski wynik w takim razie. Jak już na pewno zdążyłeś zauważyć (bo wszystko jest napisane w teście 3DMark) Twój procek jest podkręcony do 4,998 MHz czyli o 8% więcej od mojego 4,5698 MHz. A teraz wyniki testu CPU czyli Physics test. Twoje wyniki: Physics Score -9048- czyli o 8% większy od mojego wyniku 8385 następnie Physics Test -28,72- czyli o 8% większy od mojego wyniku 26,62 Naprawdę widzisz tu dość dziwnie niskie wyniki ? Taktowanie mojego procka jest o 8% niższe więc wyniki są idealnie o 8% niższe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...