Skocz do zawartości
Marcin_2016

Laptop z SSD

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry:)

Jestem tuż przed kupnem laptopa. Niestety ilość różnego sprzętu trochę mnie przytłacza. Wybrałem dwie opcje i może ktoś z Was mógłby mi doradzić.

Wykorzystanie:

-filmy

-muzyka

-internet

-praca z officem

-YU

-obróbka zdjęć w PS i Lightroomie

Budżet ok 2.000,-

Czytam same pozytywne opinie o dyskach SSD, więc upatrzyłem sobie następujący Lenovo

http://allegro.pl/laptop-lenovo-b50-80-i5-5200-8gb-240ssd-win10-120-i6598054671.html

Mam już HDD zewnętrzny 1,5T Samsunga, więc pojemności na zdjęcia mi wystarczy

lub z tradycyjnym dyskiem

https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/notebook-lenovo-ideapad-300-15isk-80q701fdpb

Gdyby ktos mógł podać plusy i munusy przy moim zastosowaniu byłoby super.

Dziękuję i pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz monitor zewnętrzny do pracy? Obróbka profesjonalna?

Lenovo w tej cenie jest dosyć słabo wykonany. Moim zdaniem lepszy tutaj będzie

HP 250 G4 i5-6200U/8GB/240/Win10

Ewentualnie używki.

Monitor będzie w następnej kolejności. Nie wiem co znaczy obróbka profesjonalna. Nie żyję z fotografii, ale wystawy i publikacje się zdarzają:)

A w jakim sensie słabo wykonany; podzespoły, obudowa czy tak ogólnie?

Dzieki za polecenie HP, chyba procesor jest minimalnie lepszy. Wezmę go pod uwagę.

Pozdrawiam

Marcin

HP 250 G4 - hehe, nie warto serio.

ASUS R556LA-XO2470 i5-5200U/4GB/240SSD/DVD to najtańsze z fabrycznym dyskiem SSD (TLC nie ma co marzyć o MLC)

Acer E5-575 i5-6200U/8GB/240 a tu dokładany

Chyba że pomyślisz o dokupieniu dysku na własną rękę ;) ?

Dzięki za odpowiedź

A dlaczego HP nie warto?

W Twojej pierwszej propozycji widzę, że RAM mniejszy, brak systemu i stówkę droższy, ale przyznaję, że jestem laikiem w tych sprawach, wiec pewnie czegoś nie wiem;) Skąd taka propozycja?

Dzięki za pomoc.

Pozdrawiam

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś chce kupić latopy HP to tylko z serii biznesowych, które mają serwis bezpośrednio w HP. Cała inna linia jest serwisowana przez firmy zewnętrzne i są przeboje, wciskanie ludziom kitu, że laptopy zalane i trzeba płacić 1500zł za wymianę płyty głównej.

Najtańszy Probook to 2500zł bez ssd.

Jest sens w 2016 roku kupować notebooka z rozdzielczością 1366x768 i robić na nim coś w PS i Lightroomie? Chyba, że przez pojęcie obróbka pytający miał na myśli cropowanie print screenów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koszmarna tandeta ten HP i cały błyszczący jak w cekinki, klawiatura koszmar, diody od dysku i power schowane na boku, koszmarnie grube ramki ekranu

Patrz pojemność baterii, to jednak Asus. 

Laptop to nie komputer PC by mógł mieć najsłabszą obudowę, bo przecież nie dokupił byś chińskiej klawiatury za 10zł

Ja bym w tym budżecie i tak kupował bez SSD i takowy dokupił samodzielnie, a najlepiej dozbieraj do modelu z matrycą FHD i slotem M.2 na dyski SSD i SATA 2,5" na HDD

Dzięki, to chyba dobry pomysł, żeby jednak dorzucić do FHD i M.2.:)

Dzięki użytkownikowi Prosaid ograniczyłem swój wybór do dwóch:

http://www.x-kom.pl/p/322422-notebook-laptop-156-lenovo-v310-15-i5-6200u-8gb-240-dvd-rw-win10x-fhd.html#specification

i

http://www.x-kom.pl/p/327490-notebook-laptop-156-lenovo-v310-15-i5-6200u-8gb-1000-win7pwin10p-fhd.html#specification

To juz została ostatnia decyzja do podjęcia:

Pierwszy 150 zł droższy i mniej pamięci ale za to ssd z mozliwością powiększenia, a zewnętrzny 1TB juz mam. Z drugiej strony 150 zł można dorzucić do drugiego dysku ssd (albo offica, który tez bedzie potrzebny) i mieć tym sposobem szybki dysk na system i najczęściej używane programy, i 2TB na pliki

Pozdrawiam

Marcin

Jak dokupi monitor to nie będzie problemu. HP 250 wcale nie jest taki zły jak FXJ go opisuję poczytaj opinie użytkowników i wystarczy.

Najtańsze opcje z FULL HD:

Lenovo V310-15 i5-6200U/8GB/1000/DVD-RW FHD

Lenovo V310-15 i5-6200U/8GB/240/DVD-RW FHD

Aczkolwiek można dokupić na m2.

Ewentualnie

Acer F5-573G i5-6200U/4GB/1000/Win10 GF940MX FHD

Matryca FULL HD matowa całkiem niezła, procesor 6 generacji, laptop jest dobrze wykonany aluminiowa obudowa, podświetlana klawiatura, miejsce na dysk SSD m2 (czyli oba dyski wewnątrz laptopa, system win 10 w cenie, przyzwoite wyniki pracy na baterii, dobra kultura pracy. 

Wielkie dzięki za podrzucenie tych dwóch Lenovo FHD. Zostaję przy nich tylko z opcją win 10 w zestawie.

Musze jeszcze tylko pomyśleć, który będzie dla mnie wydajniejszy i jak rozłożyć sobie te dyski czy 2xssd czy HDD i SSD

Dzięki za pomoc

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Acer F5-573G i5-6200U/8GB/1000/Win10 GF940MX FHD

Miałem na myśli np. tego z wolnym slotem M.2 

No fajny jest tylko jest prawie taki sam ja Lenovo (trochę lepsza bateria i dodatkowa karta graficzna), a 400 zł droższy.

Wiesz, jak będę miał 2,7k na laptopa to zacznę myśleć czy trochę nie dorzucić i kupić coś z i7. I błędne koło zacznie się od początku:)

A cos jest nie tak z tymi Lenovo Twoim zdaniem?

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi