AlcatrazxD Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Witam mam taki można powiedzieć problem, otóż mam postawiony serwer Ubuntu 16.04 LTS, wszystko pięknie, w lokalnej sieci mogę się łączyć przez SSH, wklepuje jego lokalne IP (to co się wyświetli po wpisaniu komenty ifconfig w terminalu) no i tu nie ma problemu. Z ciekawości na wydajność postawiłem na nim serwer minecraft, otworzyłem w routerze port 25565 i wszyscy znajomi którym podam moje oficjalne IP (to co się wyświetli gdy np. wejdziemy na strone "Moje-ip"). Każdy może grać na serwie nie ma problemów. Natomiast jeśli chce się połączyć z moim serwerem przez komputer z innej sieci wywala błąd. Czy wie ktoś co zrobić żeby wpisując Moje IP (pod którym mnie widzą wszyscy w sieci) do WinSCP, wpisuje port 22, użytkownika i hasło, mój router automatycznie przekierował sesje do mojego serwera i mógł nim zarządzać zdalnie z każdego miejsca na ziemi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzeerr Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Musisz ustawić przekierowanie portu 22 w routerze na adres lokalnego komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlcatrazxD Opublikowano 16 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 16 Listopada 2016 Musisz ustawić przekierowanie portu 22 w routerze na adres lokalnego komputera. Właśnie w między czasie o tym czytałem, też myślałem o tym wcześniej tylko nie jestem pewny czy NetiaSpot ma taką funkcje. Coraz bardziej się przekonuje że chyba lepiej zakupić porządny Router i mieć dostęp do wszystkiego. A i dodatkowo powinienem ustawić jakieś stałe przydzielanie adresu do tego komputera w ustawieniach rutera czy nie trzeba? Teoretycznie powinien po MAC'u dawać ten sam adres co wcześniej ale nie koniecznie, DHCP rządzi się czasem swoimi prawami Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
masin Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2016 wystarczy rezerwacja adresu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AlcatrazxD Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2016 wystarczy rezerwacja adresu Ok, Dzięki wielkie za rady :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...