Skocz do zawartości
Blacky

Dobry Monitor 19''

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Jestem przed zakupem monitora, myślałem o jakiejś 19-stce (nie mówię o LCD). Niestety, nie znalazłem nigdzie świeżych testów. Więc chciałbym się z Wami skonsultować, co jest dobre, a czego nie warto brać pod uwagę. Wpisujcie swoje propozycje, uwagi. Pozdrawiam. :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 1200zł to

Samsung SyncMaster 957 MB

LG Flatron F900B

Może trochę będziesz musiał dołożyć do nich ale naprawdę warto.

Oba monitory kosztują kole 1300zł.

Dozbieraj tą stówkę bo monitor kupuje się na dłuższy okres a nie tak jak procesor czy k.graficzne :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm ja bym brał ( o ile by starczyło a jak juz troszke bym dołorzył) do tego Lge flatona 1200-1300 pewnie gdzues tylekosztuje....

Dobry monitorek(nawet bardzo dobry) bo masz wsokie odswiezania, dobra(bardzo) ostrosc obrazu, z kolorami ... to wiadomo ze sa lepsze kineskopy...

Bierz tego alo samsunga DF koncowka chyba :) Oba sa badzo dobry. A i przy LGE bedzesz miec chyA BNC :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ten Philips to już jest poza moim zasięgiem finansowym. Żona to by mnie chyba powiesiła  :lol:

Żona Cie nie powiesi, wystarczy ze przyjdziesz do domu i powiesz - "kochanie - zobacz jaki piękny monitor Ci kupiłem" :lol: :lol: :lol: bo tak jak powiesz ze sobie, to oj... :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ten NF nie ma maski podtrzymywanej dwoma "magicznymi drucikami" ? niszym sony trinitron ? Nie lubię tago za bardzo. :?

z tego co wiem to kazdy plaski monitor ma te paski.... choc moze istnieja rozne rodzaje plaskich kineskopow....

na moim g220 prawie ich nie widac, natomiast na illiamie mojego kumpal widac je dosyc wyraznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bierz tego Samsunga 959nf :D

Nie kupuj LG!!!! Niby monitorki spox ale nawet slepy zauwazy ze Flatrony maja wyblakle kolory ;) Ja bym sie przyczepil jeszcze do ostrosci obrazu ;)

Sam idz do pierwszego lepszego salonu z monitorami i se looknij i porownaj. Ten samsung w tej cenie to chyba najlepszy wybor, co do iiyamy niestety nie wiem (nie mialem z nimi do czynienia choc wiem ze ludzie chwala te monitorki)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt nie korzysta z iiyamy? Nie warto?

No ja mam od tygodnia i nie wyobrażam sobie lepszego obrazu - może dlatego że u nikogo takiego nie widzialem...

Link do mojego modelu: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2616

A tu link do modelu w cenie zbliżonej do tej którą oczekujesz: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5672

Na temat tego drugiego sie nie wypowiadam. Za to komentarze nt mojego co do ostrosci obrazu mogą wynikać z faktu złego ustawienia trybu pracy monitora bo ma on trzy następujące tryby (łatwe do przełączenia - TEXT, PICTURE i MOVIE) odpowiedzialne za optymalną jakość obrazu - naprawde sie sprawdza!

Tutaja masz też link do wczesniejszego topicu na ten temat: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=35682

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEhe iiyama w sumie nalzezy do trojki najepszych producentów monitórow wiec nie wiem czemu mozna by sądzic ze sa słabe lub cos takiego :?

Jak podoba ci sie jakis monitor z maska szczelinowa (czyli te druciki..) to bierz bez wahania ! Po masce kratowej sa to najlepsze kineskopy.. perforowana*czy jak sie to zwie) bije na łowe pod tym wzglecem ze ma jasniejszy obraz itd :)

rcube: pamietam do dzis jak w sklepie widziałem kilka monitorow w tym i samsung był. Sony, lg, NEC, Philips miały dobre ub bardzo dobre jakosci obazów.. ale był wsrod nich taki sasung który kolory miał gorsze niz 15" DEWOO :/

Qrde nei wiem jak co sie pisze :D

Boyco podsunał dobry pomysł odnosnie monitora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy nikt nie korzysta z iiyamy? Nie warto?

No ja mam od tygodnia i nie wyobrażam sobie lepszego obrazu - może dlatego że u nikogo takiego nie widzialem...

Link do mojego modelu: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=2616

A tu link do modelu w cenie zbliżonej do tej którą oczekujesz: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=5672

Na temat tego drugiego sie nie wypowiadam. Za to komentarze nt mojego co do ostrosci obrazu mogą wynikać z faktu złego ustawienia trybu pracy monitora bo ma on trzy następujące tryby (łatwe do przełączenia - TEXT, PICTURE i MOVIE) odpowiedzialne za optymalną jakość obrazu - naprawde sie sprawdza!

Tutaja masz też link do wczesniejszego topicu na ten temat: http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=35682

Pozdrawiam!

Dzięki bardzo. Twój monitor jest naprawdę cool, ale mnie by kosztował jakies 1650 zł. Poza moim zasięgiem. Samsung kosztować mnie może jakieś 1310 zł. Różnica spora. Jeszcze pozostaje Iiyama Vision Master Pro 455. Cena dla mnie 1250. Więc między samsungiem a iiyamą prawie nie ma różnicy. Monitor kupuje się raz na conajmniej 4 lata, więc chciałbym wybrać naprawdę mondrze. Niestety, nie bedę mial szansy porównać kilku monitorów tego zamego typu :cry: . Cóż, liczę na szczęście.

Tylko który wybrać :?: :?: :?:

Dzięki za radę i linki (szczególnie do Twojego topiku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HEhe iiyama w sumie nalzezy do trojki najepszych producentów monitórow wiec nie wiem czemu mozna by sądzic ze sa słabe lub cos takiego :?

Wiesz, nie sądzę żeby były słabe. Chciałem tylko wywałac dyskusję na temat Iiyamy, bo jestem baaaaardzo nimi zainteresowany (albo samsung, albo iiyama - inne odpadają, lg nie dla mnie, philips za drogi)

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, nie sądzę żeby były słabe. Chciałem tylko wywałac dyskusję na temat Iiyamy, bo jestem baaaaardzo nimi zainteresowany (albo samsung, albo iiyama - inne odpadają, lg nie dla mnie, philips za drogi)

Pozdrawiam.

No to bierz VM Pro 455 - napisałem ze najego temat sie nie wypowiadam bo nie mialem go w rekach - mysle ze jest to model zblizony do mojego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kazda sroka swoj ogon chwali (czy jakos tak :wink: ), to i ja dwa grosze dorzuce.

Od poltora roku uzywam SMS 959 NF i moge polecic go z czystym sumieniem. Na moje potrzeby (net, praca, divx i czasem gierki) w zupelnosci wystarcza. Ma co prawda dwa paski, ale zupelnie nie zwraca sie na nie uwagi, zreszta to jest cena jaka placi sie za plaski kineskop Diamondtron (odpowiednik Trinitrona). Wszystkie inne samsungi bez NF w nazwie (te nowsze) bazuja na kineskopach samsunga i dzieki odpowiedniemu wyprofilowaniu "przedniej szyby" w rogach, uzytkownikowi wydaje sie, ze wyswietlany obraz jest plaski (cos jak okulary - na pewno tak dzialaja DFX, a pewnie i te MB).

Jedyna wada tego monitora, to gabaryty :cry:

Pozdro

M.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki wszystkim za pomoc. Czeka mnie jeszcze wybór między iiyamą a samsungiem, ale przynajmniej potwierdziłem swoje zapatrywania na te dwa mnoitorki - 959NF i PRO 455. Czas pokaże co będzie zawalało moje biurko. Jeszcze raz thx :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...