Skocz do zawartości
Rahi

RAM 3000MHz - AsRock Z87 Extreme4

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

Planuje dokupić/zmienić RAM.

Obecny zestaw:

i5 4670k @ 4.4GHz

GTX 780 MSI (planowana wymiana na Palita 1070 w ciągu 2 miesięcy)

AsRock Z87 Extreme4

XFX TS 550W 80+ Bronze

Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 Unbuffered

Thermalright HR-02 Macho

Teraz pytanie - czy dokupić taki sam zestaw pamięci jak już mam i po prostu dołożyć 2x4GB, czy może jednak zainwestować w coś lepszego?

Mógłbym się pokusić o Crucial Ballistix Tactical, DDR4, 4x4GB, 3000MHz, CL15, ale czy jest sens skoro z87 nie obsługuje taktowania 3000MHz? Wtedy zbije do tych 2933 ?

Komputer służy przede wszystkim do grania.

Z góry dzięki za odpowiedź.

• Downvote 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie dość że pamięć DDR4 to jeszcze zestaw 4x4GB .

Ty masz płytę na Z87 z obłsługą pamięci DDR3 więc taką pamięc musisz brać jak chcesz dołożyć ram .

Ramy DDR3 3000 mhz istnieją tyle że sens ich brania jest praktycznie żaden , wydajność w stosunku do ceny to porażka , jak chcesz brać wysoko taktowane kości to bierz jakieś 2133 mhz CL9 lub CL10 albo 2400 mhz CL10 .

Dokładasz albo 8GB ( czy to 1x8GB czy 2x4GB ) albo od razu wymieniasz na 2x8GB DDR3 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No debil ...  :wisielec:

Nie wiem jak ja przegapiłem to, że płyty nie mogą obsługiwać dwóch standardów ... Pardon, mój błąd. 

Crucial Ballistix Elite DDR3 2x8GB, 2133MHz, CL11 - warto? Czy nawet nie poczuje różnicy między tym, a 1600MHz CL9? 

Jeszcze raz sory za wygłup wyżej  :mur:

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi