Lewatyw Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 (edytowane) Witam. Mam zamiar kupić KSEROKOPIARKĘ. I tu proste pytanie: co kupić? czy laserową czy tuszową? Jestem zielony co do tego typu sprzętu. Nie mam zielonego pojęcia o kserokopiarkach a na pewno już o laserowych. Chciałbym aby kserowała, drukowała i robiła skan. Nie mam pojęcia na czym polega eksploatacja sprzętu laserowego bo z tego co wiem to w drukarce/kserokopiarce tuszowej główną rzeczą eksploatacyjną jest sam tusz. Wiem jeszcze, że i w jednej i drugiej istnieje zależność im tańszy sprzęt tym większe koszty eksploatacji. Podsumowując: Chciałbym wiedzieć co lepsze i bardziej opłacalne kserokopiarka laserowa czy tuszowa i jakie są różnice i co podlega eksploatacji. Z góry bardzo dziękuję i proszę o szybką pomoc. PS: Jeśli to ma znaczenie to jestem studentem ;) Edytowane 17 Listopada 2016 przez Lewatyw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 A jest w ogóle klasyczne xsero atramentowe ? Bo chyba tylko laserówki są . Co innego urządzenia wielofunkcyjne z funkcją ksero i skanu . Kwestia budżetu i obciążenia danego urządzenia , atramentowe urządzenia wyjdą taniej przy małych przebiegach , tusze też z reguły są tańsze . Z drugiej strony laser będzie szybszy i trwalszy , toner starcza na sporo więcej kartek , gorzej z ceną tonerów - czasami cena oryginalnych tonerów to istny kosmos , zamienniki czy regenerowane wychodzą sporo taniej . Także kwestia tego czy urządzenie ma być mono czy kolorowe ma duże znaczenie . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewatyw Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 Powiem tak, zależy jak częsta eksploatacja i o jakim wydatku. Wolałem mono + kolor. Jeśli scan robi tu kolosalną różnice cenową bo wtedy z kserokopiarki robi się urządzenie wielofunkcyjne to mogę z tego zrezygnować. Myślę że najlepszym rozwiązaniem będzie kserokopiarka i drukarka w jednym + mono i kolor Oczywiście laserowa. Jakieś propozycje ? Oczywiście jak na studenta przystało chciałbym się zamknąć w możliwie najmniejszej cenie typu 500zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 Skanowanie nie robi takiej różnicy , więcej czy ma być mono czy kolor . Urządzenia wielofunkcyjne laserowe to koszt od 400 zł np. Brother DCP-1510E za 415 zł . Oryginalny toner to koszt 160 zł , powinien starczyć na 1 000 stron ( wg. norm producenta ) . Zamienniki to różnie - od ~80 zł za toner który też powinien starczyć na 1 000 stron . Kolor wyjdzie sporo drożej - najtańsze urządzenie tego typu ponad prawie 800 zł , komplet tonerów też kosztuje . Np. taki Samsung SL-C480 za 770 zł , komplet oryginalnych tonerów to praktycznie drugie tyle co wartość urządzenia . Z tego co przeglądałem na stronie centrumdruku.com to najlepiej wypada OKI MC342Dn , co prawda koszt urządzenia to ~1200 zł ale tonnery zamienniki to koszt ~400 zł za komplet . Gdzie kolor starczy na ~1500 stron a czarny na prawie 2,5 k stron . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewatyw Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 A jeszcze pytając z ciekawości to czy biorąc pod uwagę też tuszowe to z pewnością tańsze są tusze ale starczają pewnie na o wiele mniej ? Eksploatacja znacznie częstsza? Wymienia się tylko tusze czy trzeba jeszcze jakieś głowice czy coś innego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2016 Tusze starczą na znacznie mniejsza ilość stron - 200-300 stron . Same urządzenia atramentowe są tanie - ceny masz od 170 zł ale często komplet tuszy to równowartość ceny urządzenia albo nawet i drożej . Choć są wyjątki - HP Deskjet IA 2135 za 210 zł gdzie komplet oryginalnych tuszy to koszt ~80 zł . Wymianie z reguły podlega tylko tusz , chyba że coś sie stanie to do wymiany idą np. głowice drukujące . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewatyw Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2016 Kurdę. To teraz potrzebuję dobrej rady co wybrać :) Urządzenie wielofunkcyjne tylko mono - laserowe czy urządzenie wielofunkcyjne mono+kolor - tusz. Chodzi przede wszystkim o cenę zakupu i eksploatację. Potrzebuję już taką ostateczną radę bo muszę zakupić a jak wiadomo to zakup już na kilka lat :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Listopada 2016 Kup sobie takie coś http://allegro.pl/brother-mfc-7840w-4w1-wifi-nowy-beben-toner-rok-gw-i6122844027.html i będziesz Pan zadowolony. Części, jak np bęben dostępne, tonery tanie jak barszcz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...