Skocz do zawartości
M79

TFT vs. CRT

Majac 2tys zlotych z tych dwoch wybralbys:  

1. 1. Majac 2tys zlotych z tych dwoch wybralbys:

• 19 calowy monitor tradycyjny
      21
    • 17 calowy monitor tft
      34

Rekomendowane odpowiedzi

Sam sobie mozesz odpowiedziec.Pytasz siebie do czego go bedziesz uzywal,jakie masz warunki,ile kasy,ile siedzisz przed kompem.Nie mozna tak po prostu powiedziec ze jedno od drugiego jest lepsze bo kazdy ma swoje indywidualne upodobania,przyzwyczajenia,rozny jest tez rodzaj pracy/zabawy wykonywanej na kompie.Rzeklem.

Glosowalem na LCD bo kazdy 19"CRT jest dla mnie kiszka z prostej przyczyny.Warunki mieszkaniowe nie pozwalaja mi na wstawienie 19" do pokoju co z miejsca eliminuje go.Tak jak widzisz sam zdecyduj bo za duzo jest zmiennych na rozwiazanie takiego rownania :evil:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grolshek, w ankiecie napisalem: 2 tysiace zlotych...

Lechoo: teraz mam g220.... to by wygladalo ciekawie (bo chce miec dwa monitory rzecz jasna, czyli "starego" bym sie nie pozbywal)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wybrałem ciekłokrystaliczny 17 cali z tego względu, że nie jest mi potrzebna "krowa" 19 cali a 17 jest akurat. tylko oczywiście chodzi mi o dobry mont, a nie jakiś LG czy no-name. ja bym kupił philipsa, najładniejszy obraz spośród ciekłokrystalicznych jakie widziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nom jak by brac to tego soniacza bym łyknał tylko cena.. własnie jaka? Mam test w cCHIP'ie ale cena tam zapisana powinna dosć mocna spasc bo gazeta jest sprzed poł roku conajmniej :) Z ciekawosci pytam bo nigdzie nie moge znalezc ceny tego najlepszego jak la mnie monitora 19"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grolshek, w ankiecie napisalem: 2 tysiace zlotych...

Lechoo: teraz mam g220.... to by wygladalo ciekawie (bo chce miec dwa monitory rzecz jasna, czyli "starego" bym sie nie pozbywal)

Wytlumacz po co mi informacja o 2000pln ?? Jestem wczorajszy wiec moge nie kumac.Jak dla mnie Samsung 172T jest najlepsza 17LCD.Ale czy wyrobisz sie w 2000pln to watpie :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie mozesz odpowiedziec.Pytasz siebie do czego go bedziesz uzywal,jakie masz warunki,ile kasy,ile siedzisz przed kompem.Nie mozna tak po prostu powiedziec ze jedno od drugiego jest lepsze bo kazdy ma swoje indywidualne upodobania,przyzwyczajenia,rozny jest tez rodzaj pracy/zabawy wykonywanej na kompie.Rzeklem.

Glosowalem na LCD bo kazdy 19"CRT jest dla mnie kiszka z prostej przyczyny.Warunki mieszkaniowe nie pozwalaja mi na wstawienie 19" do pokoju co z miejsca eliminuje go.Tak jak widzisz sam zdecyduj bo za duzo jest zmiennych na rozwiazanie takiego rownania  :evil:

to dlatego ;)

samsung 172V za ta cene, ten o ktorym mowisz jest za drogi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie to oczywista sprawa i w sumie prawie jakbys pytal czy kupic Volvo czy Audi czy BMW a moze Toyote?, kazdy wezmie co innego, wiec pytajac innych wprowadzisz wlasciwie sam siebie w blad, bo przeciez Twoj gust moze byc inny niz nasz gust :-) :lol: jedyne co wiekszosc zgodnie lubi to chyba... dziewczynki :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

masz sporo racji mrtnt, ale ja jestem totalnie niezdecydowany...

jedyne co mi naprawde przemawia za tft to to, ze sie mniej oczy mecza, tylko tyle ze tak naprawde nie wiem jak wielka jest ta roznica

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

e - jeżeli chodzi o porównanie samochodowe to raczej pyta czy brać turbodiesla czy benzyne :D

mam CRT 21 płaskiego sony i jedyną jego wadą są rozmiary... dlatego głosowałem na LCD - bo mniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hihihi to masz spory problem, w sumie to ja tez bym nie wiedzial :-) ja moge co najwyzej rozwiazac Ci problem i sprzedac np swoją 17-tke CRT? :roll:

no a jak sie nie mozesz zdecydowac to wez idz do lotto, wez kup losa, jak cos wygrasz, bierz TFT, a jak przegrasz bierz CRT :wink: a moze odwrotnie? :roll: Tak pozniej wezmiesz np CRT i bedziesz myslal "a moglem ORT: ORT: ORT: ORT: ORT: <span style='color: red;'>ORT: wziasc</span> TFT" i analogicznie odwrotnie :-) Musisz uproscic sobie zycie :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Glosowalem na LCD bo kazdy 19"CRT jest dla mnie kiszka z prostej przyczyny.Warunki mieszkaniowe nie pozwalaja mi na wstawienie 19" do pokoju co z miejsca eliminuje go.Tak jak widzisz sam zdecyduj bo za duzo jest zmiennych na rozwiazanie takiego rownania  :evil:

eee tam przesadzasz chyba z tym miejscem fakt faktem ze krowa z tej 19ki to jest ale jesli ja dobrze umiejscowic to nie bedzie w niczym przeszkadzac wiem cos o tym :) oddalem glos na CRT jednak to tylko moj pkt widzenia bo zalezy do czego monita bedziesz uzywal jesli np.: "bawisz" sie w cos jak grafik komputerowy to LCD odpada na starcie jesli natomiast kompa uzywasz do typowych zastosowan biurowych to LCD nie ma sobie rownych oczy ma sie tylko jedne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niekoniecznie przesadza, jestem swiadkiem bo sam mam np taka wneke na monitor ze 17nastka sie ledwo miesci i wlasciwie nie powinna tak pracowac bo nie ma filtracji. 19tki to nawet bym na sile nie upchnal, zeby tego dokonac musialbym demontowac biurko :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do duzych monitorow LCD to do 2 tys raczej nie da sie chyba kupic modelu z niskim czasem reakcji <30ms a to jest chyba najwazniejsze (nie znam sie bardzo na modelach ale przegladajac kilka ofert nie widzialem takowego). Poza tym jakos nie mam jeszcze zaufania do tych "paneli" i IMHO przy wiekszych przekatnych lepiej wybrac firmowy monitor CRT a na pewno zaoferuje lepsza klase obrazu. Sam mam monitor ADI Microscan P950 19" na FD Trinitronie i porownujac go z 17" TFT (Iiyama LCD PLE430S za ok 1950zl ) i roznica wypadla na korzysc CRT - ostrzejsze kolory, lepszy kontrast, plynnosc obrazu video. Niewatpliwym atutem LCD sa male wymiary, elegancja, waga itd. Akurat w moim przypadku nie jest to tak istotne bo mam duzo miejsca. Moze za jakis czas sobie zmienie ?. Poki co nie zamierzam. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee tam przesadzasz chyba z tym miejscem fakt faktem ze krowa z tej 19ki to jest ale jesli ja dobrze umiejscowic to nie bedzie w niczym przeszkadzac wiem cos o tym :) oddalem glos na CRT jednak to tylko moj pkt widzenia bo zalezy do czego monita bedziesz uzywal jesli np.: "bawisz" sie w cos jak grafik komputerowy to LCD odpada na starcie jesli natomiast kompa uzywasz do typowych zastosowan biurowych to LCD nie ma sobie rownych oczy ma sie tylko jedne

Nie przesadzam.Przesiadlem sie z 19"CRT na 15"LCD.I nie oddam juz nigdy.Dla moich zastosowanian nie ma wad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja powiem tak , sam sie przesiedłem jakieś rok temu z CRT 17'' na LCD 17'' , i czcionki bardzo ostre są , wręcz monitor jest idealny do czytania tekstu , kolory troszke zwalone ale to mi nie przeszkadza zbytnio , najgorsze jest zmużenie , wręcz nie można grać w nic , ani oglądać filmów.Monitor nadaje sie tylko do czytania !Od tego roku technologia pewnie poszła w góre mój monit ma czas reakcji 40ms , teraz są monity z 17ms więc moze już tak nie zmużą .Jeszcze dodam kilka słów na temat męczenia sie oczów , jak dla mnie niebo a ziemia , nawet po 8 godzinach nic mnie nie bolą , z CRT powyżej 6 już mnie bolały teraz jak siedze przy CRT to po 2godzinach już niemoge .Jeszecze jedna rzecz jest denerwująca , a mianowicie rozdzielczość , w innej niż standardowa (1248x1024)obraz jest paskudny!W ogóle w innej nieda sie pracować , ani nic robić !Jeśli pogrywasz w gry weź to pod uwage bo niektóre nawet nie obsługują tej rozdzielczości np.Morrowind.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...tylko oczywiście chodzi mi o dobry mont, a nie jakiś LG czy no-name. ja bym kupił philipsa

O Boże , ten znowu zaczyna faworyzowanie swojego sprzetu. Nie zgodze sie z tobą. Mam LG F700P i jestem z niego bardzo zadowolony. Ps. jest to chyba :?: jedyny monitor z calkowicie płaskim kineskopem na brzegach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

widziałem kilkanaście monitorów i wybrałem PHILIPSa bo miałnajładniejsze kolory, geometrię i najprzyjemniej się patrzyło na niego. mogłem brać LG, nawet 19 cali ale wolałem to co mam więc nie pisz że faworyzuję swój sprzęt. sam wybierałem bo był najlepszy.

różnica między LG a PHILIPSEM jest widoczna od razu : kolory są nieporównywalnie lepiej nasycone i żadne ustawienia LG nie dadzą tak świetnego obrazu jaki ma philips.

a LG nie jest zły, mercedes C klasa też nie jst zły ale mercedes E i S klasa są lepsze, BMW 5 i 7 też.

a poza tym w twmacie polecam ciekłokrystaliczny monitor a spośród tych co widziałem w MM najlepszy obraz miał także philips.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam zastanawiam się nad monitorem, ale tft odpada jak dla mnie, bo pograć czasami lubię, a z tym smużeniem to kiszka. Próbowałem jakiś czas temu 15" LG LCD, który miał podobno czas reakcji 25ms i smużył drań jeden. Dla mnie tylko 19" CRT(może i duży, ale dla mne cool).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cze !

Chciałbym kupić 15" LCD, ale chce też czasami pograć, czy jakiś filmik oglądnąć. Zastanawiam się nad Iiyama PLE 380s -

ma czas reakcji 23 ms, wysoki kontrast, jasność itp.

Jeżeli coś o nim wiecie, prosze napiszcie.

Czy mógłby ktoś podać mi parę modeli LCD 15" o czasie reakcji 16-17 ms ?

Z góry dzięki !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ważne jest do czego głównie wykorzystujesz monitor, panele LCD mają to do siebie żę nie męczą tak bardzo jak CRT oczu, są świetne do czytania, pisania, przeglądania statycznych orbazów, z drugiej strony słabo sobie radzą z dynamiczną grafiką (gry, filmy), pozostawiają nieraz smugi w bardzo dynamicznych gierkach! Tak więc ja do pracy na kompie wziołbym LCD, jeśli miałby być głównie do gier do CRT ;] A swoją drogą ja bym wzioł CRT bo więcej oglądam filmóff i gram niż pracuje na kompie ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale ważne jest do czego głównie wykorzystujesz monitor, panele LCD mają to do siebie żę nie męczą tak bardzo jak CRT oczu, są świetne do czytania, pisania, przeglądania statycznych orbazów, z drugiej strony słabo sobie radzą z dynamiczną grafiką (gry, filmy), pozostawiają nieraz smugi w bardzo dynamicznych gierkach! Tak więc ja do pracy na kompie wziołbym LCD, jeśli miałby być głównie do gier do CRT ;] A swoją drogą ja bym wzioł CRT bo więcej oglądam filmóff i gram niż pracuje na kompie ;]

Ile razy mozna wam powtarzac ze juz nie zostawiaja smug !!! Zyjecie czasami kiedy Amdeki sie grzaly chyba...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem taki wybór... i wybrałem 19" CRT. Miałem do dyspozycji do 5000zł nawet ale stwierdzilem ze to przesada dac tyle za monitor. Ostatecznie wydałem na niego ponizej 1800zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz to napisz dlaczego wybrałeś 19" CTR ?

A tak wogóle to napiszcie wreszcie coś sensownego o czasie reakcji matrycy - ile wystarczy do gier, filmów itp.

Możecie pisać wszystko, bo chciałbym się jak najwięcej dowiedzieć o LCD - jak wam się chce oczywiście :-)

A ja sobie poczekam :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dałem chyba 1190 zł mająlimit rodziców 1500 lub nawet więcej, byleby monitor miał starczyć na dłużej i jeśliby był wart więcej. :) musiałem jednak wybrać spośród oferty MM (bony świąteczne na 700zł, głupio wydać na pie.rdółki 700 zł więc na monit akurat) i były MAG, LG, PHILIPS, MITSUBISHI i inne tańsze modele.

jako że gram wybór padł na CRT, gdybym siedział w wodrzie i necie na pewno miałbym LCD. jednak w obecnym czasie LCD niezbyt sprawdzają się w dynamicznych grach (FTP, wyścigi) ale do normalnej pracy są chyba lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja dałem chyba 1190 zł mająlimit rodziców 1500 lub nawet więcej, byleby monitor miał starczyć na dłużej i jeśliby był wart więcej. :) musiałem jednak wybrać spośród oferty MM (bony świąteczne na 700zł, głupio wydać na pie.rdółki 700 zł więc na monit akurat) i były MAG, LG, PHILIPS, MITSUBISHI i inne tańsze modele.

jako że gram wybór padł na CRT, gdybym siedział w wodrzie i necie na pewno miałbym LCD. jednak w obecnym czasie LCD niezbyt sprawdzają się w dynamicznych grach (FTP, wyścigi) ale do normalnej pracy są chyba lepsze.

Z tego samego powodu wybralem CRT. Szlag by mnie trafił jakbym zobaczył ze cos mi smuży na ekranie. Dodatkowo widzialem jak TFT pracuje w innej rozdzielczosci niż zalecana. nie oddaje też dokładnie naturalnych kolorów.

Do momentu zakupu i przetestowania mojego monitora nie sadziłem ze obraz moze sie zbytnio (poza ostroscią) różnić. Teraz mam inne zdanie a uwierzcie mi - widzialem wiele monitorów w akcji (w tym też TFT).

Reasumując nie kupiłem TFT bo monitor ma mi służyć do oddawania mi obrazu a nie szpanowania przed kumplami sprzetem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...