Skocz do zawartości
M79

TFT vs. CRT

Majac 2tys zlotych z tych dwoch wybralbys:  

1. 1. Majac 2tys zlotych z tych dwoch wybralbys:

• 19 calowy monitor tradycyjny
      21
    • 17 calowy monitor tft
      34

Rekomendowane odpowiedzi

Nie smuzy samsung 152B,152T,151P.Reszta nie wiem ani mnie nie obchodzi.Wielokrotnie pisalem o w/w na tym i nie tylko forum.Gralem na wiekszosci dostepnych mi FPP=brak smuzenia.Chyba ze jest cos szybszego od FPP...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie mozesz odpowiedziec.Pytasz siebie do czego go bedziesz uzywal,jakie masz warunki,ile kasy,ile siedzisz przed kompem.Nie mozna tak po prostu powiedziec ze jedno od drugiego jest lepsze bo kazdy ma swoje indywidualne upodobania,przyzwyczajenia,rozny jest tez rodzaj pracy/zabawy wykonywanej na kompie.Rzeklem.

Glosowalem na LCD bo kazdy 19"CRT jest dla mnie kiszka z prostej przyczyny.Warunki mieszkaniowe nie pozwalaja mi na wstawienie 19" do pokoju co z miejsca eliminuje go.Tak jak widzisz sam zdecyduj bo za duzo jest zmiennych na rozwiazanie takiego rownania  :evil:

Zgadzam sie w zupelnosci. LCD i CRT maja swoje wady i zalety. Do gier mysle ze CRT jest lepszy poniewaz nie ma "shadow effect" z LCD (klatki sie zmieniaja i cienie pozostaja na ekranie przez chwile). Do pracy jest lepszy LCD. Ja osobiscie wole LCD z prostego powodu ze LCD jest zdrowszy dla oczow niz CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie polecam monitory LCD,sam niedawno przesiadlem sie z 17 calowego Phillipsa na 15 calowego Samsunga 152T i jestem bardzo zadowolony,czas reakcji tego monitu to 25ms i moge stwierdzic ze zadnego smuzenia nie zauwazam w grach FPS ani w filmach,pozatym ta swietna ostrosc obrazu.Jedyny minus to ze praca w rozdzialce innej niz zalecana nie jest taka komfortowa.Monity LCD to przyszlosc,ich sprzedaz ciagle rosnie i sa coraz lepsze za pare lat pozegnamy juz monitory CRT.Dobra strzala bo sie troche rozpisalem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Iiyama wymienia panel za jeden uszkodzony, ile taki zwykły LCD wytrzyma lat bez uszkodzonych pikseli.

I jeszcze druga sprawa - czy odświeżanie 75 Hz wystarczy ?

Czytałem, że nawet 60 Hz jest wystarczjące jak na LCD...

Czy to prawda ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TFT maja efekt smuzenia i tyle. Niektorym to troche przeszkadza, innym nie. Na ruchomym obrazie, gdzie kolory nie sa bardzo kontrastowe, nie widac go na matrycach 25ms, ale przy kontrastowych... Najlepszym testem na smuzenie (jak sie nie ma program testowego dla LCD) jest test DirectrDraw z dxdiag. Sprawdzcie i porownajcie z jakimkolwiek srednim CRT.

A co do matryc 16ms, to nie dajcie sie skusic. Czytalem gdzies, ze na tych matrycach reakcje poziomu 16ms maja pixele wyswietlane w kolorze jednym z palety ok. 260 tysiecy, jesli pixel ma kolor nie nalezacy do tej palety, to jest on osiagany poprzez naprzemienne wyswietlanie 2 kolorow, tak, ze wizualny efekt dla czlowieka jest koloru porzadanego, ale za to sumaryczy czas reakcji... 32ms ! Wiec panele 25ms wydaja sie lepszym rozwiazaniem...

A, i jeszcze zle odzwierciedlanie kolorow - przykladowo szary nie jest szary, ale np. jakis podchodzcy pod fioletowy, albo czerwony. Na lepszych panelach tego typu buraki sa niezauwazalne, ale na srednich juz bardzo.

Z przegladu sieci najciekawsza propozycja jest... HYUNDAI Q17, 20ms. Ponizej 2000PLN, jakosc obrazu + wyposazenie + wyglad na najwyzszym poziomie. Gdybym mial tyle kasy, to bym pewnie go kupil a nie CRT, ale w innym przypadku CRT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Denerwujace w LCD jest to ze trzeba pracowac w zalecanej rozdzialce. W innej obraz wyglada "dziwnie". Mam nadzieje Deimo ze masz mocny komp bo przy slabszej konfiguracji peceta nie pograsz w zalecanej rozdzialce LCD 17' w HL2 or D3 na maxymalnych lub srednich detalach, a jesli obnizysz rodzialke do 800x600 to ten tego... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuje nowy monitor (teraz właśnie zmienie na LCD) i nowy komp

przy okazji - Radeon 9700 kręcony na 9700 Pro itp.

Myśle, że wystarczy żeby grać w 1024 x 768 :-o !

Nie trza mi r9800 Pro...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie LCD maja tyle nieakceptowalnych dla mnie wad, ze nie kupilbym chocby byly tansze od CRT. Nikomu nie polecam, wrecz odradzam zawsze.

Raz nie udalo mi sie przekonac kolezanki do kupna CRT. Od tamtej pory powiedziala, ze bedzie mnie juz zawsze sluchac (oczywiscie w sprawach sluzbowych :P ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TFT maja efekt smuzenia i tyle. Niektorym to troche przeszkadza, innym nie. Na ruchomym obrazie, gdzie kolory nie sa bardzo kontrastowe, nie widac go na matrycach 25ms, ale przy kontrastowych... Najlepszym testem na smuzenie (jak sie nie ma program testowego dla LCD) jest test DirectrDraw z dxdiag. Sprawdzcie i porownajcie z jakimkolwiek srednim CRT. 

A co do matryc 16ms, to nie dajcie sie skusic. Czytalem gdzies, ze na tych matrycach reakcje poziomu 16ms maja pixele wyswietlane w kolorze jednym z palety ok. 260 tysiecy, jesli pixel ma kolor nie nalezacy do tej palety, to jest on osiagany poprzez naprzemienne wyswietlanie 2 kolorow, tak, ze wizualny efekt dla czlowieka jest koloru porzadanego, ale za to sumaryczy czas reakcji... 32ms ! Wiec panele 25ms wydaja sie lepszym rozwiazaniem...

A, i jeszcze zle odzwierciedlanie kolorow - przykladowo szary nie jest szary, ale np. jakis podchodzcy pod fioletowy, albo czerwony. Na lepszych panelach tego typu buraki sa niezauwazalne, ale na srednich juz bardzo.

Z przegladu sieci najciekawsza propozycja jest... HYUNDAI Q17, 20ms. Ponizej 2000PLN, jakosc obrazu + wyposazenie + wyglad na najwyzszym poziomie. Gdybym mial tyle kasy, to bym pewnie go kupil a nie CRT, ale w innym przypadku CRT.

TFT nie maja efektu smuzenia i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie LCD maja tyle nieakceptowalnych dla mnie wad, ze nie kupilbym chocby byly tansze od CRT. Nikomu nie polecam, wrecz odradzam zawsze.

Raz nie udalo mi sie przekonac kolezanki do kupna CRT. Od tamtej pory powiedziala, ze bedzie mnie juz zawsze sluchac (oczywiscie w sprawach sluzbowych :P ).

Jak kupila syf to sama sobie powinna dziekowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wlasnie ten monitor mam na oku, choc widzialem jedynie test na tomshardware.com. No chyba ze sie szarpne i wydam z 500zl wiecej to w zasiegu znajda sie NECi itd...

Z tego co jak dotad od was przeczytalem (DZIEKI za wypowiedzi) glownymi zaletami CRT sa powierzchnia, jakosc obrazu do profesjonalnej grafiki (nie zajmuje sie tym, a nawet jesli to 17' sony g220 bedzie ciagle drugim monitorem), brak smuzenia w grach (niewiele gram w razie czego przerzuce sie na tego soniaka). Wady CRT to rozmiar, ale to no problem mam full miejsca.

A za tft przemawiaja rozmiary (mi wszystko jedno), oraz oczy.

Ameryki nie odkrylem, coz w wakacje poczytam jeszcze opinie na necie i sie na cos zdecyduje... narazie chyle sie troszke ku opcji tft, moze za 2500, zeby byc z niego zadowolonym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pusc sobie test DirectDraw z dxdiag. Przypatrz sie odbijajacemu sie kwadratowi. Porownaj z JAKIMKOLWIEK CRT. A zobaczysz bardzo widoczna roznice. Jak pisalem, na dobrych matrycach na ruchomym, niezbyt kontrastowym obrazie efekt smuzenia jest praktycznie niewidoczny dla czlowieka. Ale przykladowo w symulatorach kosmicznych, gdzie brykaja gwiadki, stateczki, Twardowscy, itp. jasne obiekty na czarnym tle, niestety smuzenie jest widoczne.

Ono jest i bedzie jeszcze dlugo, calkowicie niezauwazalne dla czlowieka przy kontrastowym, ruchomym obrazie moze sie stanie przy czasach reakcji matryc rzedu <4ms...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pusc sobie test DirectDraw z dxdiag. Przypatrz sie odbijajacemu sie kwadratowi. Porownaj z JAKIMKOLWIEK CRT. A zobaczysz bardzo widoczna roznice. Jak pisalem, na dobrych matrycach na ruchomym, niezbyt kontrastowym obrazie efekt smuzenia jest praktycznie niewidoczny dla czlowieka. Ale przykladowo w symulatorach kosmicznych, gdzie brykaja gwiadki, stateczki, Twardowscy, itp. jasne obiekty na czarnym tle, niestety smuzenie jest widoczne.

Ono jest i bedzie jeszcze dlugo, calkowicie niezauwazalne dla czlowieka przy kontrastowym, ruchomym obrazie moze sie stanie przy czasach reakcji matryc rzedu <4ms...

To graj dalej w test DirectDraw z dxdiag.Powodzenia.Pozwolisz mi dalej cieszyc sie brakiem smuzenia w grach ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...