zulik_ Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2016 Witajcie, trafił do mnie taki oto laptop znajomego, z prośbą żeby poprawić wydajność w codziennych zastosowaniach. Po odpaleniu lekko się załamałem - AMD APU e1-2100 1GHz i 4GB RAM DDR3 radzą sobie faktycznie średnio nawet podczas przeglądania internetu. Nie mówiąc o czasie uruchamiania systemu, czy nawet samym odpaleniu przeglądarki. Laptop stoi na Win10. W zwiąku z tym mam pytanie, co można zrobić żeby chociaż internet dał się płynnie przeglądać. Procesy w tle i niepotrzebne usługi powyłączane, na dysku porządek i praktycznie pusto, co nie dało efektu. Zastanawiam się czy po dołożeniu drugich 4GB RAM albo ssd coś by się poprawiło. Z drugiej strony jeśli nie to szkoda inwestycji, stąd liczę na poradę :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2016 Dołożenie ramu nic nie zmieni bo to nie ram jest problemem . APU jest tam bardzo słabe , może zmiana dysku na SSD coś pomoże . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2016 Jak wyżej. Dokładanie RAM kompletnie nie ma sensu. Najlepiej kierunek allegro-olx-śmietnik, a jak nie to dokupienie SSD i podmiana za HDD. Tutaj poprawa będzie wyraźnie widoczna, no ale ograniczenia przez CPU niczym nie przeskoczysz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zulik_ Opublikowano 18 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 18 Listopada 2016 Ram przyszedł mi do głowy dlatego że jest współdzielony z tym nieszczęsnym apu. SSD z tego co widzę po moim nie młodym lapku na pewno wpłynie na czas uruchamiania systemu i otwierania programów, ale czy na przykład wpłynie na ładowanie stron? Tu mam wątpliwość. Niestety na ten moment allegro/olx/kosz nie wchodzi podobno w grę bo to była pierwsza informacja jaką przekazałem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...