Jump to content
Sign in to follow this  
effect

Instalacja W7 z CD/DVD USB - chipset B150

Recommended Posts

Jak w tytule - oczywiście są problemy z instalacją W7 mimo:

  • trybu AHCI,
  • włączone wsparcie instalacji W7,
  • wyłaczone Fast Boot,
  • wyłączone xHCI
  • wyłączone bootowanie z UEFI
  • wyłączone przezornie inne możliwości bootowania (oprócz napędu, który jest poprawnie wykrywany + SSD)
  • napęd podpięty do portów USB 2.0

A mimo wszystko instalator woła o sterownik :)

Pomysły?

Share this post


Link to post
Share on other sites

MSI też taki udostępnia ale podczas tworzenia generuje błąd. Płytka z Winem jest ok, pendrive też.

Ostatecznie podłącze stary napę SATA, ale mimo wszystko jestem ciekaw czy jest jakieś rozwiązanie - bo to ładne szopki XXI wieku.

Edited by effect

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak instalujesz z napędu optycznego i masz mobo Asrocka to włącz w biosie na czas instalacji ps/2 emulator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płyta jest od MSI B150 Mortar. Win7 Smart Tool działa po prostu w moim przypadku kapryśnie. Płytka i pendrive na 100% są ok. W każdym bądź razie stary napęd okazał się jednak przydatny.

Rozumiem, że mogę skorzystać przykładowo z softu AsRocka, aby utworzyć taki pendrive z przeznaczeniem do płyt innych producentów? Czy też skorzystać z bardziej uniwersalnego, mniej zawodnego, narzędzia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oczywiście, że to jest uniwersalny sposób. Zresztą sprawdzenie tego zajęło by Ci może z 10 min, ale ty od wczoraj wolisz stać w miejscu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spokojnie...

system stoi od wczoraj dzięki staremu napędowi (podłączenie go zajęło 2 min ;)). Wniosek jest taki, że warto czasami zachowywać pewne fundamentalne urządzenia :) Nie zawsze jest dostęp do neta podczas takich "operacji".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla pewności, możesz przetestować to jeszcze raz, podłącz hdd do Sata3 lub Sata4, jeśli dalej instalator Win7 wyrzuci błąd to już ewidentnie jest coś źle ustawione w Biosie. Pewnie gdzieś trzeba wybrać Legacy lub AHCI bez raidu. Porty Sata są obsługiwane przez chipset więc są tylko Intelowskie i tam nie ma cudów, żadnych sterowników (poza RAID) nie trzeba. Wiem, że u siebie miałem problem gdy pierwszy raz instalowałem w trybie UEFI, chyba 3 różne opcje i trzeba to było odpowiednio poustawiać aby instalator ruszył z Win8. Od razu wymieniłem na AHCI, zapomniałem o temacie i całym tym GPT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.