CreatiV Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Witam, ok. 3 miesiące temu kupiłem zestaw komputerowy za ok 7000 zł. Na początku obyło się bez większych problemów, jednak przeczytałem, że moje pamięci ( o takie https://www.morele.net/pamiec-g-skill-ripjaws-v-ddr4-2x4gb-3200mhz-cl16-f4-3200c16d-8gvkb-788179/ ) mogą chodzić na wyższych taktowaniach, wiec postanowiłem się tym zająć. Niestety gdy tylko włączam profil X.M.P. w biosie płyty ( https://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170-d3h-z170-dualddr4-2133-satae-hdmi-dvi-d-sub-type-c-atx-ga-z170-d3h-766004/ ) to wywala błąd bootowania. Stąd moja prośba o pomoc. Dodam jeszcze że na taktowaniach standardowych niema najmniejszego problemu ze stabilnością itp. P.S. Jeszcze w ostatnim czasie FPS w Wiedzminie 3 spadły z 75-70 do mniej więcej 60. Czy to może mieć jakiś związek? Edytowane 23 Listopada 2016 przez CreatiV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 Ustaw ręcznie 3 000 mhz CL15 lub inne wartości i sprawdź . Możesz też podbić napięcie zasilające dla ramu , ew. inne napięcia . Możesz też zaktualizować bios , może wpisy XMP dla 3200 mhz są skopane . Co do spadku FPS-ów w Wiesku 3 - ustawienia cały czas te same ? Nic się nie przegrzewa , z dyskami też OK czy coś się dzieje ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CreatiV Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 manualna zmiana nic nie daje. Komputer startuje tylko na 2133 Hz zaraz spróbuje zaktualizować bios. A co do wieśka to wszystko jest tak samo jak wcześniej, temperatury też spoko, dysk siedzi na 3-4% zużycia. Wygląda to tak jakby karta przestała sobie radzić z hair works. Nie wiem o co chodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 Pamięć masz 2 czy 4 kości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CreatiV Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 To aktualizuj bios i walcz dalej. Pamiętaj, że ustawiając manualnie musisz ustawić wszystkie główne timingi oraz napięcie także z palca. Spróbuj też np ustawień 2800MHz i może timingi w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CreatiV Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 (edytowane) Tylko mam pytanie, Jak dokładnie ustawic timingi w biosie? Srednio widze taka opcje.I jakie napiecia powinienem ustawic? X.M.P. Ustawialo 1.35. Bios zaktualizowany, profil X.M.P dziala :D dziekuje bardzo za pomoc. A w sprawie tego wieska macie jeszcze jakies pomsly? Edytowane 23 Listopada 2016 przez CreatiV Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 23 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Listopada 2016 Timingi odczytasz np za pomocą cpu-z w zakładce spd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...