Cztery Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2016 Witajcie! Szukając monitora marzeń (jak na fundusz którym dysponuję) stanąłem przed nie lada dylematem: zaryzykować kupno sprzętu poleasingowego: http://amso.pl/product-pol-17013-Graficzny-HP-ZR2440w-1920x1200-IPS.html czy też w podobnej cenie, nowego: https://www.morele.net/monitor-aoc-i2369vm-579267/ Za pierwszym przemawiają następujące cechy: - możliwość regulacji wysokości i obracania monitora do pionu (nowe monitory z pivotem kosztują dużo więcej) - większa jasność (350 vs 250 cd/qm) - hub usb (no praktycznie żadna zaleta, ale niech będzie) - przekątna większa o cal Za drugim zaś: - nowość: pewny zakup, bardzo ładny design - obsługuje MHL - dłuższa gwarancja (36 vs 12 miesięcy) Zastosowanie, jakie przewiduję dla monitora to dość standardowe użytkowanie: filmy, dokumenty, internet, czasem jakaś gra. Czego bym nie robił, docenię dobrą jakość obrazu. Pomóżcie proszę, skrytykujcie lub pochwalcie jedną z opcji, albo wskażcie alternatywny ~24'' monitor w podobnej cenie godny uwagi. Może ktoś miał okazję kupować. Warto poświęcać zalety używanego monitora na poczet kupna nieco mniejszego, mniej regulowanego, ale pewnego? A może na odwrót? Z góry dziękuję za każde spostrzeżenie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2016 Bez pomiaru nie sugeruj sie zupelnie jasnoscia podawana na papierze. Druga i najwazniejsza sprawa, uzywany monitor jest ciemniejszy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dammeron Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2016 Zamiast ZR2440 lepiej weź starszy ZR24, lub jeszcze starszy LP2475. W przeciwieństwie do tego pierwszego te mają przynajmniej pełne 8bit, a najstarszy z nich ma na dodatek poszerzony gamut. Śmieszne i tragiczne zarazem - co nowszy model, to ucinali mu parametrów... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cztery Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2016 No i czego nie napisałem, pivot byłby dla mnie sporym atutem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 28 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Listopada 2016 kiedyś myślałem o tej firmie lecz komentarze są różne, nie wiadomo na co się trafi, jak widzę nie podają liczby godzin pracy matrycy, więc kupiłem od prywatnego właściciela jak dla mnie 550zł za używkę z roczną gwarą to sporo, tym bardziej jak nie robisz w grafice, za stówkę więcej masz iiyamę X2483HSU-B2 z niezgorsza matrycą AMVA i gwarą 3 lata door to door Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
NostradamuSek Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 Podobnie uważam jak TS, jeśli nie szukasz monitora szerokogamutowego to lepiej kupić nowy. Co innego jakbyś te monitory miał za 200-250zł, ale i tak jak masz kasę to bierz nowego. Dziś nawet te tanie mają całkiem przyzwoity obraz do typowych zastosowań. Kiedyś płaciło się krocie za mat i 8 bit (6bit+frc). Teraz to standard. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cztery Opublikowano 29 Listopada 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2016 Dzięki wszystkim za rady! Skłonię się więc jednak ku nowym monitorom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JanekMazowiecki Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2017 do zastosowania w domu (internet i i filmy), czy kupić nowy monitor iiyama X2483HSU-B2 w cenie 660 zł? czy może inne? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2017 do zastosowania w domu (internet i i filmy), czy kupić nowy monitor iiyama X2483HSU-B2 w cenie 660 zł? czy może inne? spokojnie wystarczy, we filmach lepsza czerń AMVA się przyda, a kolory też nie są najgorsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...