Skocz do zawartości
Newbe8

[2000-2500 zł, CPU,MB,RAM], Gry 1080p - Modernizacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry :grin: ,

Z racji że wpadło trochę gotówki mam możliwość modernizacji obecnie posiadanego sprzętu:

Core i5 4460 3,40 GHz (chłodenie BeQuiet Shadow Rock2)

MSI B45-G43 mATX

4x8GB DDR3 Balistics Sport

GTX960 4Gb Armor MSI

Zasilacz 530W BeQuiet

Zestaw służy generalnie do gier i zabawy w 1080p (podpięty jest pod tv). Gry typu Tomb Raider, Dying Light, GTA, Battelfield1, Mafia3, CiV6.

Mam już nową grafikę MS GTX 1060 Gaming X 6gb (prezent), chciałbym do tego dobrać resztę, korzystając już z nowej platformy na LGA 1151. Czyli potrzebuję CPU, MB i DDR4 - budżet to 2-2,5K zł.

W związku z ograniczeniem miejsca i obudową muszę wybrać MB w formacie mATX - korzystając z proponowanych zestawów wybór padł na MSI Mortar Z170m - chyba że macie ciekawszą propozycję na mATX

Waham się czy wybrać CPU i5-6500K 6600K (i spróbować go ustawić w okolicach słynnych 4,5 GHz)  czy i7-6700K ?Obie wersje oczywiście w OEM bo chłodzenie posiadam już kupione z zapasem.

Warto w wypadku gier dopłacić do 8 MB Cache i HyperThreading w wypadku i7 (no i 500 Mhz). Nie wykluczam zmiany grafiki na mocniejszą w przyszłości (stare CPU mam od 2014 roku i zmieniłem w tym czasie grafikę 2x), np na 1080 jak trochę stanieją, albo jeszcze coś nowszego jak wyjdzie.  :>

Druga sprawa to pamięć RAM- tu mam mętlik w głowie. Brać coś ambitniejszego w okolicach 3000 -3200MHz czy coś wolniejszego, bardziej standardowego 2133 MHz? Macie jakieś konkretne propozycje na zestaw 2x8 GB?

Ze swoje strony myślałem o :
G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL16
G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15
Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

Elementy nowe.

Zależy mi na tym aby konfig wytrzymał ze 2-3 lata, ewentualnie zmieniając jedynie GPU.

Prosze o poradę :) i pozdrawiam.

Edytowane przez Newbe8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź,

Masz rację, źle napisałem model CPU ;) .

Czy między producentami jest jakaś szczególna różnica

Np, między tymi co podałem:

G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

Corsair Vengeance LPX, DDR4, 2x8GB, 3000MHz, CL15

czy tylko cena (529 vs 459 za Corsair) i wygląd samych kości? z tego co widzę to oba zestawy mają CL 15 i 1,35V
Coś jeszcze ma znaczenie?

Edytowane przez Newbe8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym w ogóle nic nie zmieniał. Wrzuć kartę którą dostałeś i ciesz się większą wydajnością. Kaby lake to skylake z kilkoma drobnymi bajerami, niezbyt potrzebnymi moim zdaniem, wydajność się nie zmieniła.

Sam skylake też nie jest o niebo wydajniejszy od tego co masz teraz. Moja rada? Kup dobry dysk SSD jeśli nie masz, wrzuć nową grafikę i poczekaj do stycznia/lutego. Może AMD faktycznie coś pokaże to Intel z ceną będzie musiał przycholować. A jak nie to Kupisz Kaby Lake na promocji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, ten 4460 ogarnie 1060 bez problemu, wymiana platformy na razie nie ma sensu moim zdaniem. Jak wydajności zacznie brakować, to od procesora i karty mniej więcej jednocześnie, wtedy można wymienić sprzęt i za tę samą kasę mieć coś wydajniejszego.

Ale autor tematu chyba po prostu chce wydać pieniądze na komputer i też nic złego w tym nie ma jeżeli ktoś nie liczy sensowności każdej wydanej złotówki. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) 

Sytuacja trochę się zmieniła, karta przyszła, okazało się że nie mieści się do obudowy  :banana: .  (Alea M50, trzeba by wymontować koszyk z napędem), poza tym jak zobaczyłem jak to jest upakowane na mATX (z coolerem Bequiet) to zwątpiłem czy to się nie ugotuje wzajemnie - nie dało się nacisnąć blokady PCI-E bo nie było dojścia z żadnej strony :/

SSD mam co prawda 120 gb, ale na system starcza.

Ostatecznie składam na pełnowymiarowym ATX, Z170. Jeszcze się waham nad i5 vs i7 - bo różnica w cenie o dziwo się zmniejszyła i teraz trzeba dopłacić ok 420 zł do i7 w wersji K

Płyta z chipem Z i procek K zostawi sobie jeszcze spory zapas na przyszłość. Generalnie żałuję że poprzednią platformę miałem ba B-85 i nie dołożyłem do i5 K. - ale sprzedała sie za 1,6K więc można poszaleć z nowym  

Ale autor tematu chyba po prostu chce wydać pieniądze na komputer i też nic złego w tym nie ma jeżeli ktoś nie liczy sensowności każdej wydanej złotówki. 

:biggrin:  no taki trochę prezent zabawka pod choinkę za rok ciężkiej pracy  :biggrin:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi