Skocz do zawartości
KERMIz

Jaki dodatkowy wentylator do chłodzenia CPU noctuy?

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w rozwiązaniu poniższego problemu. Posta wspomagam linkami ze zdjęciami, żeby łatwiej było zrozumieć co chciałbym osiągnąć.

Planuję zakup chłodzenia cpu firmy Noctua model NH C14S, które można zobaczyć pod tym linkiem: https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-noctua-nh-c14s-742876/

Wiatraczek noctuy będzie pod spodem (bliżej procesora) - jak na drugim zdjęciu w linku z morele. Ponieważ sprzęt będzie montowany w obudowie Cooltek umx4 srebrnej z oknem, chciałbym uzyskać efekt wizualny na chłodzeniu procesora zbliżony do tego widocznego na tych zdjęciach:

http://imgur.com/a/hddvd

Dlatego też chciałbym zakupić dodatkowy drugi wentylator/wiatrak, który zamontuję na chłodzeniu noctuy. Będzie to wentylator z podświetleniem. Dokładnie myślałem o modelu Enermax T.B Appolish 140, który można zobaczyć jak wygląda pod tym linkiem:

a o specyfikacji przeczytać tutaj: https://www.morele.net/enermax-t-b-apollish-140-ucta14n-r-505748/ lub tutaj: http://www.enermax.co.uk/tbapollish/?L=...%20%3Ca%20href%3D

W związku z powyższym mam kilka pytań:

1. Czy stoi coś na przeszkodzie, żeby ten wiatraczek zainstalować jako drugi na wskazanym przeze mnie chłodzeniu noctuy? Wiem, że wcześniej noctua miała model tego chłodzenia z dwoma wiatrakami a nazywał się on NH C14.

2. W jaki sposób zdobyć taką "metalową klamerkę" służącą do montażu tego drugiego wiatraczka. Taka zapinka jest dodawana do wiatraka noctuy i dlatego klient ma dowolność czy instaluje wiatrak pod czy nad chłodzeniem, jak to widać na przedstawionych zdjęciach. Czy można to gdzieś dokupić?

3. Czy to, że oryginalny wiatrak noctuy pracuje z prędkością od 300 do 1500 obrotów a ten drugi enermaxa, który chcę podłączyć z prędkością max 750 obrótów może sprawić, że coś się zepsuje? Chodzi mi o to, czy automatyczne sterowanie prędkością PWM nie spowoduje, że płyta główna przyśpieszy ten drugi wiatrak do 1500 co spowoduje jego spalenie? A może jakieś inne zagrożenia? Być może to głupie pytanie, ale nie znam się na tym.

4. Czy kierunek podłączenia dwóch powyższych wiatraków ma znaczenie? W którą stronę powinny wiać, żeby chłodzić najwydajniej?

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

PS: Jeżeli znacie jakieś wiatraczki do cpu z fajniejszym podświetleniem to chętnie zobaczę, poproszę o linki. Chętnie dowiem się też o alternatywnych rozwiązaniach dla mojego pomysłu.

PS2: Normalnie kupiłbym drugi oryginalny wiatrak noctuy, ale niestety nie mają z podświetleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakowanie dwóch różnych wentylatorów na chłodzenie to debilny pomysł. Mocniejszy będzie narzucać przepływ a to dopiero wiąże się z prędkością obrotową. 

Nie widzę aby Noctua oferowała oddzielnie klipsy do mocowania więc pozostaje mail do supportu. Ostatniego pytania nie rozumiem za bardzo - żeby ramki nie kaleczyły oraz zgodnie ze sztuką wentylatory na C14 mają wiać na płytę.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pakowanie dwóch różnych wentylatorów na chłodzenie to debilny pomysł. Mocniejszy będzie narzucać przepływ a to dopiero wiąże się z prędkością obrotową. 

Nie widzę aby Noctua oferowała oddzielnie klipsy do mocowania więc pozostaje mail do supportu. Ostatniego pytania nie rozumiem za bardzo - żeby ramki nie kaleczyły oraz zgodnie ze sztuką wentylatory na C14 mają wiać na płytę.

Może i debilny, ale na rynku nie ma urządzenia, które gwarantowałoby klasę noctuy i podświetlenie, jak na zaprezentowanych przeze mnie obrazkach.

Jak rozumieć "mocniejszy będzie narzucać przepływ a to dopiero wiąże się z prędkością obrotową"? Jakie będą tego skutki?

Odnośnie ostatniego pytania to chodziło mi jak ustawić kierunek wiania tych dwóch wiatraków, bo są 3 możliwości:

1. Wentylator Noctua------> radiator  -wentylator enermax-------->

2. Wentylator Noctua ------> radiator <---------- wentylator enermax

3. Wentylator Noctua <-------- radiator <---------- wentylator enermax

• Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie ostatniego pytania to chodziło mi jak ustawić kierunek wiania tych dwóch wiatraków, bo są 3 możliwości:

1. Wentylator Noctua------> radiator  -wentylator enermax-------->

2. Wentylator Noctua ------> radiator <---------- wentylator enermax

Skup się, naprawdę. To wyeliminuje bezsensowne pytania.

• Upvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to wróć do szkoły bo wątpię abyś zrozumiał analogię z rowerem o kołach o różnych średnicach i dystansie 1km....

Wsadź sobie takie porady głęboko i nie pisz więcej w tym wątku.

Edytowane przez KERMIz
  • Downvote 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wsadź sobie takie porady głęboko.

Przykro mi stwierdzić że chcesz się brać za coś co jest poza Twoją wiedzą z podstaw fizyki. Najbardziej żenujące jest jednak to że nie starasz się zrozumieć jak daleko jesteś poza skalą robieniem z siebie niepełnosprynego osobnika na forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi stwierdzić że chcesz się brać za coś co jest poza Twoją wiedzą z podstaw fizyki. Najbardziej żenujące jest jednak to że nie starasz się zrozumieć jak daleko jesteś poza skalą robieniem z siebie niepełnosprynego osobnika na forum.

Szkoda mi czasu na ciebie chłopcze... także sp...okojnie opuść ten wątek i nie wracaj.

Edit:

Przykład chłodzenia noctuy, gdzie zamontowane są 2 wentylatory o różnej średnicy i różnych prędkościach:

http://noctua.at/en/products/discontinued-products/nh-d14/specification

Swojego czasu jedno z topowych chłodzeń na rynku. I co, tutaj mocniejszy nie narzucał przepływu? Debilne rozwiązanie?

PS: A jeżeli ten drugi, ledowy wentylator będzie miał taką samą maksymalną prędkość obrotów na minutę, jak ten noctuy, czy wtedy takie rozwiązanie się sprawdzi?

Edytowane przez KERMIz
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cel który chcesz osiągną determinuje ułożenie wentylatorów

Obroty musisz dobrać na słuch, bo może się okazać, że wolniejszy wentylator będzie terkotać i dopiero podniesienie obrotów ustabilizuje łożysko.

Zamiast unoszenia włącz funkcję myślenia.

2. W jaki sposób zdobyć taką "metalową klamerkę" służącą do montażu tego drugiego wiatraczka. 

Jest w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi