Cedalt Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Witam forumowiczów. Mam zadanie specjalne ogarnąć przed końcem roku stacje roboczą dla placówki oświatowej. Jak ja kupowałem swój komputer, to dużo się pozmieniało, wiec zanim ogarnę, to się zejdzie, a czas nagli. Potrzebuję: - monitor 21cali + rzutnik - stacjonarkę, laptop odpada. - mysz + klawiatura; - drukarka ze skanerem (atramentowa/laserowa); - system operacyjny i pakiet MS Office, do office są licencje na placówkę edukacyjną za jakieś 300zł, tyle wiem. - części nowe - nie będzie podkręcany - nie będą wykorzystywane części ze starego komputera Komputer ma służyć do pracy biurowej + odpalania całkiem sporej ilości aplikacji potrzebnych do jej zarządzania. Myślałem nad dyskiem 1TB, tylko nie wiem, czy jest sens bawić się w dodatkowy dysk SSD, na którym postawiłbym system. Ilość pamięci RAM, to pewnie z 16GB, karta graficzna z racji przeznaczenia komputera, schodzi na dalszy plan. Nie mam pojęcia, jaki procesor by wystarczył. Dobrze by było, gdyby dałoby się wszystko zamówić w jednym sklepie z opcją złożenia wszystkiego w całość. Na miejscu mam morele i x-kom. Komputronik odpada, bo wystawiają najpierw proformę, a potrzebna jest od razu zwykła faktura. Cena: do maks 3100zł. Sprawa mega pilna, bo do wtorku 13-12-2016 muszę mieć już wszystko ogarnięte. Z góry dziękuję wszystkim za pomoc. Edytowane 7 Grudnia 2016 przez Cedalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2016 (edytowane) Widzę, że mimo dość dużej ilości odsłon, nikt nic nie napisał. Udało mi się złożyć coś takiego. Nie brałem karty graficznej, bo integra powinna spokojnie dać radę. Dajcie znać, co sądzicie. Po odjęciu kosztu office dla szkół wyszło 3100zł do wydania. https://www.morele.net/inventory/info/X8gcFC/ Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Cedalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2016 Ten "rzutnik" chyba ci się nie zmieścił. Drukarka wydaje mi się niedźwiedzią przysługą. Ktoś zarobi na tusze? Same kardridże może nie są strasznie drogie, urządzenie atramentowe w placówce oświatowej jakoś mi się nie mieści w głowie. Monitor + rzutnik i płyta główna z jednym wyjściem wideo? Brak ssd też razi, jednak ciężko to pogodzić w tym budżecie. Zacząłbym od zmiany cpu na i3, może nawet na Pentium. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2016 Jesteś w stanie polecić jakieś modele procesorów? Grunt, by komputer posłużył na lata, RAM zawsze można dokupić. Obecny komputer ma jeszcze wgranego XP, sądzę, że i ten trochę tam posiedzi. SSD odpuszczę, zwykły HDD powinien dać radę. Rzutnik można odpuścić, jeżeli nie zmieści się w budżecie, dlatego go wywaliłem Odnośnie płyt głównych z dwoma wyjściami video to znalazłem coś takiego: https://www.morele.net/plyta-glowna-asrock-h110m-hdv-h110m-ddr4-sata3-usb-3-0-matx-90-mxgzu0-a0uayz-792234/ https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h110m-pro-vd-h110-ddr4-2133-sata3-dvi-vga-m-atx-784030/ Asrock ma HDMI, wydaje mi się dobrą opcją. Nie mam niestety żadnych doświadczeń z tą firmą. Daje radę? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2016 I5 to do takiego kompa sporo na wyrost . Starczy I3 6100 , można nawet zejść do Pentium G4400 - I3 to koszt 550 zł , G4400 masz już za 259 zł . I3 ma HT i wyższe taktowanie , poza tym to samo co G4400 - jak soft wykorzystuje 1-2 rdzenie to nie ma sensu brać I3 o I5 już nie mówiąc . Monitor - dołożył bym kilkanaście zł do pierwszego lepszego monitora na matrycy IPS . Drukarka ma być tylko C/B czy w grę wchodzi też kolor ? Bo wg. mnie laserowe urządzenie sprawdzi się lepiej - co prawda będzie droższe w zakupie ale koszty eksploatacji mogą być mniejsze - tonery starczają na długo . Płyta od Asrocka OK , firma obecnie daje radę - to nie ten sam Asrock co 10+ lat temu . Montaż komputera i wysyłkę możesz mieć za 1 zł - klik , info po banerze morele . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 8 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2016 (edytowane) Zmieniłem monitor, płytę główną i procesor + skorzystałem z promocji na montaż. http://www.morele.net/inventory/info/Ggj5Nu/ Może być? Zostaje trochę funduszy na co innego, jak np. dodatkowy RAM, czy listwa zasilajaca, kable... no cokolwiek. :) P.S. Po zapisaniu koszyka nie nalicza się rabat na montaż, więc weźcie to pod uwagę. :) Edytowane 8 Grudnia 2016 przez Cedalt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dine344 Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zasilacz bym zmienił na https://www.morele.net/zasilacz-seasonic-s12ii-350-350w-s12ii-350-760890/ 5 lat gwarancji 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jozef.ochocki Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 Cześć, co prawda nie wiem, czy temat jeszcze aktualny. Jakiś czas temu musiałem również złożyć komputer do pracy biurowej, który miał znajdować się w sekretariacie szkoły. Wymagań wstępnych placówka nie miała co prawda żadnych oprócz tego "aby komputer się nie zacinał". Udało mi się skontaktować akurat z firmą PIA-ZAP, która posiada w swojej ofercie zestawy komputerowe PC. Na miejscu udało mi się zamówić również urządzenia peryferyjne o, które prosiła szkoła, co było sporym ułatwieniem. 3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cedalt Opublikowano 9 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2016 A mógłbyś uszczegółowić, co było w zestawie? No i cenę. Gotowce mnie nie przekonują, a morele mam pod ręką. Jednakże wolę mieć jakiś układ odniesienia. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...