Digichaos Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2016 Witam Serdecznie Na wstępie dziękuje wszyskim za pomocJako ze gwarancja na obecny zestaw sie powoli konczy chcialbym sie poradzic odnosnie modernizacji a wlasciwie jej sensu czy czekaniaZazwyczaj zmieniam platforme co 3-4 lata i szczerze sie przyznam lubie miec gwarancje i spac spokojnieDo czego PC do uzytku domowego plus chce zaczac programowac - tak wiem ze w 27 lat moze juz byc troszke poznawo ale jednakObecny konfig:CPU: I5 4690k@ 4.7Ghz/1.3vMoBo: Gigabyte Z97x Gaming 5Ram: Team Group white 8GB 2400 cl 10SSD: Crucial MX 100 256GBGPU: Kupilem tydzien temu ASUS Strix 980ti (30 miesięcy gwarancji wiec karta raczej zostaje)Chlodzenie CPU: Cryorig R1 UniversalPSU: BeQuiet L8 530W ModularnyKarta dziekowa ASUS Xonar DX Monitor WQHD 2560x1440 144hz AcerUzywany do:DomZadziej gryPlany:wiecej gier (chociazby wiedzmin 3) programowanie (web/java/python)Pytania:Czy zmiana z 1150 na 1151 w moim przypadku jest sensowna ?Jak kupywalem swoje czesci to kurs dolara byl korzystny i np procesor kupywalem za 858PLN i jest nadal na gwarancji - wiec w przypadku sprzedazy mysle ze bardzo stratny bym niebyl czy sie myle ? a zyskal bym nowa platforme/wydajnosc ?/gwarancje Bardzo prosze o komentarze/porady i wyrozumialoscDziekuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 14 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2016 (edytowane) Witaj, ja tu dostrzegam jedynie ewentualną konieczność dołożenia 8GB RAM. Można też się zastanowić nad wymianą zasilacza, bo ten BQ z grupową regulacją napięć mnie średnio przekonuje w połączeniu z taką obstawą. Edytowane 14 Grudnia 2016 przez Bull3tproof Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 Procesor sprzedasz naturalnie drożej niz kupiłeś, ale tu nie tyle ma znaczenie czy będziesz "stratny" wobec tamtej ceny zakupu, ile kwota jaką teraz będziesz musiał dopłacić do przesiadki. Ale skoro lubisz mieć gwarancję to nie masz innego wyboru jak przesiadka na 1151. Wydajnościowo na CPU nie zyskasz (4.7 o ile jest naprawdę stabilne to bardzo dobry wynik). Zyskasz gwarę no i dostęp do nowszych technologii w tym perspektywę taniej przesiadki na Kaby Lake. Pozbędziesz się w porę DDR3, które będzie coraz trudniej sprzedawalne. Ustal za ile by to miało być i się zdecyduj albo nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 (edytowane) Poczekałbym na nastepce kabylejka - tzn jesień 2017 bo sensu zmiany to nie widze ten dzifors to chociaż w okazyjnej cenie był? Edytowane 15 Grudnia 2016 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Digichaos Opublikowano 15 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2016 Poczekałbym na nastepce kabylejka - tzn jesień 2017 bo sensu zmiany to nie widze ten dzifors to chociaż w okazyjnej cenie był? wiesz co kupilem za 1650 we Wroclawiu od reki z proline karta praktycznie nowka wiec niewiem duzo to czy malo jesli chodzi o wersje to jest to non oc i nie wiem czy trafila mi sie padaka ? dodam ze pod obciazeniem trzyma caly czas ok 1408 na rdzeniu Screeny poniżej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...