Skocz do zawartości
macin

i5 2400 na 2500k+płyta OC, czy zmiana platformy?

Rekomendowane odpowiedzi

Niedługo kupuję gtx1060 lub 1070. Korci mnie, aby coś zrobić z bazą. Opcje dwie:

1. Kupno i5 2500k + płyta i OC

2. Zmiana platformy - powiedzmy na 1151.

Opcja nr 1 to koszt ok. 750zl minus sprzedaż tego co mam.

Opcja nr 2 to ? No właśnie, na co i za ile, aby był sens dokładać (ram, cpu, mb)?

Do opcji nr 1 jaka niedroga płyta bez ekstremalnego oc?

Doradźcie coś bo jak się leży w łóżku po operacji to różne pomysły nałażą  :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej poczekać na kabylejka i zakupić prawie całego kompa niż reanimowac starego - jak masz kasę

jak nie to tylko karta i zbieranie kasy na resztę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekanie na Kaby jest średnio sensowne , od strony architektury praktycznie nic to nie wnosi - wydajność CPU niemal taka sama jak przy Skylake .

Nowe ficzery od Kaby mogą się przydać przy HTPC , w normalnym kompie nie ma większych różnic w stosunku do S1151 i SL .

Zmiana I5 2400 na 2500K + płyta do OC to średnio sensowny pomysł , płyty pod OC są drogie a w dodatku musiał byś szukać 2500K z dobrym OC .

Na razie zmień kartę i czekaj , choćby na ZEN albo Canon Lake albo tylko na spadek cen.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w tym przypadku lepiej wziąć Geforce'a. Chyba że planujesz szybko wymienić platformę...  GTX 1060 6GB będzie dobrą opcją.  Jak masz zamiar zmienić procka w przeciągu 2-3 miechów to można pomyśleć na GTX 480. Ogólnie teraz nie jest najlepszy pomysł na zakupy bo ceny poszły w górę praktycznie wszystkiego.  Ja bym poczekał również  z kartą do drugiej połowy styczna jak Ci się nie pali. 

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czekanie na Kaby jest średnio sensowne , 

niestety ale jak masz miesiac do premiery to po co masz kupować starą generację?  o wydajność tu nie chodzi - po co masz brac cos co jest już schyłkowe jak za rogiem czai się "nowość"

skoro wywalasz kasę to chcesz chyba mieć coś co jest nowe  :banana:  a nie po miesiącu bedzie nazwane starą genracją  :ploom:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chwilę mnie nie było, bo rozmyślałem i zbierałem. Faktycznie chyba poczekam na nową platformę tym bardziej, że budżet wynosi obecnie ok. 3k. Grafikę wezmę chyba teraz (480 nitro+), a bebechy wymienię po premierze, oczywiście jeżeli będzie warto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi