Skocz do zawartości
kazimierz_wielki

4,5k, B150 - jaka obudowa?

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

od wielu lat mam lapa; chciałbym kupić coś nowego. Trochę wypadłem z obiegu i dlatego chciałbym Was prosić o pomoc i opinię. 

Chciałbym do świąt kupić taki zestaw:

1. Jaką obudowę polecacie?

Chciałbym, aby była cicha, dobrze wentylowana i oczywiście wszystko pomieściła (karta, chłodzenie CPU). Miejsce na dodatkowe wiatraki mile widziane. Chcę wydać na nią ok 200-250 zł. Zupełnie się na tym nie znam, nie mam pojęcia co warto wziąć, dlatego bardzo mi zależy na Waszych opiniach.

2. Płyta - wszystko mi się na nią zmieści, nic nie będzie wadzić (karta graf., chłodzenie CPU)? Nie zamierzam bawić się w OC, stąd ten wybór (w sumie to wybór redakcji purePC). Czy warto rozważać Z170, bez OC?

3. Pamięci - są ok? Ewentualnie jakaś alternatywa? To, że są taktowane wyżej niż możliwości B150 nie stanowi problemu, prawda?

Dajcie znaka, co myślicie o tym zestawie i czy ewentualnie warto coś podmienić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz do wymiany, XFX core 500 (ten za 209 w morele) albo Corsair CX450 jak musisz modułowy. 

Chłodzenie weź fera 3.

Płyty główne warte rozważenia to ta twoja i msi mortar, ale nie potrafię teraz różnic przytoczyć, poczytaj w internecie.

Wyciszane obudowy w okolicach budżetu:

Antec VSP5000, SilentiumPC PAX m70

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Płyta - wszystko mi się na nią zmieści, nic nie będzie wadzić (karta graf., chłodzenie CPU)? Nie zamierzam bawić się w OC, stąd ten wybór (w sumie to wybór redakcji purePC). Czy warto rozważać Z170, bez OC?

Na pewno odrzucasz możliwość OC? Patrząc jak popłynąłeś choćby z SSD (dobry, ale za drogi), to spokojnie można skonstruować zestaw do OC, który Ci z pewnością dłużej posłuży. Płyta na Z170 raczej nie powinna Cię interesować, jeśli odrzucisz OC.

3. Pamięci - są ok? Ewentualnie jakaś alternatywa? To, że są taktowane wyżej niż możliwości B150 nie stanowi problemu, prawda?

Pamięci są ok, przetaktują się pod płytę. Były polecane pewnie ze względu na cenę, która obecnie nie jest zbyt atrakcyjna. Ja bym wziął np. https://www.morele.net/pamiec-goodram-play-ddr4-8gb-2400mhz-cl15-gy2400d464l15-8g-838949/.

Do tego dokonałbym jeszcze kilka zmian:

- SSD od Samsunga bym zmienił na rozsądniej wycenionego GoodRama: https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/;

- zasilacz na Corsair CX450M;

- grafikę można zmienić na tańszego Palita: https://www.morele.net/karta-graficzna-palit-geforce-gtx-1060-dual-6gb-gddr5-ne51060015j9d-774580/ bądź Gigabyte'a https://www.morele.net/karta-graficzna-gigabyte-geforce-gtx-1060-windforce-oc-6gb-gddr5-192-bit-2xdvi-d-hdmi-dp-box-gv-n1060wf2oc-6gd-974808/;

- jeśli nie potrzebujesz złącza na dysk M.2, to bym zmienił płytę główną na Night Elfa z wyraźnie lepszą dźwiękówką: https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-b150m-night-elf-b150-dualddr4-2133-sata3-dvi-usb-3-1-matx-784087/;

- cooler również do wymiany na np. Fera 3 (niestety niedostępny) bądź coś innego, jeśli zaakceptujesz OC.

Ja bym na Twoim miejscu poważnie rozważył kwestię zakupu zestawu umożliwiającego OC.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

dzięki za opinie. Zatem zasilacz i ram wymieniam.

SSD - wiem, że średnio opłacalny ale taka cena gwarancji i pewności, że nie padnie.

Gainward - czy przypadkiem Palit to nie jest dokładnie to samo, tylko rebrandowany? Czy też to inne konstrukcje? Wyglądają bardzo podobnie.

Gigabyte ma gwarancję sprzedawcy zamiast producenta, trochę mnie to zniechęca. Macie z tym jakieś doświadczenia? 

No i do Gainwarda mam jakiś sentyment, dawno dawno temu mieliśmy z bratem jakiegoś upragnionego Geforce'a tej marki :)

Cooler - Fera 3 niedostępny, czemu nie polecacie tego be quiet? Zależy mi przede wszystkim na ciszy.

Jakbyście podrzucili jeszcze jakiś pomysł na obudowę to byłbym wdzięczny, muszę obejrzeć jakieś videorecenzje ale ten antec wygląda bardzo fajnie, dzięki dine344

Jeszcze mały OT - możecie mi coś powiedzieć w kwestii kupowania tych dziwnych licencji na Windows przez allegro, za kwoty typu 20-50 zł? Działa to i faktycznie jest legalne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nikt Ci nie da pewności że dysk nie padnie. Dzisiaj jakość nie zawsze idzie  z ceną. Wiem o tym doskonale bo sam miałem dość pechowy rok i padła mi płyta główna oraz uszkodziły się słuchawki. Żadne z mojej winy. Ze wszystkim obchodziłem się jak należy.  Dysk Ci padne w trakcie gwarancji lub krótko po niej lub będzie działać  przez następne parę lat. Nikt nie jest w stanie tego przewidzieć. Jedno jest pewne że dzisiejsze markowe produkty też bywają  awaryjne. Zawsze były i będą zresztą tyle że skala się powiększa.  Dlatego lepiej wziać to co najbardziej opłacalne w kwestii cena/wydajność, a nie patrzeć  na gwarancje i dopłacać do tego.  Crucial MX300 jest dobrym wyborem.

Co do karty to najlepiej się spisuje m.in też MSI Gaming, ale tu trzeba dopłacić do tej grafiki.   Chłodzenie Fera 3 nie jest super ciche, ale na tyle by było całkiem komfortowo za nieduże pieniądze. W przypadku braku podkręcania niczego innego bym tan nie pakował.    Te licencje nie są legalne. Chcesz mieć pewnosć  kup BOX'a. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SSD - wiem, że średnio opłacalny ale taka cena gwarancji i pewności, że nie padnie.

Gainward - czy przypadkiem Palit to nie jest dokładnie to samo, tylko rebrandowany? Czy też to inne konstrukcje? Wyglądają bardzo podobnie.

Gigabyte ma gwarancję sprzedawcy zamiast producenta, trochę mnie to zniechęca. Macie z tym jakieś doświadczenia? 

No i do Gainwarda mam jakiś sentyment, dawno dawno temu mieliśmy z bratem jakiegoś upragnionego Geforce'a tej marki :)

Cooler - Fera 3 niedostępny, czemu nie polecacie tego be quiet? Zależy mi przede wszystkim na ciszy.

Nie wiem czemu się upierasz przy tym SSD od Samsunga. Moim zdaniem lepiej wziąć https://www.morele.net/dysk-ssd-goodram-iridium-pro-240gb-ssdpr-iridpro-240-720767/, bądź jak chcesz wydać więcej, to np. https://www.morele.net/dysk-ssd-mushkin-reactor-512gb-sata3-mknssdre512gb-lt-847379/. Oba dyski są na kościach MLC. Wymieniając 850 Pro na jeden z nich możesz zaoszczędzić sporo gotówki, bądź mieć większą pojemność w podobnej cenie do Samsunga.

Gainward to spółka-córka Palita, więc proponuję brać co tańsze w danej chwili.

Ten Cooler od BQ jest po prostu za drogi jak na te gabaryty i wydajność. Za podobne pieniądze jest choćby https://www.morele.net/chlodzenie-cpu-thermalright-macho-direct-100700732-858005/, który jest dużo wydajniejszy. Ale do Twojego zestawu (bez OC) nie ma sensu wydawać tyle pieniędzy na chłodzenie CPU. Najlepiej byłoby kupić SPC Fera 3 (niestety niedostępny w morele).

Edytowane przez Bull3tproof

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak nie bedzie oc poczekałbym na i5 7600 takty 3,5 turbo 4,1 [ciekawe jakie turbo dla 4 rdzeni bedzie] i mają standardowo obsługiwać ram 2400 [i płyta na chipe z serii 200]

zawsze to troche szybciej  :zonk:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

bardzo dziękuję za uwagi. Chyba trochę dzięki Wam oszczędzę.

Skłaniam się ku tak drogiemu ssd ponieważ używam kompa głównie do pracy. Nie mogę sobie pozwolić na niewykonanie zlecenia bo dysk mi padł, wtedy będę w plecy więcej niż 300 zł różnicy. Chociaż zdaję sobie sprawę, że to trochę na wyrost. Poczytam sobie jeszcze o Iridium Pro; dotychczas jakoś nie brałem go pod uwagę, wydawało mi się, że jest na niego taki hype tylko z powodu ceny, MLC i polskiego producenta. Widzę jednak, że TBW samsunga nie jest wcale taki duży, może nie warto.

Z coolerem boję się, że mi zasłoni sloty RAM. Płyta to micro ATX, nigdy takiej nie miałem i martwię się o jej rozmiar. No chyba, że możecie mnie zapewnić, że to tylko moje urojenia, wtedy spokojnie znajdę coś tańszego na morelach. 

Czy w obudowach, poza Antec VSP5000 i SilentiumPC PAX m70, jest coś godnego uwagi? 

Czy wiatraki, w które są one wyposażone fabrycznie będę mógł sobie kiedyś wymienić?

tesel jest to jakaś opcja, ale chyba nie chcę czekać. Jak już poczekam ten miesiąc to potem będę mógł poczekać kolejne 2 na AMD i tak dalej. Chcę go na święta :)

Edytowane przez kazimierz_wielki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak już poczekam ten miesiąc to potem będę mógł poczekać kolejne 2 na AMD i tak dalej. Chcę go na święta  :)

amd co najwyzej zrówna się z intelkiem - niestety

święta i po świętach

nie ma co sie napalać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skłaniam się ku tak drogiemu ssd ponieważ używam kompa głównie do pracy. Nie mogę sobie pozwolić na niewykonanie zlecenia bo dysk mi padł, wtedy będę w plecy więcej niż 300 zł różnicy.

Nawet jeśli Samsung by dawał wieczystą gwarancję na ten dysk, to zawsze może zakończyć żywot. Jedyne co Ci daje taka gwarancja, to fakt że Ci wymienią go na nowy/naprawią.

Jeśli sytuacja wygląda tak jak piszesz, to można wziąć np. 2x Iridium Pro. Jakby jeden poszedł na gwarancję, to byś mógł pracować na drugim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nawet jeśli Samsung by dawał wieczystą gwarancję na ten dysk, to zawsze może zakończyć żywot. Jedyne co Ci daje taka gwarancja, to fakt że Ci wymienią go na nowy/naprawią.

Jeśli sytuacja wygląda tak jak piszesz, to można wziąć np. 2x Iridium Pro. Jakby jeden poszedł na gwarancję, to byś mógł pracować na drugim.

Masz racje, chyba coraz bardziej skłaniam się do Iridium. 

Dzięki za pomoc!

Jeszcze tylko muszę zdecydować się na konkretną kartę graf i zamawiam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

bardzo dziękuję za uwagi. Chyba trochę dzięki Wam oszczędzę.

Skłaniam się ku tak drogiemu ssd ponieważ używam kompa głównie do pracy. Nie mogę sobie pozwolić na niewykonanie zlecenia bo dysk mi padł, wtedy będę w plecy więcej niż 300 zł różnicy. Chociaż zdaję sobie sprawę, że to trochę na wyrost. Poczytam sobie jeszcze o Iridium Pro; dotychczas jakoś nie brałem go pod uwagę, wydawało mi się, że jest na niego taki hype tylko z powodu ceny, MLC i polskiego producenta. Widzę jednak, że TBW samsunga nie jest wcale taki duży, może nie warto.

Jeśli boisz się, że zejdzie dysk i nie zrobisz zlecenia, to tak czy siak musisz zabezpieczyć się backup'em. Wtedy szybko możesz odtworzyć sobie system wraz z danymi. Możesz to rozwiązać jeszcze RAID'em, ale wtedy potrzebujesz jeszcze jeden dysk pracujący równolegle. Tak czy siak nie wiem, czy dokładając 300zł dostaniesz dokładnie to co chcesz - ciągłość działania. Jeśli dysk się zjara/będzie działał niestabilnie i go zareklamujesz, to na jakiś czas stracisz dysk i nie będziesz mógł pracować.

Co do Windowsa z Allegro za 50zł - to są OEM-y i wedle mojej wiedzy to ściema. Microsoft odsprzedaż systemu na licencji OEM uważa za łamanie licencji. W związku z tym jeśli używasz komputera zarobkowo, to jednak kupiłbym system z "normalnego" źródła. Jakie robisz zlecenia? Może kwestię systemu można rozwiązań w inny sposób.

Edytowane przez elderion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hejka,

rzutem na taśmę chyba zamieniam i5 na i7-6700 bez K, płyta bez zmiany. Da radę do i7? 

Zmienię tylko kartę na coś tańszego, wygląda na to, że pozostaje mi tylko 1050ti. Poradzicie, który jest w miarę cichy? i tani :)

Z dyskiem macie racje, na pewno opcja 2 tańszych dysków jest lepsza i bezpieczniejsza.

Dzięki za opinie koledzy, dzięki Wam wykrystalizował mi się o wiele lepszy zestaw niż moje wcześniejsze urojenia.

pozdr

Edit:

jeszcze ostatnie pytanie - lepiej 2x4 GB czy 1x8 GB?

Edytowane przez kazimierz_wielki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem o jakich świętach mówisz ;)

Jeśli chcesz go mieć 23 grudnia w domu, nie jest to takie oczywiste. Możliwa obsuwa w kompletowaniu, montaży, wysyłce, dostawie. 

Jak do sylwestra go dostanie to będzie ok. Ja sam zrezygnowałem ze wszelkich zakupów w grudniu, bo nawet (a raczej przede wszystkim)  kurierzy w tym okresie się nie wyrabiają po prostu i są obsuwy i w sklepach z dostawą i z kompletowaniem i wysyłką  i dostarczeniem. To wszystko może się przedłużyć nawet do tygodnia i dłużej. Jak Ci obojętny sklep to rozważ jakiś inny niż Morele. Np Emag (dawne Agito) czy np Proline. Oba sklepy mają dosć niezły wybór i często nższe ceny i sprawniejszą obsługę i serwis. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O dzięki, uratowałeś mi święta - emag ma gwarancję dostawy przed świętami :))

Niestety nie mają wszystkiego, m.in. dysku, ale wezmę u nich kilka rzeczy.

W proline nigdy nie kupowałem, jakoś mnie odrzuca ich strona. 

Pytałem już ale jeszcze powtórzę: ramy lepiej 2x4gb czy 1x8?

i7 +b150 będzie ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 +b150 będzie ok?

Z ram-em to zależy - jeśli planujesz max 16gb ram-u, to weź teraz 2x4 i później ewentualnie dołożysz jeszcze jedno 2x4 i dostaniesz 16gb ram-u. Jeśli planujesz więcej niż 16gb ram-u, to weź teraz 1x8 i w przyszłości dołożysz sobie kolejne kości, a na razie przeżyjesz bez dual-channel.

Co do i7-6700 - zastanów się czy na pewno musisz dokładać 500zł, żeby dostać 100mhz taktowania więcej oraz HT. W przypadku gier ważniejsza jest karta graficzna i raczej i5-6600 (czy nawet 6500) wystarczy. Wydaje mi się, że i5-6600 + gtx 1060 będzie lepszą kombinacją niż i7-6700 + gtx 6500. Wszystko to zależy do jakiej pracy tego używasz i w co planujesz grać. Wedle mojej wiedzy w grach raczej nie wykorzystasz HT, w aplikacjach to różnie bywa. Mocniejszą kartę za to na pewno wykorzystasz.

Edytowane przez elderion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i7 +b150 będzie ok?

Nigdy nie sugeruj się wyglądem strony danego sklepu, bo to  nic nie oznacza. Sklep może mieć nie wiadomo jak ładną i szczegółową stronę, a obsługę i serwis fatalną lub problematyczną. Morele ma sporo negatywnych opinii i sam się o tym przekonałem.   Często niektóre rzeczy robią wolno i z opóźnieniem. Głównie realizacją i serwis.  Ceny też nie zachwycają.  Potrafią  robić myk że mają coś po danej cenie, która jest dość  atrakcyjna i po tym jak ktoś kupi parę sztuk to nagle jest anulowane zamówienie z braku towaru. Po czym po paru dniach dany podzespół jest znów dostępny, ale po droższej cenie. Ogólnie jak tylko coś u nich schodzi to windują cene tego produktu. Miałem tak raz że coś  kupiłem i po paru minutach cena się zmieniła na wyższa o jakieś 6 zł. Może to był przypadek ale ..  Ceny zmieniają się dynamicznie. W ciągu godziny cena może się zmienić parę razy. Sam śledziłem ceny 6700K u nich i to był jakieś  jaja. Procka nie było i kosztował ok 1700 zł jak był to cena potrafiła skoczyć nawet do 2000 zł! Do tego serwis mają słaby. Długo to trwa. Ja płytę serwisowałem ponad miesiąc i  w tym czasie dostałem nie tą co oddawałem na gwarancję. Musiałem odsyłać i czekać przeszło tydzień aż mi odeślą tą co powinni. 

Proline to typowy sklep komputerowy, a  główną siedzibę mają niedaleko Wrocławia. Ze 2-3 km od granicy miasta. Także sklep znam bo często u nich kupowałem. Obecnie to wszystko dość  sprawnie działa i ceny mają dość  ciekawe. Głównie skupiają na komputerach a nie na wszystkim jak sprzęt AGD czy ubrania kosmetyki i co tam jeszcze w Morele można kupić.

Ale Emag też dobry. Kupowałem tam i7 6700K i parę innych rzeczy i zero problemów ze zmianą cen czy dostępnością.   Trzeba czytać opinie na Ceneo czy innych stronach o danym sklepie, a nie patrzeć jak wygląda ich strona internetowa. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dobrą sprawę wszystkie większe sklepy mają słabą opinię jeżeli chodzi o realizację reklamacji, gwarancji, itd. Sam miałem raz nieprzyjemne przejścia z morelami ale x-kom czy komputronik nie lepsze.Teraz kupiłem większość w morelach, trochę w emagu i kartę graficzną w x-komie :)

Ceneo też nie jest wyznacznikiem, spróbuj wystawić negatywną opinię - zobaczysz czy na pewno się tam pojawi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.purepc.pl/topic/372715-czarny-ekran-po-aktualizacji-sterownik%C3%B3w-nvidii-36822/?do=findComment&comment=4035020

To jeden z przykładów. Jest tego więcej. Zgadzam się z tym że każdy sklep ma jakieś tam opinie lepsze lub gorsze, ale Morele ostatnio ładnie leci w kulki i skoro ten problem się powtarza  u wielu osób i mnie też spotkał w pewnym sensie to mogę sobie obrać opinie by nie kupować za dużo w morele. A już na pewno unikałbym kupowania płyt głównych i kart graficznych czy dysków twardych. Czyli tych rzeczy co najczęściej się psują.  Wybór mają  dobry. Czasem trafi się dobra promocja, ale jakbym miał tam kupować coś  do kompa to takie rzeczy jak obudowy, chłodzenia, procesory, pamięci RAM i wszystko co jest najmniej awaryjne.  Czyli dzisiaj w zasadzie niewiele. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadzam się z Devil. Co roku coś brałem z morele.net. W tym roku zmienili politykę. Zamawiałem pamięci, ceny zmieniały się co godzinę. Odczekałem na najniższą, zamówiłem i już po południu dostałem telefon, że zmienił im się dostawca itp. oczywiście zrezygnowałem ze zlecenia i nie polecę tych dziadów nikomu. Ale kupowanie w niestacjonarnych sklepach wiąże się z ryzykiem. Zasada jest prosta, jeżeli się nic nie dzieje, to jest ok.

Nie rozumiem czemu odradzacie tego Thermaltake, mój sprawuje się dobrze od kilku lat, napięcia też trzyma dobrze. Do tego nie słychać go.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej,

no to jeszcze ja mogę dodać historię, jak to właśnie przy okazji tego zakupu kupiłem w morelach windowsa 10 za 459 zł, jednak magicznie cena zmieniła się na 550, ja tego nie zauważyłem i jestem stówę w plecy :)

Jeżeli chodzi o zasilacz to finalnie kupiłem XFX TS 550W. Ten, który polecaliście, 500W, to nie jest to samo.

Z tego co wyczytałem to (z forum tomshardware):

The TS is a Seasonic design and manufactured by Seasonic itself. The XT is a Seasonic design manufactured under contract by Hydance which is a venture owned by Seasonic but not the same quality. They generally make low end cost cutting product.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi