hallan1989 Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 Witam, jestem mało zaawansowany w podkręcaniu procesora, więc proszę Was o opinię i porady. Mój sprzęt: Zasilacz Corsair VS 550W ATXPłyta główna ASRock Z97 PRO4 Z97 LGA1150Procesor Intel Core i5-4690K, 3.5GHzPamięć G.Skill DDR3 16GB (8GBx2) 2400MHz, CL11, ARES DualKarta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1060 Windforce OC 6GB GDDR5Chłodzenie CPU SilentiumPC Grandis 2 XE1436 Podkreciłem procesor do 4,2Ghz i martwią mnie temperatury: Podczas idle: Podczas grania w BF1 Podczas testu 3dmark: Podczas testu prime95: Czy zasilacz który posiadam jest wystarczający? Czy takie temperatury są normalne? Może ktoś ma screena ustawień w biosie procesora? Dobry poradnik w formie filmu na YT, gdzie wszystko jest dobrze wytłumaczone? Podkręcając ten procesor korzystałem w poradnika po angielsku. I mogłem coś źle zrozumieć. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thevpe Opublikowano 21 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2016 Niestety ale na glucie to są normalne temperatury. Tylko skalpowanie by pomogło zmniejszyć temperatury, ale jeżeli nie masz zamiaru wyżej kręcić CPU to zostaw jak jest. W grach temperatura jest ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hallan1989 Opublikowano 22 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2016 (edytowane) Podbijam, czy mógł by ktoś jeszcze wyrazić swoją opinię? Dziś zmniejszyłem napięcie vcore do 1.14, nadal jest stabilnie i temperatury spadły o około 6 stopni. Wnioskuję, że mógł bym spróbować jeszcze podkręcić procesor równocześnie zwiększając napięcie? Do jakiej temperatury przy normalnym użytkowaniu jest bezpiecznie dla procesora? Pozdrawiam Edytowane 22 Grudnia 2016 przez hallan1989 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 23 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2016 Witam, jestem mało zaawansowany w podkręcaniu procesora, więc proszę Was o opinię i porady. (....) W używaniu forów internetowych również? http://forum.purepc.pl/topic/362827-intel-haswell-core-i7-4000-core-i5-4000-testy-w-1-po%C5%9Bcie/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kqba Opublikowano 31 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2016 U mnie było to samo. Wczoraj zrobiłem Delidding. Coollaboratory i MX2. Temperatury spadły o 20 stopni. Jeden core już dochodził do 95st. Teraz wszystkie równo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...