Kenoid Opublikowano 27 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2016 Cześć, mam dziwny problem, może niektórzy z was będą mogli mi pomóc. Słyszałem, że każda płyta z chipsetem z68 obsługuje podkręcanie - dlatego kupiłem sobie Asusa P8Z68 v gen3. Nie jest to wersja PRO ale i tak czytałem o niej dobre opinie. Po złożeniu sprzętu do kupy i zainstalowaniu os chciałem wykręcić i2500k ale okazało się, że w uefi w ogóle nie ma opcji zwiększania mnożnika. Po uruchomieniu biosu i przejściu do advanced mode w karcie oc widzę tylko to: Po wejściu do cpu power management widzę coś takiego: W zakładce "Advanced" też nie znalazłem nic na ten temat. Dodatkowo gdy ustawięc cokolwiek w tej płycie, np. jakieś proste zmienienie profilu z "normal" na "asus optimal" to komp po prostu się nie uruchamia i muszę resetować cmos. Dalej - mam pamięci goodram GR1600D364L9/8GDC - one mają 1600 mhz ale płyta wykrywa je jako 1333 mhz. Po zmienie prędkości w biosie na 1600 komp znowu nie startuje i znowu muszę wracać do domyślnych ustawień. Ktoś ma jakieś pomysły jaka może być przyczyna takiego zachowania? I jeszcze jeden screen - to pierwsze co widzę po wejściu do uefi: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrzychuG Opublikowano 28 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2016 CPU ratio na drugim screenshocie to przeciez mnoznik. W kwestii RAMu, zapewne trzeba recznie ustawic timingi bo domyslnie ustawia zbyt niskie. Mozliwe, ze ustawienie nieco wyzszego napiecia tez bedzie potrzebne, kwestia eksperymentow. Resetowac ustawien tez nie powinienes musiec bo z tego co pamietam plyta po 2-3 nieudanych probach startu po zmianie tego typu parametrow w EFI sama wraca do ustawien domyslnych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cantoro Opublikowano 29 Grudnia 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2016 Jeśli masz obawy przygotuj sobie BIOS-a do sflashowania, ale, jak mówi kolega wyżej, nie powinien być potrzebny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...