Nerus Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 (edytowane) Hej, Zamierzam zakupić chłodzenie wodne (gotowy zestaw) do CPU. W mojej obudowie Z tego co mi wiadomo powinien zmieścić się radiator z 3x 140mm wentylatorami. Pytanie czy jest sens i czy w ogóle takie gotowe zestawy istnieją. Z tego co mi wiadomo najważniejszymi czynnikami są materiał radiatora oraz gęstość kanałów chłodzących. Im większy radiator i bardziej upakowane kały chłodzące tym większa wydajność ale trudniej to wychłodzić. Obudowa: Phanteks Enthoo Pro CPU: Intel I7-4790k @5Ghz Chłodzenie: Zalman CNPS-14X + 2x 140 nisko profilowe. (Aktualizacja) Pozdrawiam, Nerus. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 Jeśli nie skalpowałeś tego cepa to przemyśl dwa razy AIO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2017 AIO w ogóle bym sobie odpuścił , wydajność i poziom generowanego hałasu nie adekwatny do kosztów . Tutaj dobre AC lepiej się sprawdzi i nie będzie tyle kosztować co WC AIO , chyba że ktoś się pokusi o BQ czy Noctue . Składał bym WC od podstaw , przy WC skalp procka wymagany aby całość miała ręce i nogi . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Dzięki za odpowiedź ale walicie takimi skrótami że nie kumam oco biega. WC - water cooling AIO - all in one - zestaw, tak o tym myślałem AC ? Skalp nie przejdzie (po prostu się boję, w AMD ukruszyłem rdzeń), jedynie Lapping. Zaktualizowałem główny wątek. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Air Cooling... Lapping nic nie da - Haswell ma słaby glut pod czapką a nie krzywe IHS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 W takim wypadku bez skalpowania procka sobie daruj. Im mocniejsze chłodzenie tym bardziej się będzie marnowało po prostu. Skalp da sporo w przypadku chłodzenia wodnego. A tak to średniej klasy AC wystarczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerus Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 (edytowane) Przecież chłodzenie powietrzne mam to poco wymieniać ? Dużo miejsca w budzie zajmuje Zalman, myślałem że zestaw poprawi trochę sytuację i lepiej schłodzi. Edytowane 2 Stycznia 2017 przez Nerus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2017 Twój zalman to dość dobre chłodzenie , 2500K@4,5 Ghz chłodzi podobnie jak pierwszy HR-02 Macho czy Prolimatech MegaHelms rev. C . Nie wiem jak to będzie wyglądać przy 4790K@5 Ghz . Zmiana na WC nie wiele pomoże , AIO@cisza to znowu będzie słabo chłodziło , ustawione na wydajność będzie głośne . Lapping to w zasadzie zabawa extremalna jak walczysz o każdy stopień czy nawet ułamek stopnia , w dodatku lapping bez skalpa to bezsens przy obecnych CPU Intela ( od czasów Ivy Bridge - pomijam LGA 2011 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...