Gosu Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 (edytowane) Testy HBCC nagrywałem w czterech grach : Deus EX DX11/DX 12 Rise Of The Tomb Raider DX11/DX12 Mass Effect Andromeda GTA V 4k oraz 5k, generalnie ze wszystkim na maksa, tak żeby zapchać 8gb vram nawet jak fps spadał do 5/10 :D Tylko tak byłem w stanie sprawdzić działanie HBCC. No i powiem, że działa, całkiem nieźle nawet :) Jak dogram testy jeszcze kilku kart, to jadę z dyskiem do kumpla i on to dostaje do montażu. Dziś dzień się zszedł na robienie hartowanego szkła do mojej obudowy, mod wyszedł świetnie. Szkło to szkło, nie to co cholerna plexa. Zabawne, że Phanteks nie ma hartowanego szkła do Enthoo Primo. Natomiast możliwe, że mi podeślą Enthoo Elite na testy, bo z nimi chcę współpracę odnośnie modowania itd. Nawiązać. Edytowane 16 Września 2017 przez Gosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Ja bym chętnie zobaczył testy z MSAA on vs off na przeciwko GTX 1080, jak się okaże że Vega ma tam pięte achillesową to już będzie kompletny klops. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 16 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2017 Ja bym chętnie zobaczył testy z MSAA on vs off na przeciwko GTX 1080, jak się okaże że Vega ma tam pięte achillesową to już będzie kompletny klops. Nagrałem testy w 1440p max + MSAAx2 + TAA, przy okazji testowania HBCC ON vs HBCC OFF. Z tym, że mam to w DX12. GTX 1080 już nie mam u siebie, w poniedziałek przyjdzie GTX 1070 i GTX 1080Ti, to mogę dograć. Nie wiem czy jest sens nagrywać TITAN X Pascal vs VEGA 64, zegar w zegar jest 5% szybsza od 1080Ti, no ale TXy P mam na LC także trochę chamówa vs VEGA na air :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 17 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Września 2017 https://www.youtube.com/watch?v=TiQKG2UBNbg Szczera recka VEGI 64 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 19 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2017 VEGA 56 również już jedzie na testy. Dziś dogrywam do końca wszystkie testy na GTX 1070 i będzie zestawienie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 20 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2017 VEGA 64 vs GTX 980Ti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 25 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2017 Test GTX 1080Ti vs VEGA 64 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 Z ciekawszych ostatnio testów Vegi po undervolcie, tu Vega UV wyprzedza Vegę OC A w Forzie 7 Vega64 Pogromca Pascala wyprzedza 1080Ti o 20% w 1080p. Nvidia łapie chyba limit CPU. https://www.computerbase.de/2017-09/forza-7-benchmark/2/ Wykres frametime GTX1080 w 4K wygląda jak sejsmograf w porównaniu do Veginsa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 29 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2017 sterowniki nvidii pod dx12... 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 Kolejna gra i w "pełni" wspierający dx12 pascal błyszczy :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 raczej nie chodzi tutaj o niewspieranie jakichś funkcji ale o jakis niestworzony narzut sterownika na cpu, tak jak umcacz wspomniał. poza tym to jest chyba wersja beta gry. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek20 Opublikowano 30 Września 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2017 (edytowane) Spokojnie .Na tej grze to się da grac w 8K na gtxach Nawet w demie nie ma unlocka powyżej 60 fps. Trzeba poczekać z tydzień i wyjdzie jak zwykle że gtx 1080 nieco powyżej vegi 64 albo blisko Czy nvidia łapie limit cpu ?? Trudno jednoznacznie powiedzieć właśnie przez przez loka 60 fps w demie. W każdym bądz razie ta gra nie ma żadnych wymgań co do cpu i zerowe co do gpu. A obciążony 1 watek w 100% można rozwiązać priorytetem Pomijam że ta gra wyglada gorzej jak grid więc powinni je dołączać do cd-action a najlepiej za free przez neta jako benchmark bo kto by chciał na to wydawać 15 zeta xD Do tego jak wczoraj sprawdzałem to były błędy w wyświetlaniu grafy ( chyba tekstury) Edytowane 30 Września 2017 przez janek20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 raczej nie chodzi tutaj o niewspieranie jakichś funkcji ale o jakis niestworzony narzut sterownika na cpu, tak jak umcacz wspomniał. poza tym to jest chyba wersja beta gry. Nie to nie jest wersja Beta i nie demo. Problem jest znany od Maxweli NV ma większy narzut na sterownik w DX12. Obrazują to testy @Sebastiana, mniejszy lub większy, ale zawsze się pojawia. Moc GTX jest spora więc proc nie daje rady w niskich rozdziałkach, wraz z wzrostem rozdzielczości zyskuje. Ewidentnie kuleje Procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek20 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 Mówie jeszcze raz........ spokojnie do oficjalnych testów np na purepc W tej grze nie ma nic aby kulało.Zero wymagań co do cpu i gpu a obciązenie 1 watka moża zlikwidować przez priorytet. Nie zdziwie się jak za chwile będą testy po 300 klatek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 No na purepc na pewno :D Caleb się zesra, ale znajdzie miejsce gdzie pascale błyszcza żeby tylko pokazać jakie to AMD jest beee :lol: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 Nie bedzie musiał, bedzie mu wisiało że w jednej na kilka testowanych nagle vega wychodzi lepiej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 1 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2017 No tak jak to pokazał w podsumowamiu recki rx56, wykresy jedno, ale racja musi być po naszej stronie o czym w podsumowaniu :lol: Zawsze myślałem, że testy purepc są bezstronne i rzetelne, ale caly ciąg news'ów przed premierą i potem recki ostatnich kart od czerwonych, jak i cały ból [gluteus maximus] o tym, że nie dostali sampla tylko pokazał jak jest w rzeczywistości. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 No tak jak to pokazał w podsumowamiu recki rx56, wykresy jedno, ale racja musi być po naszej stronie o czym w podsumowaniu :lol: Zawsze myślałem, że testy purepc są bezstronne i rzetelne, ale caly ciąg news'ów przed premierą i potem recki ostatnich kart od czerwonych, jak i cały ból [gluteus maximus] o tym, że nie dostali sampla tylko pokazał jak jest w rzeczywistości. Normalny człowiek spojrzaby na wykres głośności,temperatur,poboru prądu i biorąc pod uwagę cenę V56 za referenta uznał że tego się nie da uratować +10% wydajności w słupkach. Ale prowadź dalej swoją partyzantkę i rzucaj obelgami bo ktoś wytknął AMD że zrobiło hu*owe karty,bo przecież oni są pod ochroną.Gatunek na wymarciu. Vega jest tak fantastyczna że nvidia w odpowiedzi znów potnie GP104 i wsadzi nowe DDR5 :grin: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 2 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2017 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość janek20 Opublikowano 15 Października 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Października 2017 Byc moze pomaga tez cpu priorytet na wysoki . Oczywiście zaraz ktoś wyskoczy ze 150-200 klatek to dalej mało......... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 (edytowane) Ostatnio zawitał do mnie Sapphire RX VEGA 64 Nitro. Mogę odpowiedzieć na pytania odnośnie karty gdyby byli chętni. Możliwe że w lutym znowu pojawią się w sklepach te modele. Obecnie szukam optymalnego undervoltu tak aby zamknąć się w ok 300-350W poboru mocy z gniazdka i ~1500Mhz na rdzeniu. Będzie to trwało pewnie z miesiąc bo jestem leniem i idzie mi powoli, a zawsze szukam ustawień stabilnych, a nie takich które wysypią się np raz na tydzień. Drugie ustawienie którego będę szukał to ~250W i ~1200-1300Mhz. Pierwsze testy tryb zbalansowany prosto z pudełka pobór z gniazka ~400-450W: Time Spy http://www.3dmark.com/spy/3124356 G7424 Fire Strike: http://www.3dmark.com/fs/14682307 G23194 ULTRA: http://www.3dmark.com/fs/14682329 G5673 Porównanie z Fury Strix 3840 rdzeni: https://www.3dmark.com/compare/spy/2917704/spy/3124356 Fury bardzo dobra karta, w 2016 roku na stock 4600 w TimeSpy, dziś 4950 tylko Vram jej pozwala ostatnio jedynie na Medium detale. Porównanie do Fury Strix i okazuje się, że Vega nie jest znowu jakimś powtorem, Fury jest nawet wyższą kartą i podobną w wielkości chociaż cieńszą. Ilość powietrza jakie to chłodzenie wypluwa we wszystkie strony jest szokująca jak dla mnie, i gotowe jest ono odprowadzić 400W w każdej chwili i w trybie zbalansowanym nie czeka na wzrost temperatury tylko już przy 55*C wali 1500 obr/min a potem się zastanawia czy można spaść na 1200obr/min(z zamkniętej obudowy nie da się stwierdzić czy pracują na słuch przy 1200) czy wbić wyżej. Lipton to ładnie pokazał na filmiku. Skutek jest taki że osiąga aż za niskie temperatury i przydałaby się krzywa wentylatorów w Wattmanie (AMD plss?). Za to po ustaniu obciążenia, praktycznie natychmiast wentylatory się wyłączają. Karta stworzona do "obsługi" Vegi na 1700MHz ale ja z moim zasilaczem nie porwę się na takie ekstrimum :D Zalecałbym 850W do takiej zabawy i 3 osobne kable z 8-pin. Jakby ktoś miał pytania odnośnie użytkowania albo chciałby zobaczyć jakiś konkretny test w grze wraz z Ryzen 1600 to mogę nagrać używając Relive. Terminy realizacji filmików odległe :D Z nowszych gier które posiadam to: Dead by Daylight, Dead Rising 4, Dishonored 2, Doom, Escame From Tarkov, F1 2017, Forza Horizon 3, Friday the 13th, GTA V, H1Z1, ME:Andromeda, PUBG, Prey, Rainbow Six Siege, Rise of the Tomb Raider, The Division no i zawsze jakieś śmieciuszki z Origin Access moge pyknąć. Edit: Teraz dochodzi jeszcze Rust i Quantum Break. Edytowane 2 Marca 2018 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 13 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2018 Ja jestem ciekaw jaki hashrate ta karta osiąga przy kopaniu Zcash: https://github.com/nanopool/ClaymoreZECMiner/releases Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2018 Balanced mode 396-406 H/s 330W z gniazdka, a bez obciążenia jest 80-90W. Więcej kopaczy nie sprawdzam, bo mam wrażenie że jakieś wirusy ściągam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2018 U to lipa. W Radeon Settings może zmień na tryb Compute. 280X robi 300 H/s. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 15 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2018 (edytowane) Vega nie ma możliwości zmiany trybu compute/graphics. No podkręcałem pamięci na 1150 i też nic to nie zmieniało więc tak to wygląda :) Cena Vegi znów w górę. Teraz już za tą samą cenę kupiłbym tylko Vega 56 Gigabyte Windforce który ledwo zipie przy ~1500mhz. 1080Ti jeszcze droższy. Edytowane 16 Stycznia 2018 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 20 Stycznia 2018 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2018 (edytowane) Po dzisiejszej zabawie w Mass Effect Andromeda przykładowy test. Tryb Balanced: 74 FPS 430W z gniazdka, taktowanie lata sobie GPU ~1500-1600MHz , MEM 945MHz Mój Custom: 80 FPS 380W z gniazdka, taktowanie ~1550MHz GPU, 1100MHz MEM (960mv na wszystkim), obroty 1200rpm a temperatury to jakieś 60*C, chociaż HWinfo ma też czujnik Hot spot który chwilowo może wbić nawet na 75*C. Tym samym wydajność większa niż w trybie Balanced a pobór prądu -50W i bardzo podobny do Power Save który jest wolniejszy. To chyba najlepszy scenariusz bo spodziewam się niestabilności przy dłuższych sesjach. Jednak crasha dostałem dopiero przy ustawieniu 1700MHz na GPU i 960mv. Także pole do poprawy producenta jest duże. Pytanie tylko czy stabilnie na długi czas :D Bardzo ciężko o spowodowanie crasha, bo karta sama sobie obniża taktowania co czyni undervolt znacznie trudniejszą zabawą niż przy poprzednich kartach AMD. Największy błąd jaki można popełnić to ustawienie zbyt wysokiego taktowania pamięci co spowoduje spadek wydajności bo karta sama zrzuci sobie HBM2 do 800MHz. ps. Max napięcie jakie można dać w Wattmanie to 1200mV i tego nie polecam Edytowane 20 Stycznia 2018 przez umcacz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
umcacz Opublikowano 7 Marca 2018 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2018 Widzę że nikomu nie zależy, coż nie dziwię się bo tej karty nie ma w sklepach. Mogę tylko powiedzieć, że zdecydowanie ją polecam. Dosłownie zero problemów, karta cichutka i chłodna. Zabawę z uv przerwałem na tym co w poście wyżej czyli wiem tylko że 960mv to za mało do 1700mhz... czyli nie wiem nic : ). Póki co wolę po prostu zarzucić power save i wszystkie gierki śmigają aż miło, a karty nie słychać. Wolę pograć niż bawić się w ustawienia. Zdecydowanie najlepsza karta jaką miałem. O i wiem jeszcze tylko że 1080MHz na pamięciach jest stabilne - pamięci Samsunga. Hynixy podobno gorzej idą. Ledy mogą zmieniać kolor w zależności od temperatury GPU (lol :D) ale można je też całkiem wyłączyć. W sklepach pojawiła się za to wersja Sapphire Vega 56 Nitro (nie LE) i w materiałach nie ma wzmianki o Vapor chamber czyli to chyba nie to samo (choć i tak pewnie najlepszy niereferent). http://sapphirenitro.sapphiretech.com/en/Vega56.html Jak ktoś ma 100% info albo recenzję tej karty to niech da znać. Wersję LE nadal wysyłają do recenzji (2 dni temu -> youtu.be/l1DhFvLIZd8?t=12 ) więc powinna pojawić się kiedyś. Gdzieś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markus1 Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2018 Zamówiłem bliźniaczy model tylko 56., Zastanawiam się czy styknie mój zasilacz corsair hx 750 w... Wysłane z mojego Mi MIX 2S przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregu Opublikowano 2 Września 2018 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2018 Styknie. Z gniazdka z kompa syna łyka 400 do 490 w porywach. Proc na 8700k 47x na sztywno przy 1.255v, karta albo default albo lata na UV niewielkim. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JeroG Opublikowano 4 Stycznia 2019 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2019 Witam mam tu takie cuś przy monitorowaniu msi afterburner pokazuje caly czas 0% użycia gpu i taktowanie rdzenia też na śmiesznym poziomie, miał ktoś taki problem? jestem ciekawy jak pracuje mi komputer wiec chcialbym zeby pomiary byly pokazane prawidlowo rx vega 56 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...