Skocz do zawartości
polii

@Celeron vs not@ PIII

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Czy widział ktoś gdzieś w sieci jak wypada Celeron podkręcony na szynie min. 133Mhz np 9x133 vs Piii niekręcony 1200Mhz? Jeśli ktoś zna prosze o podanie linków do jakiegoś artykułu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P 3 1200 jest szybszy od celerona 900@1200 mimo że odba mją FSB 133 ponieważ P III ma więcek kaszy niż cefalon i nie ma kuli u nogi by intel, która w jakiś cudowny sposób spowalnia szajselony.

To, że PIII będze szybszy bo ma więcej cashu to ok, ale co za brednie piszesz z jakąś znowu kulą 8O o co ci chodzi :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu moich znajomych ma Celinki, niektorzy nawet 1700 :/ i z tego co zobaczylem co potrafi ten procesor... to... NIGDY BYM GO NIE WZIAL! Polproduktom stanowczo mowimy NIE, NIE, NIE ! Zarowno Duronom jak i Celeronom!

Wsio :)

pozdr

MeHow

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielu moich znajomych ma Celinki, niektorzy nawet 1700 :/ i z tego co zobaczylem co potrafi ten procesor... to... NIGDY BYM GO NIE WZIAL! Polproduktom stanowczo mowimy NIE, NIE, NIE ! Zarowno Duronom jak i Celeronom!

pozdr

MeHow

Duron, niby dlaczego? :twisted:

Nie różni się od Athlona (Thunderbird/Palomino) niczym oprócz 64KB cache'u zamiast 256KB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdy skaładałem sobie kompa gdzieś w 2000 roku, to każdy sprzedawca

namawiał mnie na cud Celerona, który był średnio droższy 2x od Durona.

Twierdzili, że Duron jest nie kompatybilny, za bardzo się grzeje, itp itd.

Nie wspominając o tragicznej wydajności tego odpadu po produkcyjnego Intela.

Nigdy nie pracowałem na Intel'u (w domu), nie pracuję i nie bedę pracować. Dla mnie to złom, i bezsensowne topienie pieniędzy - Pentium 4 Willamete.

Nikt mnie przekona do Intel'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pozdr

MeHow

Duron, niby dlaczego? :twisted:

Nie różni się od Athlona (Thunderbird/Palomino) niczym oprócz 64KB cache'u zamiast 256KB.

Oraz FSB, tak samo jek Celek od Pentium :P Ale i tak Durony i Celki T są ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celeron = śmieć

ale czego chcecie od duronów ? duron 1300 rozkłąda każdego celerona 1700 MHz, może ma mniejszą podkręcalność ale wydajność nieporównywalnie lepszą.

a mój były duron 800 miał 128 KB cache L1 i 128 KB L2 a nie 64 - tak pokazywał 3DM'01, może się mylił.

ogólnie durony nie są złe, do domu i biura jak znalazł. a celeron ? ch .j go wie co to jest. ani to wydajne, ani tanie, taki szajs by intel do komputerów z MM, Realów itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że PIII będze szybszy bo ma więcej cashu to ok, ale co za brednie piszesz z jakąś znowu kulą 8O o co ci chodzi :?

Cefalerony mialy CL2 dla cache L2 (to nie pomylka!) a P!!! CL0. Ot co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

celeron = śmieć

ale czego chcecie od duronów ? duron 1300 rozkłąda każdego celerona 1700 MHz, może ma mniejszą podkręcalność ale wydajność nieporównywalnie lepszą.

a mój były duron 800 miał 128 KB cache L1 i 128 KB L2 a nie 64 - tak pokazywał 3DM'01, może się mylił.

ogólnie durony nie są złe, do domu i biura jak znalazł. a celeron ? ch .j go wie co to jest. ani to wydajne, ani  tanie, taki szajs by intel do komputerów z MM, Realów itp.

Looknijcie na artykuł z Tom's Hardware:

http://www.tomshardware.pl/cpu/20020103/index.html

http://www.tomshardware.pl/cpu/20011116/index.html

http://www.tomshardware.pl/cpu/20020121/index.html

Więcej komentarza nie potrzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie durony nie są złe, do domu i biura jak znalazł. a celeron ?

Jasne Duron ze 128kb cache L2 ROTFL. Pewnie AMD specjalnie na dla ciebie takiego proca zrobilo. Na 100% sie mylil. Mi pokazuje ze nie mam wcale cache L2 :P

Cefaleron (stare na FCPGA) byly bardzo dobre do biura. Dlaczego? Bo sie malo grzaly. Wymagal duzo mniej wydajnego chlodzenia niz Duron. Celer wydzielal mniej wiecej 2x mniej ciepla niz Durak. Jaki to ma skutek? W biurach kompy sa uzywane przez dlugi czas bez wymiany i zagladania do srodka. Do tego nie sa czyszczone. Po jakims czasie wiatrak sie zaciera i Duron umiera (tanie kompy do biur nie maja zabezpieczej termicznych) a celer bedzie dzialal dalej. Do tego w tamtych czasach Inteel mialy ta przewage ze byly niemal bezglosne. Tak cichych wentyli na AMD wowczas nie bylo.

Prosty experyment. Duron 600 BEZ radiatora dziala 7s. potem zawisa (ale nie spala jeszcze ;) Celer 600 dziala ponad 1,5 minuty i potem sie wylacza. Wiem bo doswiadczylem tego nie raz.

Co do wydajnosci to juz inna sprawa ale dla panie Joli piszacej w Wordzie nie ma znaczenia ze jej celer ma 10% mniej fps w Q3 od Durnia. A za kompa placila jej firma a nie ona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alew duron i tak jest lepszy od celerona, FAKT.

a VIA C3 bedzie z samym radiatorem działał wieczność niemaże, miecsiąc na pewno. :)

a co do tematu : P !!! będzie sporo szybszy od C 1200 mimo takiej samej szyny. a 3DM'01 przekłąmuje, iwem o tym. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy się wymądrzyli, pan AMD Rulezz jak zwykle wierzy w nadprzyrodzone możliwości Duronów i zachwala wszystko co ma naklejke AMD chociaż nikt go o to nie prosił, a nikt nie potrafi pomóc i odpowiedzieć na pytanie zawarte w temacie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież odpowiedziałem, ślepy jesteś ????????????

i nie tylko ja więc piszemy o innych sprawach przy okazji bo temat się skończył.

a że celeron to kupa to nie moja wina.

Tyle to wiedziałem i bez twojej "pomocy".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm wojna sie zaczyna ?? Każdy procesor ma swoje plusy i minusy tyle moge powiedzieć :)

Nie wojna tylko zadałem pytanie a AMD rulezz jak zwykle zaczyna swoje -zmień na AMD, co prawda nie powiedział tego wprost ale wyczuwam podtekst w każdej jego wypowiedzi(może jestem przewrażliwiony ale nie bez powodu)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

P 3 1200 jest szybszy od celerona 900@1200 mimo że odba mją FSB 133 ponieważ P III ma więcek kaszy niż cefalon i nie ma kuli u nogi by intel, która w jakiś cudowny sposób spowalnia szajselony.

To, że PIII będze szybszy bo ma więcej cashu to ok, ale co za brednie piszesz z jakąś znowu kulą 8O o co ci chodzi

buahahahah :lol: - rozjebales mnie koles :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że PIII będze szybszy bo ma więcej cashu to ok, ale co za brednie piszesz z jakąś znowu kulą 8O o co ci chodzi

Nie wiem co w tym śmiesznego bo w porównaniu do PIII to Celeron ma nie jedną "kulę u nogi"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem co w tym śmiesznego bo w porównaniu do PIII to Celeron ma nie jedną "kulę u nogi"

fakt - chyba to ja zle zle zrozumialem :oops:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...