Blovesx Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2017 (edytowane) Witam, Planuje zakup laptopa do gier, nie planuje grać raczej w nowe, wychodzące gry choć czasem może w coś i bym zagrał ale nie zależy mi za bardzo na stałych 60+ fps na high/ultra. Zastanawiam się nad: http://allegro.pl/laptop-lenovo-y700-17-i7-6700h-16gb-512ssd-gtx960m-i6655723592.html http://allegro.pl/laptop-lenovo-y700-17-i5-6300hq-8gb-512ssd-gtx960m-i6666360709.html Nie rozumiem za bardzo dlaczego jest aż tak duża różnica w cenie czyżby dokupienie do tego drugiego nowej kości 16gb wyniosło mnie do ~1000 zł? Nie jestem pewny czy tam jest DDR4 czy DDR3. Poza tym co wkleiłem mam takie pytanka: 1. Czy kupić lepiej laptopa z opcja HDD i dokupić SSD i nie wyjdzie taniej? 2. Czy różnica w procesorach jest duża że aż taka różnica cenowa? 3. Czy poczekać na nowe wersje laptopa (widziałem na stronie nowe modele na luty - podobno w cenie do ~5000 zł) z GTX 1050M Ti? 4. Czy może poleci ktoś jakiegoś innego laptopa? Nigdy nie miałem styczności z Lenovo ale bardzo mi się podoba wygląd tego modelu laptopa dlatego taki obrałem na celownik. Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Blovesx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blovesx Opublikowano 4 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2017 Tylko 17" co do linku który wkleiłeś to właśnie ten nowy Lenovo też mnie interesuje tylko raczej na pewno 17" z dyskiem SSD przekroczy 5000 zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blovesx Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 Myślę cały czas o 4GB GPU... chociaż nie wiem jak to za bardzo działa... widziałem GTA V na filmiku i użycie ponad 2GB pamięci GPU to raczej 2GB to mało? Co do dysków, mówisz że zawsze można dokupić SSD-ka a czy jest duża różnica w cenie jeśli bym wziął laptopa z SSD od razu czy lepiej dokupić SSD a wybrać z HDD? Czy jak kupie z HDD to mogę bez problemu dokupić SSD bez utraty gwarancji? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2017 Zależy jaki SSD siedzi w danym modelu lapka i ile za niego liczy sobie dany sklep - czy tylko różnicą jest cena samego SSD czy także dokładają coś od siebie np. przeniesienie systemu z HDD na SSD czy inną marżę etc. Do tego dochodzi kwestia tego jaki to SSD - tutaj masz jedną wielką loterię , nie wiesz jaki dysk możesz dostać , w przypadku jak dany model lapka nie ma miejsca na 2 dyski to HDD na 99% trafia do kieszenii zewnętrznej za którą sklep też swoje bierze . Najlepiej kupić lapka z HDD a potem kupić SSD i go podmienić , wiesz co kupujesz i może mniej to cię wynieść . Co do ew. podmiany samemu i gwarancji - zależy jak zbudowany jest dany lapek , jak nie ma plomb lub innych zabezpieczeń na obudowie lub masz klapkę serwisową na dysk to gwarancji nie stracisz . Co innego jak by były plomby na obudowie czy dysku . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...