Skocz do zawartości
rinz

Spadek wydajności GPU

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,
Od 29 Grudnia/2016 posiadam to gpu: Gigabyte Radeon HD 5670 1GB DDR3. Po włączeniu jakiejkolwiek gry, po kilku minutach pykania spadają drastycznie FPS'y (np. w garry's modzie mam stałe 120 fps na wysokich ustawieniach, a po kilku minutach grania już tylko 40). Zacząłem szukać w internecie odpowiedzi na mój problem. Znalazłem, odpowiedź w jednym z artykułów, żeby wymienić pastę termo przewodzącą. Wymieniłem więc pastę termo przewodzącą na Arctic MX-2. Zaktualizowałem też sterowniki do płyty głównej jak i samej karty graficznej, , ale niestety spadki nadal pozostały. Czy ktoś z was miał podobną sytuację ? Czy ja coś robię nie tak? Moim zdaniem, może być to wina Windowsa 10 lub dysku. :(
 
Specyfikacja:
CPU: AMD A10-7700K APU 3,4 GHz (4C + 6G) (nie podkręcony)
GPU: Gigabyte Radeon HD 5670 1GB DDR3 (nie podkręcona) 
RAM: 4 GB Crucial 1666 MHz
Dyski: 1xSSD 128GB SanDisk, 2xHDD 1000GB Seagate 7200 RPM + 320GB Seagate 7200 RPM
Płyta główna: Gigabyte F2A88XM-HD3
Zasilacz: Modecom Premium 550W 
System: Windows 10 HOME 64bit
 
post-233547-0-07352400-1483631582_thumb.png
post-233547-0-04598000-1483631581_thumb.png
post-233547-0-04365400-1483631583_thumb.png
post-233547-0-75980800-1483631583_thumb.png
post-233547-0-80407600-1483631977_thumb.png
post-233547-0-21221400-1483631980_thumb.png
post-233547-0-41143900-1483631982_thumb.png

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Brzmi tak, jakby się coś przegrzewało. Przed wymianą karty graficznej, czyli na poprzedniej bywały podobne przypadki? Wymiana pasty miałaby sens, gdyby się karta faktycznie przegrzewała. Nie sprawdziłeś, lub nie napisałeś tego. Musisz monitorować temperatury w GPU-Z, czyli włączyć, pograć i w momencie, w którym będzie spadek wyjść z gry i wtedy zrobić screena z temperaturami. Też można by tak zrobić dla CPU i zadbać o jakieś dodatkowe wentylatory jak masz miejsce w obudowie, bo raczej masz tam ciepło. Dyski mają po 40*C.

Warto też wspomnieć, że partycje E, H, I, J, M są na dysku, który jest potencjalnie niesprawny, bo ma zepsute sektory. Trudno powiedzieć, w jakim przedziale i co w tym miejscu masz za dane, ale na 99% to nie jest przyczyną Twoich problemów.

Edytowane przez SzczYpior_n1

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Partycje E, H, I, J, M mam zgrane na domową chmurę,także nie ma problemu ( ten dysk służy jako multimedia, czyli muzyka,filmy, zdjęcia etc.) Poza tym ten dyska ma dobre 6 lat na karku, więc nie ma co się dziwić. Temperatura GPU nie przekracza 53 C, choć zrobiłem sesję czterogodzinną w Skyrima na ultra + 1400-1050 rozdzielczości. Czy te 53 stopnie mogą spowalniać GPU? Czy możliwe, że kości pamięci GPU się przegrzewają, a ja tego nie widzę i to może być problemem? Po 19 stycznia obiecuję, że kupię stos wentylatorów i nowe chłodzenie do CPU (ponieważ jadę na boxowym). 

 

EDIT: Przed sesją skyrima temperatura GPU była na poziomie 32 C.

Edytowane przez rinz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

http://imgur.com/a/L8zun

 

Zagrałem ledwo 10 min. To co zobaczyłem to mnie przeraziło... Ale jakim cudem? Zawsze miałem poniżej 60 C na CPU... Co więc Panowie poradzicie? Zmienić chłodzenie to podstawa po 19 stycznia się do tego zabieram, obiecuję! Może wymienić pastę jeszcze raz, a dokładnie? Może RPM wentylatora podkręcić?

 

PS CPU nigdy nie było podkręcane chodź ma taką możliwość! Nigdy nie grzebałem w biosie z CPU!   

 

EDIT1: Zauważyłem też że rdzenie procka dochodzą nawet do 20 000 tyś MHz O.o

 

Screen do tego ---> : http://imgur.com/a/5l1yi

Edytowane przez rinz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

reset biosu bateria lub clr cmos  

czyścisz dokładnie radiator wymieniasz pastę na mx4 i testujesz 

w biosie zobacz czy masz włączona AMD cool & quiet  

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem już chyba z 5 resetów biosu + w tym wymieniłem baterię na nową. Dalej to samo, radiator jest czyściutki jak pupa niemowlęcia, pasty tej akurat nie mam, zakupię ją jak najszybciej i wymienię na nią. Tak mam włączone AMD cool&quiet.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jeśli masz Q&Q to dziwne że nie zrzucił taktowania 

wejdź do biosu i sprawdź temperatury nie powinno przekraczać 45C w biosie (bios lekko obciąża CPU)

pobierz jeszcze EVEREST home edition bo hwmonitor może ci przekłamywać

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W BIOSIE temp dochodzi do 60 C. Co do EVEREST'a to temp są takie same jak w HWMonitor.

Edytowane przez rinz

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

60C w biosie to o wiele za dużo 

włącz jakąś gręlub obciąż CPU i dotknij radiatora przy 60C powinno cię parzyć po 10 sek 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Gość
Komentujesz jako gość. Jeśli posiadasz konto, zaloguj się.
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Maksymalnie dozwolone są tylko 75 emotikony.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

Aktualności

Artykuły



×