rolnik_dg Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2017 Witam. Jakieś 2 lata temu bawiłem się w OC ww. karty graficznej. Ustawiłem parametry tak, aby w stresie nie występowały artefakty i temperatury były w normie. Potem przez dlugi czas nie używałem komputera, aż do teraz. Odpaliłem Infestation i po wejściu na serwer obraz się zawiesił, po resecie komputera było drugie podejście. Tym razem przeleciało kilkadziesiąt klatek i polowa obrazu przeszła na drugą stronę (tak samo działo się gdy za bardzo podkręciłem kartę). Szybki resecik, stwierdziłem, że czasy świetności tej karty już minęły (komputer składany jakieś 5 lat temu). Jednak artefakty zaczęły pojawiać się również w mniej wymagających grach np. League of Legends. Włączyłem więc AMD Overdrive i ustawiłem na 70% wiatrak karty graficznej. Na chwilę pomogło, lecz po cheili połowa obrazu przeskoczyła na drugą stronę, a następnie pojawiły się niebieskie pasy na czarnym tle. Po resecie komputera pasy pokazują się tak za każdym razem po załadowaniu się systemu (po napisie zaprwszamy w Win7). Wszystko jednak jest ok, jeśli uruchomię tryb awaryjny, usunę sterowniki karty graficznej poprzez menadżer urządzeń i uruchomię komputer ponownie. Wtedy sterowniki się instalują na nowo i przy nastepnym uruchomieniu pasy wracają. Jest jakiś sposób na uratowanie tej karty czy muszę się już żegnać? Proszę o pomoc. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobexor Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2017 usuwasz sterowniki za pomoca rogramu DDU (display driver uninsstaler) w trybie awaryjnym pobierasz najnowsze sterowniki do gpu potem instalujesz MSI Afterburner w ustawieniach konfigurujesz osd (takie różowe co na yutubach mają niektórzy) grasz i kontrolujesz temperatury jeśli nie pomoże w ustawieniach msi afterburner dajesz odblokuj kntrolowanie/monitorowanie napięcia i wymuś stałe napięcia gdy już to zrobisz będziesz miał na 90% kontrole na napięciem dajesz wtedy odrobinę większe napięcie i testujesz dalej jak czegoś nie wiesz to pisz wraz z screenami 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolnik_dg Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2017 Niestety, ale grafika nie chce wstać po usunięciu i zainstalowaniu nowych sterowników.Czasem jest czarny ekran, a czasem pionowe niebieskie linie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wraith Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2017 Pisałeś, że przez długi czas nie używałeś komputera. Sprawdzałeś czy ta karta jest czysta, czy wentylatory mają swobodę pracy? Mógłbyś zdjąć chłodzenie, przeczyścić, nałożyć nową pastę, wtedy by było łatwiej stwierdzić czy temperatury są w normie(nie wiem czy je sprawdzałeś) czy może problem leży w czym innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolnik_dg Opublikowano 8 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2017 (edytowane) Komputer został caly przeczyszczony po pokazaniu się pierwszych artefaktów. Podczas gry minimalizowałem okno i sprawdzałem temperaturę w AMD Overdrive, artefakty zaczęły się pojawiać przy 55-60°C GPU. Fakt, radiator był dość mocno zakurzony, jednak wydaje mi się, że nie to było przyczyną (podobno temperatury mogą dochodzić do 80-90°C w stresie). Mogę ewentualnie sprawdzić temperatury aktualnie, jednak bez sterowników chyba nie odpalę nic wymagającego. Edytowane 8 Stycznia 2017 przez rolnik_dg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tobexor Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 Cóż ewidentnie karta padła Jaki masz zasilacz Ogólnie czeka cię zakup nowego gpu 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolnik_dg Opublikowano 9 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Zasilacz Seasonic SS ET-400 400W. Cóż, trudno. Dziękuję za pomoc. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez rolnik_dg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...