kamar59 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2017 Witam dlaczego płyta główna ze złączem PCI, bo mam fajną kartę dźwiękowa Creative X-FI Fatality, która dobrze gra. Udało mi się znaleźć na razie takie płyty na Z270 Gigabyte GA-Z270 D3P http://www.gigabyte....spx?pid=6112#kfi MSI Z270 PC MATE https://www.msi.com/...Feature-sectionObydwie posiadają zintegrowaną dźwiękówkę Realtek® ALC887 codec, a w droższych wersjach beż złącza PCI jest Realtek AL1220 codek. I pewnie nie przebijają one jakością dźwięku mojego X-FI? Wiadomo OC procka z K bez problemu zrobię na nich. Bo bym mógł wziąć "lepszy" model droższy i szukać dźwiękówki na PCIe Xfi czy asusa nie wiem jakie są równie dobre marki modele. W sumie swego czasu dałem za tą X-Fi 500 zł. Teraz tyle bym nie dał ze złączem PCIe. Podpowiecie coś w tym temacie jak to rozegrać. Chyba nie ograniczy mnie to w oc procka czy czymś innym np: modernizacji PC.Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alient Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Mam wlasnie podobny problem od wielu lat uzywam x-fi fatal1ty a jutro przyjada mi czesci MSI Z270 Gaming Pro Carbon i 7700k, wmawiam sobie ze .. jakoś to będzie i ze ten dzwiek alc 1220 z audio boost 4 i Nahimic 2 dadzą rade Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 a to nie można sprzedać i kupić cos pod pci express ? niz siedzieć na przestarzałym złaczu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DJH83 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Albo coś na usb ? Btw Jako że mam pecha do kart zintegrowanych (przenoszenie odgłosów ruchów myszą, skrobania dysków itp, i to któraś mobo z rzędu, jak dla mnie nie do przejścia), a mój Audigy SE po 10 latach zaczął coś świrować (znikanie z men urz. itp) zakupiłem podstawowego SB Play 2 na usb (stary ampli stereo technicsa + 2 kolumny więc stereo mi styka) i mam święty spokój od przenoszenia zakłóceń i w razie kiedyś tam ewentualnej zmiany platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alient Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 a to nie można sprzedać i kupić cos pod pci express ? niz siedzieć na przestarzałym złaczu Dziekujemy ci za bardzo pomocna odpowiedz, brawo dla tego Pana ps. napisac cos na tym forum to porazka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Jak już to bym szukał coś od ASRock'a może się znajdzie. A taka prawda że X-fi coraz mniej jest wspierane. W zasadzie Creative już kompletnie przestało je wspierać. Zastanawiam się czy ta firma jeszcze istnieje czasem. Ja tam miałem podobny problem i się pozbyłem X-Fi bo na Windows 10 miałem problemy. Znalazłem jakieś sterowniki coś działały, ale nie zapamiętywało ustawień i często się zdarzało że dźwięk zanikał po odpaleniu lub nie wykrywało karty. Dałem sobie spokój. EAX i inne tego typu wynalazki nie istnieją w nowych grach. Szkoda bo do dziś pamiętam EAX i jego efekty w niektórych grach. Szukaj coś od ASRock'a. Ew na Z170 na upartego. Tam masz większy wybór i nieco lepsze ceny. Z270 to nowość. No i moja rada na koniec jest taka jak Tesela (nie zawsze się z nim zgadzam i z jego propozycjami zestawów żeby nie było). Że jednak czas wymienić tą kartę prędzej czy później bo taki Xonar D2X gra naprawdę przyzwoicie. Może i tak jak ten Twój X-fi, a może i lepiej w nie których przypadkach jak filmy np. Bo granie na PC u mnie spadło na margines prawie że do 0% tak na dobrą sprawę to nie oceniam każdej gry i nie mam jak teraz nawet porównać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2017 Mam wlasnie podobny problem od wielu lat uzywam x-fi fatal1ty a jutro przyjada mi czesci MSI Z270 Gaming Pro Carbon i 7700k, wmawiam sobie ze .. jakoś to będzie i ze ten dzwiek alc 1220 z audio boost 4 i Nahimic 2 dadzą rade To daj znać jak tam odczucia na ALC 1220 względem X-FI a to nie można sprzedać i kupić cos pod pci express ? niz siedzieć na przestarzałym złaczu Może i tak, tylko trzeba będzie znaleźć jakąś konkretną nie gorszą w dźwięku kartę muzyczna. Ale najpierw można sprawdzić jak gra ta ALC 1220 rzeczywiście. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Która lepsza płyta pod i5 7600k ? http://www.alsen.pl/podzespoly-pc/plyty-glowne/msi-z170a-gaming-m3-s1151-z170-4ddr4-usb3-1-1 http://www.alsen.pl/podzespoly-pc/plyty-glowne/gigabyte-ga-z270-hd3p-s1151-z270-4ddr4-1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Strona obecnie nie działa. Dalej sie upierasz z tym X-fi i zerowym wsparciem od Creative? Z tych dwóch jednak Gigabyte bo nowszy chipset. Ja bym brał coś od ASRocka i całkowcie olał X-fi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Strona obecnie nie działa. Dalej sie upierasz z tym X-fi i zerowym wsparciem od Creative? Z tych dwóch jednak Gigabyte bo nowszy chipset. Ja bym brał coś od ASRocka i całkowcie olał X-fi. Aha, i co siedzieć na Integrze co tam jest w ASRoku 1220? Czy coś polecasz ze swojej strony karta muzyczna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 W podstawowych płytach z reguły jest kodek ALC887 ew. ALC892 od Realteka , ALC1220 trochę lepsza i przynajmniej ma wsparcie . Tyle że ALC1220 jest dopiero w płytach serii Extreme / Fatalyty Gaming , podobnie jak u GB/MSI /Asusa - lepsze kodeki są w modelach z wyższej półki a nie podstawowych konstrukcjach . Przez jakiś czas można posiedzieć , potem kupujesz Xonara na PCI-E lub inną nową kartę . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 W podstawowych płytach z reguły jest kodek ALC887 ew. ALC892 od Realteka , ALC1220 trochę lepsza i przynajmniej ma wsparcie . Tyle że ALC1220 jest dopiero w płytach serii Extreme / Fatalyty Gaming , podobnie jak u GB/MSI /Asusa - lepsze kodeki są w modelach z wyższej półki a nie podstawowych konstrukcjach . Przez jakiś czas można posiedzieć , potem kupujesz Xonara na PCI-E lub inną nową kartę . Widzę że Asrock jest lepszy w wyposażeniu płyt i tańszy ale nie gorszy w jakości. Poszukam coś sekcje zasilania itp. A może nie poczuje różnicy, nie wiem trzeba sprawdzić na własnej skórze. Albo z170 asrocka 4,3 czy 2 sli nie potrzebne mi. http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20Z270%20Gaming%20K4/index.pl.asp Albo wgrać bios i tą http://www.asrock.com/mb/Intel/Fatal1ty%20Z170%20Gaming%20K4/index.pl.asp Albo innym marek w podobnej cenie 600 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 (edytowane) Dokładnie proponuje przeczekać na integrze (dźwiękowa) i kupić jakiegoś Xonara jak znajdą się fundusze. Nie wiem z jakiego systemu korzystasz i ja kto u Ciebie wygląda, ale u mnie na X-Fi Extreme Gaming miałem problemy z zapamiętywaniem ustawień. Po za tym potrzebowałem i tak zmienić ze względu na zmianę głośników i potrzebowałem wyjśćia optycznego, a do Logitech Z-5500 integra to za mało jednak. Ten Gaming K4 będzie ok, ale poczekaj jeszcze jak mozesz i Ci sie nie spieszy na wiecej płyt Z270. A przynajmniej na większą dostępność i niższe ceny, bo teraz Z270 są średnio o 100-150 zł droższe od ich odpowiedników Z170. Zależy od sklepu i danego modelu. Extreme4 (Z270) widziałem za ponad 700 zł Edytowane 17 Stycznia 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
whatever Opublikowano 25 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2017 Porównywałem właśnie ALC 1220 z Asrocka z270 extreme4 do Auzentech X-FI Forte. ALC 1220 brzmi przyzwoicie, niczym nie zachwyca, ale też ciężko się do czegoś przyczepić. Można spokojnie go używać bez traumy w połączeniu z głośnikami. Natomiast w połączeniu ze słuchawkami, które mają sporą rezystancje jest już niestety kiepsko. Przede wszystkim nie ma możliwości wzmocnienia wyjścia front panelu, po za tym trzeba włączyć w sofcie tryb stereo, a mimo tych wszystkich niedogodności efekt zostawia sporo do życzenia. Może w innych płytach jest to lepiej rozwiązane. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamar59 Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2017 Udało mi się złożyć części i taki efekt na razie jest. Udało mi się po ustawiać w biosie różne opcje. Normalnie teraz obniża i podnosi napięcia i GHZ. Nawet mu ciut obniżyłem volt -0,005 przy 4,5GHZ. Może trafiłem na nie taką złą sztukę? Trzeba coś włączać dodatkowego w biosie powyżej 4,5 GHZ? Twoim zdaniem dobra sztuka to jakie ghz i volt i temp tak do 4,7 ghz? Te moje 4,5ghz to na 1,13 volt to duży średniak? Na 1,10 volt mają 4,8 ghz? Procesor nie skalpowany jescze :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...