nicholas Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2017 Witam mam komputer Gigabyte b150m-d3h I5 6500 Silentium fera 2 2*4gb ddr 4 hyper x 2133mh SSD crucial M4 Zasilacz silentium deus G1 500 w Wyjeżdżałem na kilka tygodni, wyłączyłem zasilacz, po powrocie wyłączyłem zasilacz ale komputer się nie uruchamia, nie dzieje się nic. Początkowo próbowałem zostawić go pod napięciem i potem odpalić - bez efektu. Sprawdziłem wszystkie połączenia kabli - bez efektu. Zworką na płycie próbowałem odpalić, wszak przycisk power na obudowie mógł zawieść - bez efektu. Uznałem że to zasilacz jest winien, kupiłem nowy silentium vero L1 500w - bez efektu Pojęcia nie mam co dalej robić, nigdy nie miałem nic podobnego. Bardzo dokładnie obejrzałem płytę i nie widzę nic niepokojącego. PC był w dobrej obudowie z dobrym przeciągiem. Pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2017 Dochodzi w ogóle napięcie zasilające do kompa? Może uszkodzony przewód, listwa zasilająca lub gniazdo bez napięcia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 13 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Stycznia 2017 (edytowane) Nie wiem jak sprawdzić czy do kompa dochodzi napięcie. Gniazdka, listwy i kable były zmieniane, bez rezultatu. Edytowane 13 Stycznia 2017 przez nicholas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalelo Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 Nie wiem jak sprawdzić czy do kompa dochodzi napięcie. Gniazdka, listwy i kable były zmieniane, bez rezultatu. spróbuj odłączyć wszystko co możesz od płyty głównej czyli dysk, cdrom, karte graficzną w każdym razie zostaw tylko płytę procesor i ram i zobacz co się dzieje jak nic to wyjmij jeszcze po jednej kości ram na zmiane. Może coś jest uszkodzone robi zwarcie i dlatego nie odpala Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Odłączyłem wszystko po kolei sprawdzając czy się włączy, nic nie dało. Przełożyłem i w końcu wyjołem ram, nic Sprawdzałem na nowym zasilaczu zarówno powerem z obudowy jak i odpalając ręcznie Edytowane 14 Stycznia 2017 przez nicholas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 Wyjąłeś bateryjkę z płyty ? Tak na 2-3 minuty. Wyjmij RAM całkowicie i spróbuj potem odpalić. Na koniec wyjmij procesor i sprawdź piny na sockecie. Możesz odpalić bez procka samą płytę. Możliwe że padła płyta główna. Miałem niedawno podobny efekt i płyta została wymieniona na nową. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Baterie wyjmowałem bo zworki do cmosu mi się nie chciało szukać, nie wiem czy bateria jest ok, ale jak by była zużyta to płyta by się odpaliła. Bez ramu też odpalałem i [gluteus maximus]. Bez procesora nie próbowałem bo pasty nie mam coby odrazu założyć z powrotem, ale czy w przypadku uszkodzenia procesora płyta się odpala i krzyczy ? Bez procka nie sprawdzałem Nigdy nie miałem sytuacji żeby był trup na amen i nagle. Wyjąłeś bateryjkę z płyty ? Tak na 2-3 minuty. Wyjmij RAM całkowicie i spróbuj potem odpalić. Na koniec wyjmij procesor i sprawdź piny na sockecie. Możesz odpalić bez procka samą płytę. Możliwe że padła płyta główna. Miałem niedawno podobny efekt i płyta została wymieniona na nową.A czy miałeś tą awarie nagle czy były jakieś niepokojące sygnały. Ja wyłączyłem zasilacz na kilka tygodni i to wszystko. Edytowane 14 Stycznia 2017 przez nicholas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) W sumie z płyta były jazdy od poczatku bo nie bootowala za pierwszym razem. Komp się odpalał ale był czarny ekran. Pomagało całkowite odłączenie z zasilania na jakiś czas, czyli wyjęcie wtyczki z zasilacza. Potem pewnego dnia w ogóle nie odpalił jakby nie było zasilania. Z bateryjka chodziło mi o całkowite zresetowanie Biosu i może płyta by zaskoczyła. Mi nic nie pomogło. Płyta była pod napięciem bo świeciły się diody. Może padła sekcja zasilania. W opisie od morele była tylko informacja ze po diagnozie potwierdzają problem z płyta i wysyłają do serwisu. Problem jest taki ze wysłałem tez zasilacz i go tez opisali jako niesprawny. Ciężko wiec stwierdzić co było zepsute. Może i oba. Wieczorem było ok a na następny dzień przed praca odpalam kompa i zero reakcji. Po 2 dniach prób dałem sobie spokój i zawiozłem obie części do ich netpunktu. Płyta to była Asus Z170-A a zasilacz XFX XTR Black 750W Gold. Proponuje jednak odesłać płytę. Procek raczej nie padł bo te bardzo rzadko się psuja. Dlatego wspomniałem o płycie skoro gola bez niczego nie odpala i do tego z nowym zasilaczem. Edytowane 15 Stycznia 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bogdan92 Opublikowano 24 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 24 Stycznia 2017 Też myślę, że powinieneś raczej odesłać płytę główną na gwarancję. Podejrzewam że jeszcze jest ważna Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 (edytowane) Mało miałem czasu, ale teraz mam więcej Kupiłem pikacza do płyty i zresetowałem BIOS, teraz mam 5 długich sygnałów i restart. Popsuty jest procesor albo część płyty odpowiedzialna za CPU. Rozebrałem dziada, pasta była jeszcze dobra, nie widzę żadnych uszkodzeń pinów. Z pod blaszki procesora jakaś czarna maź wyłazi. Reklamował ktoś CPU ? Edytowane 14 Lutego 2017 przez nicholas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzechotnik Opublikowano 14 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2017 Intryguje mnie ta maź. Może zbyt mocno dokręcone chłodzenie wydusiło gluta spod odpromiennika. Skylaki lubią się uginać. Sam składałeś? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 15 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2017 (edytowane) San składałem, chłodzenie silentium fera, mam nadzieję że to nie to bo wtedy z gwarancją mogą być problemy. Edytowane 15 Lutego 2017 przez nicholas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Nie wiem jak sprawdzić czy do kompa dochodzi napięcie. Gniazdka, listwy i kable były zmieniane, bez rezultatu. Możesz wymienić kabel zasilający PC? U mnie się kilka razy po wyjeździe dłuższym tak zdarzyło w życiu. Że kabel przestał przewodzić prąd. Istotna jest grubość przewodów, którymi pecet jest podłączony do gniazda zasilania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Zmieniałem, być może pierwsza czynność. Oddałem do rękojmi. Czekam, jak oddadzą to napiszę jakie było rozwiązanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpiderMAN Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Zmieniałem, być może pierwsza czynność. Oddałem do rękojmi. Czekam, jak oddadzą to napiszę jakie było rozwiązanie. Ok, a co oddałeś na rękojmię? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 2 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2017 Płytę i procesor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Odebrałem, uznali że to procesor jest uszkodzony i dostałem nowy. Płyta główna podobno sprawna, rękojmię odrzucili i oddali płytę, co prawda nie w oryginalnym pudełku. Właśnie go złożyłem i #$@$# Pięć długich pisków, nawet do biosu nie mogę wejść. Szlak mnie zaraz trafi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Jakoś mam wątpliwości czy to wina procesora. Naprawdę trzeba mieć mega pecha by go uszkodzić lub sam z siebie się uszkodził. Ale kto wie może jakaś rzadka wada fabryczna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicholas Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Teraz dostałem procesor z oznaczenie cf conflict free i chłodzeniem jakimś gorszym mi się wydaje, foxxcom się przyznaje do niego. Pojęcia nie mam co robić, nowy procesor, Płyta główna podobno sprawna. Za chwilę kończy się rok ( rękojmia ). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 25 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 25 Marca 2017 Pojęcia nie mam co robić Bierzesz sprzęt pod pachę i idziesz z nim do sklepu komputerowego, giełdę komputerową i sprawdzą ci co jest nie tak za kilkadziesiąt zł. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Nissan.Qashqai Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Sprawdzenie plyty w sklepie komputerowym to okolo 20 zlotych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zenfist Opublikowano 26 Marca 2017 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2017 Oszczędzisz sobie sporo czasu, będą mogli cześć po części posprawdzać co jest przyczyną. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzybkiChomik Opublikowano 15 Maja 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2017 I jaki wynik ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...