KorK Opublikowano 14 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2017 (edytowane) Witam serdecznie, Posiadam obecnie taki oto komputer: Procek Intela, konkretnie G860 Płyta główna MSI B75A-G43 4GB RAM DDR3 CL9 od GoodRam Dysk Samsunga HD502HI 500GB Zasilacz Corsair VS450 Mam obecnie do wydania jakieś 400-500zł , przymierzam się do zakupu dysku ssd, dodatkowych 4gb ramu i jakiejś karty graficznej, coś pokroju hd7770/7790/7850. (tak, wiem, optymistycznie przymierzam z tym budżetem :D ) I tu mam pytanie do Was. Czy w ogóle opłaca się dokupować ten dysk ssd i dodatkowy ram? Czy te karty graficzne mniej więcej "pasują" poziomem do procka czy to jednak zbyt dobre do tego pentiuma? Jeśli tak to którą wybrać? (może zupełnie inną?) :D Zależy mi przede wszystkim na płynności podczas przeglądania internetu oraz również na odpaleniu jakiejś nowszej gierki, bo obecnie to raczej mogę sobie pozwolić na same staare gry :) Dziękuję z góry za odpowiedzi! :) Edytowane 14 Stycznia 2017 przez KorK Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 z tym budżetem ciężko, ssd-330, ram-120, gpu-250-300 jak chcesz pograć to priorytet grafa, minimum 7850 (najlepiej 2GB ram) potem ram do duala na końcu zbieraj na SSD sam miałem przez moment taki podobny konfig i dawałem radę, dodatkowo wrzucam screeny z 7770 i 7850 jak widać różnica graphics score jest spora Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 400-500 zł to trochę mało na te 3 rzeczy . Używane HD7770 cena 200+ zł ( opcja kup teraz na allegro ) , 4GB ramu DDR3 to koszt 60+ zł na allegro . SSD to ceny od 200 zł wzyż za modele 120-128GB , SSD 240GB-250GB to koszt 300+ zł . Na kartę + ram lub SSD + ram starczy , ciężko będzie kupić nawet SSD+karta chyba że dobrze poszulasz i będziesz miał szczęście przy licytacji . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niszczy Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) ja bym trochę inaczej te 500pln rozdysponował i3-21xx +-120pln 4GB ram 55/65 pln za resztę hd 7850 2GB(chyba w tej kasie nic bardziej wydajnego się nie wygrzebie) z hdd wywalić śmieci,zdefragmentować,oczyścić autostart/rejestr,powyłączać zbędne usługi i czekać na przypływ kasy Edytowane 15 Stycznia 2017 przez niszczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KorK Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 Hmm tak sobie myślę czy jednak to granie sobie nie odpuścić na kompie, bo to finansowo za drogo wyjdzie a konsola zakurzona :D Żeby przyspieszyć ogólne działanie komputera (internet, otwieranie aplikacji itd.) wystarczy mi dysk ssd czy zainwestować również w ram? Obecnie system to Win7 x64, więc z obsługą nie byłoby problemu, tylko pytanie czy jest sens? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ram - zależy jak korzystasz z internetu. Ile masz z reguły otwartych zakładek? Jeśli bliżej 5, to 4GB wystarczy, jeśli zaś liczba otwartych zakładek to kilkadziesiąt, warto dokupić ramu. 4GB za 50-60 zł to nie tragedia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...