maro0912 Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 (edytowane) Witam od paru dni mam problem z zestawem i próbuje zdiagnozować co padło. Zaczęło się jakieś parę dni temu początkowo działało ale zdarzało się że system się zawiesił, dzień później zawieszał się podczas ładowania windowsa więc standardowo spróbowałem zrobić format co niestety się nie powiodło bo nawet instalator windowsa nie chciał się uruchomić, a jak już wystartował to zacinał się zanim doszedłem do menu z formatowaniem. Zainstalowałem potem windowsa u kumpla z podobnym kompem i teraz dziwna dla mnie rzecz, przy domyślnych ustawieniach w biosie ładowanie systemu zawieszało się zaraz jak znikał ekran biosu natomiast przy włączeniu w biosie jakiegoś domyślnego profilu OC, który podnosił takty do 4,1 i napięcie do 1,35V system wstawał od razu. Sprawdziłem zasilacz, dysk i RAM i nie są one źródłem problemu, zastanawiam się czy problem jest z płytą czy z CPU. Specyfikacja:CPU core i5 6600k MOBO: MSI z170 tomahawk RAM:kingston hyper x Zasilacz: bequiet system power 8 500W GPU palit gtx1060 SSD transcend ssd370 system windows 10 64bit Macie jakiś pomysł jak sprawdzić co winne? Nie mam możliwości podmienić CPU E: dodam jeszcze że płyta była z miesiąc temu u producenta odesłałem bo sekcja zasilania miała cewki które piszczały jak wściekłe wróciły niby wymienione na tak samo piszczące. Pozdrawiam Marek Edytowane 15 Stycznia 2017 przez maro0912 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MrDamian Opublikowano 15 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2017 Ja posiadam MOBO MSI M3 z170 i na niej jest przełącznik SLOW_1, który ogranicza taktowanie procesora do 800 MHz jeśli jest włączony. Może u ciebie też taki występuje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...