kafejaxx44 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Witam mam problem z laptopem włączyłem go i taki mam komunikat. Proszę o pomoc Default Boot Device Missing or Boot Failed. Insert Recovery Media and Hit Key then Select Boot Manager to choose a new Boot Device or to Boot Recovery Media. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Sprawdź w biosie / uefi czy dysk jest w ogóle widoczny , ew. sprawdź sekwencję bootowania . Jak dysk jest padnięty to odsyłasz lapka na gwarę . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Mam gwarancje ponad rok jeszcze Zaraz to sprawdze. Bios. Kolego Tak mam. 1. Jest Windows Boot Manager Pomoże mo ktoś z tym? Co z moimy danymi ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Próbowałeś 1 ustawić na WDC WD5000... ??? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Już sprawdzam To samo jestv Laptopa chyba ja popsułem bo sciął się dałem reset włączył się i zamkłem go i otwieram go po 2h i nie chciał działac i kliknołem power i ten komunikat mam cały czas Jakieś inne pomysły? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Pod 1 zapisałeś WDC WD...? Boot mode na inną dostępną opcję próbowałeś zmienić? Kolejną opcję podpowiada ci komputer - Recovery media. Co z moimy danymi ? Jeśłi na danych ci zależy, bootuj kompa z jakiegoś Linuxa live cd i zgrywaj dane na inny nośnik. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 16 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2017 Mam ustawione 1. Dysk WD . na 2 ustawiłem tego boot manager I to samo . Te zdjecie ostatniw co dodałem to nie moge tam nic zmienic tylko esc lub ok . Recovery media co to ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 ? Co mam teraz zrobic tego Recovery media zrobic ? Mozna na usb z komputera ten sam system tam mam windows 10 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Można. Najpierw zgraj sobie dane jeśłli ci na nich zależy, bo sobie coś w recovery źle klikniesz i poleci format. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Recovery media - płyta lub partycja zawierająca obraz z systemem , coś ala Ghost czy inny soft do tworzenia obrazów OS . W laptopach to standard , jak nic nie mieszałeś przy struktrurze partycji to jest duża szansa że partycja recovery w ogóle jest i jest w 100% kompletna . W niektórych lapkach przy pierwszym uruchomieniu jest prośba o nagranie płyt zawierających recovery . Jak chcesz zachować dane to ściągasz jakiegoś Linuxa Live CD ew. Hiren Boot CD i z niego bootujesz lapka , potem wszystko przerzucasz na inny dysk lub na inną partycję ( jak jak jest więcej niż jedna ) . Opcjonalnie wykręcasz dysk z lapka , podpinasz go do stacjonarki i kopiujesz wszelkie dane które chcesz zachować . Co do recovery - uruchamiasz lapka , jak się pojawi logo Acera to wciszasz ALT + F10 , pojawi się nowe okno , wybierasz Restore System from factory default i postępujesz wg. instrukcji . Opcjonalnie jak recovery z HDD nie zadziała to korzystasz z tego linka i zamawiasz Recovery CD/DVD . Ostatnia opcja to reinstalacja systemu na czysto , ściągasz system taki jaki miałeś na lapku ( jak był Win 7 Home X64 to ścigasz Win 7 X64 Home , jak był Win 8.x to ściągasz Win 8.x etc. ) . Klucz do systemu powinien znajdować się w biosie , system przy instalacji wykryje i pobierze ten klucz i wszystko powinno być OK z punktu widzenia legalności . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Aha . to pierw linuksa uruchomie mam go na dvd wersje którą nie trzeba instalowac . win 10 mam to nie potrzebuje klucza do reinstalacji . Te alf+f10 nie działa odrazu wskakuje ten obraz co dałem zdjecie na początku posta Działa laptop po klikałem alt+f10 i nagle uruchomił się. Chyba już wszystko ok Znowu to samo. Wyłączyłem laptopa i go włączam a tu znowu ten niebieski ekran Jak to naprawic ? System działał bo się uruchomił. Te alt+f10 nie działa Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Najpierw trzeba dojść co jest powodem problemu . Czy to uszkodzenie OS , dysku czy tylko taśmy albo jeszcze co innego . Sprawdź czy dysk dalej jest widoczny w biosie . Dalej ściągnij MHDD , nagraj go na płytkę CD , odpal z niej kompa i sprawdź nim dysk Tutaj masz instrukcję obsługi programu . Wynik testu wrzuć na forum . MHDD zawarty też jest we wspomianym Hiren Boot CD . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Ok . zrobie to wieczorem bo na praktyki jade . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Jak nagrac na płyte cd tego Hiren Boot CD ? Takie mam archiwum rar Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 CDBurnerXP > Nagraj obraz iso Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Ok spróbuje Nagrywa się. A jak potem to na laptopie odpalić? Samo sie uruchomic czy musze w biosie coś ustawiac? Jak to teraz uruchomic na laptopie? Jak to odpalic? Zmieniłem w bios na 1. Dvd naped i nadal nie chce odpalic płyty. Robie coś zle? ? Odpaliłem to. Zmieniłem w biosie na legacy i odpaliło CD Co teraz tu wybrać? Ta instrukcja z tam tego linku jest inna niż to co mam na ekranie. Mam dysk wybrac a tu nie mam takiej opcji Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 A co misu chcesz teraz zrobić? Wiesz może? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Diagnostyka dysku MHDD mam tym dysk sprawdzic. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Dos programs > hdd tools > MMHD Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 17 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2017 Tak to wygląda Dlaczego nie na liscie mojego dysku WD? Dlaczego wzzystkie pola są puste? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Przyczyn tego że MHDD nie widzi dysku może być kilka . Zaczynając od biosu - MHDD wymaga klasycznego biosu ( albo tryby Legacy Mode ) , jak działa UEFI ( graficzny następca biosu ) to nie będzie go widział , wtedy musisz przestawić UEFI na tryb Legacy . Dalej same ustawienia w biosie - MHDD nie widzi dysku jak włączone jest AHCI , włączenie emulacji IDE/ATA też czasami pomaga wykryć dysk w MHDD . O ile te funkcje są dostępne w biosie twojego lapka , z reguły biosy w laptopach są okrojone - AHCI jest ustawiane na sztywno i nie ma opcji emulacji IDe/ATA . Na początek sprawdź jaki masz typ biosu - do biosu wchodzisz z pomocą klawisza F2 ( wciskasz go w momencie kiedy komp się uruchamia , możesz też spróbować z klawiszem DEL ) . Jak w biosie będziesz miał niebieskie tło i sterowanie tylko klawiaturą to masz albo klasyczny bios albo UEFI działające w trybie Legacy . Potem daj sceeny z biosa . Inna opcja to użyć alternatywnego programu Victoria - czy to wersja odpalona z poziomu Mini XP czy z poziomu DOS . Choć wiarygodność Victorii odpalonej z poziomu OS jest raczej średnia . Tutaj w razie czego masz opis wersji dla Win . Jeszcze inna opcja - wykręczasz dysk z lapka , przepinasz go do stacjonarki ( jak masz dostęp - zakładam że masz dostęp ) i tam odpalasz MHDD . Jak to jest w miarę nowy komp z UEFI to musi być włączone Legacy Mode oraz wyłączone AHCI . 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Aha Wykręcanie dysku odpada mam laptopa na gwarancji półtora roku gwarancji mam jeszcze. W bios jest na stywno. Dam zdjecia . Na UEFI nie wykrywało płyty mam na Legacy i wykrywa płyte cd. Co teraz? Victoria trzeba to instalowac? Pobrałem Victoria mhdd i nagrałem na płyte cd i nie widzi dysku . Jakieś pomysły jeszcze? Czy na gwarancje wysłac laptopa ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 (edytowane) Nie pobrałeś Vicotorii tylko jeszcze raz MHDD . MHDD nie widzi dysku z powodu okrojonego biosu , nie wiadomo co tam Acer namieszał . Odpal Victorię z Hirena ( też będzie w sekcji MS Dos Programs , w tym samym podmenu co MHDD ) i spróbuj przeskanować dysk . Wersja dos powinna działać podobnie jak wersja Win . Możesz też użyć narzędzi od producenta dysku - Western Digital Diagnostics albo Western Digital Data Lifeguard Tools . Oba powinny być zawarte na płytce z Hirenem . Edytowane 18 Stycznia 2017 przez reyden 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ok . mam na drugim cd tego hirena to wiec działam Która to ta victoria ? Dobra mam Znalazłem victoria 3.3.3-eng Takie mam pole Próbowałem scan nr 4 ale błąd jest . Drive not say DRSC,DRDY, or not remove BUSY.... cannot working. Włączyłem. Western Digital Data lifeguard Tools Które teraz opcje wybrać? ? Quick test wziołem I error Wziołem pełny test długo on potrwa 1h . Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 moim zdaniem nie ma co dywagować jak masz gwarę to z niej skorzystaj i tyle 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Dobry pomysł . ale pierw przeskanuje dysk . Skanuje mi dysk narazie powoli idzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 I nic to nie dało Error wyskoczył na konczu Co teraz? Kombinujemy coś jeszczcze? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Nawaliłeś dziesiątki ujowych, niepotrzebnych zdjęć a nawet S.M.A.R.T. nie wrzuciłeś. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafejaxx44 Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Nie miałem czasu . w pracy byłem . Co to S.M.A.R.T? Mogę powtórzyc ten test pełny co dałem przedtem zdjecie Extended test zrobic go ponownie i wrzucić screena? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 18 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2017 Ić lepiej stont. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...