Skocz do zawartości
RenMidori

Zestaw gamingowy bez kompromisu ale z głową

Rekomendowane odpowiedzi

Słowem wstępu mój leciwy Core 2 Duo E8400 @ 4GHZ w tandemie Radkiem 6970 po blisko 6 latach już nie daje rady, szczególnie że Radek lubi się pod większym obciążeniem położyć spać w znaku protestu, tak więc czas wysłać go na zasłużoną emeryturę. Szczególnie że mój Dell Ultra Sharp w rozdzielczości WQHD lubi się znęcać nad tym biednym staruszkiem. Tak więc w swej dobroci oraz żądzy doświadczenia Wiedźmina 3 w ultra w 60 klatkach oraz generalnie możliwością bezkompromisowego grania w co mi się tylko zachcę po przeszło dwóch latach oszczędzania i zaciskania pasa postanowiłem szarpnąć się na nowy High-Endowy wybryk natury. So with out further ado:

Procesor Intel Core i7-7700K, 4.2GHz, 8MB, BOX 1699,00 zł
Karta graficzna Asus ROG Strix GeForce GTX 1080 8GB GDDR5X (256 bit) DVI-D, 2x HDMI, 2x DP, BOX (STRIX-GTX1080-O8G-GAMING) 3652,00 zł
Płyta główna Asus MAXIMUS IX CODE, Z270, DDR4, HDMI, DisplayPort, ATX 1499,00 zł
Pamięć G.Skill Ripjaws V DDR4, 2x8GB, 3200MHz, CL14 (F4-3200C14D-16GVK) 746,14 zł
Toshiba P300 Performance 3.5 2TB 319,00 zł
Dysk SSD GoodRam Iridium Pro 240GB (SSDPR-IRIDPRO-240) 379 zł
Zasilacz be quiet! Dark Power Pro P11 750 Watt (BN252) 759 zł
Obudowa be quiet! DARK BASE PRO 900 (BGW12) 949,00 zł
be quiet! Dark Rock 3 (BK018) 269,00 zł
be quiet! SilentWings 3 PWM 140mm (BL067) 86 zł x 3 = 256 zł
Arctic MX-2 4g pasta termoprzewodząca 18,89 zł
LG SuperMulti GH24NSD1 RBBB 55 zł
System operacyjny Microsoft Windows 10 Home PL 32/64-bit BOX 499 zł

= 11108,28 zł

Link na morele i mój koszyczek - http://www.morele.net/inventory/info/jHXOPX/ - brak jednego wentyla ^^

Co do wyboru procka skylake kosztuje praktycznie tyle samo so why not, Strix OC jest bezkompromisowy do tego wersja advance gamer pewnie ma gorszy sort procesorów dlatego boje się o ich żywotność stąd ta ekstrawagancja i dopłata 400 zł za te 2 FPS które da wersja OC. Co do płyty głównej mam pewne zastrzeżenia (głównie do jej ceny i tego że pewnie ma wiele funkcji co to tylko świeci i nic nie daje) ale w przyszłości chce dorzucić dysk SSD na M.2 może dodatkową pare Ripjaws i rozważam też dodatkowego 1080 więc chce żeby to wszystko miało silną podstawę plus bios je dobry na tym podobno ^^. Pamięci Ripjaws V CL14 + 3200 MHZ mówi samo za siebie trochę drogo ale zdecydowanie bezkompromisowe kosteczki. Co do dysku tu sie bardziej cena kierowałem wolałbym WD Black ale podobno trafiaja sie glosne i P300 trochę szybszy. GoodRam Iridium bardziej doraźnie bo mnie na M.2 Evo Pro na razie nie stać. Zasilacz odrobinę przegięty może na chwile obecną ale raz że 80 + platinum, modowalny chociaż kable brzydkie, do tego pasuje mi do tej obudowy i jest naprawdę dobrze wykonany. Co do budy samej w sobie  mocno zastanawiałem się nad Phanteks Ethnoo Primo ale jakoś raz że wydaje mi się strasznie dziurawa ta buda i boje się że będzie za głośno dwa że to bardziej pod wodne chłodzenie konstrukcja a ja nie mam takiego budżetu żeby jeszcze do tego dorzucić coś takiego, be quiet! Dark Base Pro raz że wydaje mi się nawet ładniejsza niż Phanteks to ma trochę lepszy air flow mi się zdaje do tego wycisza odrobinę całą konstrukcję i ma pare fajnych bajerów i chyba jednak lepsza pod chlodzenie powietrzem niż ten Phanteks. Co do Dark Rock 3 myślałem o bk019 ale trochę to to za duże mi się wydaje i boję się że te ripjawy mi się tam pod radiator nie zmieszczą. Do budy dają 3 wentyle SilentWings 3 więc dokupuje 3 ekstra 2 z przodu dwa u gory jeden na dole 1 z tylu, bez wymontowania bracketu na napęd optyczny widzę ze więcej nie wejdzie, a zasilacz jest za długi żeby weszły 2 na dole stąd też na 6 myślę że airflow będzie wystarczający żeby dać moim podzespołom trochę większą żywotność i niższe temperatury. Co do pasty Arctic MX-2 to 8 letnia wytrzymałość szczególnie do mnie przemawia ale aż tak na pastach się nie znam, po krótkim reaserchu padło właśnie na nią.

Chciał bym tak zejść z ceną do 10k ale jednak szkoda mi trochę tracić cokolwiek z tego zestawu. Jeśli macie jakieś uwagi co do tego builda proszę piszcie co myślicie jakieś rady jak macie albo propozycje co zmienić albo jak by cene zbić odrobinę, szczególnie co z tą płytą główną by zrobić. Powiem też że poniekąd kierowałem się też estetyką podzespołów, koniec końców będzie jedna wielka szyba w budzie więc chce żeby to też się dobrze prezentowało za tę cenę.

Pytanie mam jeszcze co do Morele czy oni faktycznie dobrze składają takie high endowe kompy bo chce jak najlepiej kabelki pookładać etc. jestem ekstremalnie pedantyczny, ale z drugiej strony boje się coś spartolić niby już nie raz składałem kompa ale nigdy takiego drogiego ^^

Edytowane przez RenMidori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmień na 7600k, gtx1070 i płytę do max 700zł i też bedziesz grał na full przy tej rozdzielczosci. Przy okazji zaoszczędzisz duzo pieniędzy

dla porównania w xkom masz tą grafę 250zł taniej

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie nie jest taniej w xkom bo jej tam w ogóle nie ma, moja karta to STRIX-GTX1080-O8G-GAMING a tam jest  STRIX-GTX1080-8G-GAMING 

Taktowanie rdzenia [MHz]

8G - 1632

O8G - 1784

Taktowanie rdzenia w trybie boost [MHz]

8G - 1771

O8G - 1936

O8G to ta druga wartość :P

Edytowane przez RenMidori

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podkręcić GPU o 150 mhz to chwila roboty , a w grach różnica nie wielka - nie ma sensu dopłacać 250 zł .

Reszta to tak jak mówi Toamson13 - I5 7600K + płyta na 600-700 zł + ram 16GB ( ale nie kosztujący ponad 700 zł ) , zasilacz też przesadzony - starczy dobre 550W .

Pasta TP zbędna , w zestawie z chłodzenie już jest jedna i do w miarę dobra .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz weź supernova g2 550 albo rm550x, 7 i 10 lat gwarancji, z czego ten pierwszy lepiej wykonany mimo wszystko i chyba większa sprawność, sprawdź sobie. Starczy na wszystko, coraz oszczędniejsze komputery się robią. Ten twój bq ma 5 lat tylko. Dużo rozsądniejszy zakup moim zdaniem. A jak już chcesz wydawać tyle kasy, to jakiś seasonic platinum czy coś w tym rodzaju, ponownie, ten bq słabo strasznie za ten hajs. 

A co do 7700k, to owszem, stosunek cena/uzyskane klatki w grach ma gorszy, bo kosztuje chyba z 50% więcej a przyrost zależnie od gierki to od 0% do iluśtam%, na pewno mniej niż 50%. Ale sam jestem zaskoczony, bo wiele gier zaczyna faktycznie korzystać z tych dodatkowych wątków i już obecne karty graficzne potrafią być duszone przez 4c/4t, co prawda to są różnice typu 100fps vs 110 fps, ale obstawiałbym, że już niedługo mocne 4c/4t ustąpi dla 4c/8t jako król wydajności w grach. Nie wiadomo kiedy intelowi i amd się zachce wprowadzić taką konstrukcję w cenie obecnego i5k, może być to prędzej niż później moim zdaniem.

Także moja opinia autorze, to jeżeli masz kasę, to kupuj 7700k. Poza tym, średni fps to nie wszystko, na i7 masz rzadsze spadki fpsów i lepsze frametimes. No i słyszałem, że niektóre gry z dużą ilością modów sobie dużo lepiej z i7 radzą. 

Nierozsądny zakup to jest jakieś 6800k czy powyżej tego, ale zwykłe i7k jak najbardziej do gier i do domu, jeżeli kogoś stać.

No i płyta główna za 1,5k to jest akurat wywalanie kasy w błoto, weź coś do 600-700zł tak jak pisali.

Ram można taniej zdecydowanie.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niektóre rzeczy przekombinowane

inne niedoinwestowane

to tak ogólnie

ram poszukałbym w tej cenie 3600 już

ssdek minimum 480GB i z nvme czy jak to się zwie - bo do takiego zestawu dałeś cos co biednie wygląda

płyta bez sensu [max do 900]

i7 bym zostawił

pastę zmien na lepszą - ten twój resercz to niby że jak?

obudowa cena powala ciekawe czy jeszcze czymś? - pytanie retoryczne

zasiłkę seasonica  tytanowego bym brał 

i inne chłodzenie proca

i może jakiś blurej zamiast nagrywarki

i poza tym nie mam uwag

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi