Jarek_135 Opublikowano 20 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2017 Witam, Większość programów przy wyszukiwaniu w google i ich sprawdzaniu robi typowy backup, np easeus todo backup według harmonogramu, który trzeba później przywrócić, albo na kliknięcie, jak np filesync free. A ja oczekuję czegoś innego, mam folder: Z:\test oraz: K:\test Chciałbym, aby dane z obu folderów i ich podfolderów się wzajemnie synchronizowały w czasie rzeczywistym na zasadzie różnicowej/przyrostowej w sposób automatyczny. Tzn. jeśli wrzucę plik "dane.pdf" do "Z:\test" to po chwili ( czas kopiowania ) pojawi się w "K:\test" i odwrotnie. Czyli jak zapiszę w "K:\test" to zrobi to automatycznie po chwili w "Z:\test". Nie ma to być jakiś backup, tylko czyste, nieskompresowane dane, zwyczajnie skopiowane z "a" do "b". Tak samo z edycją... Zaznaczę tylko, że potrzebuję tego tylko do plików z danymi, nie chodzi o pliki systemowe itp. Wiem, że jest coś takiego jak RAID 1. I wiem, że nawet jeśli taki program istnieje, to raid 1 nie zastąpi. :wink2: Nie pytam o raid, tylko o program. Będę wdzięczny za informacje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 22 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2017 Taki program może być Ci zbędny - windows ma wbudowane narzędzie konsolowe robocopy. robocopy /mir Z:/test K:/test, wrzucone w pętle z odczekaniem n czasu lub do harmonogramu windows jako zadanie uruchamiane przy starcie i ponawiane co n czasu. Uwaga: /mir zawsze robi kopię 1:1, czyli jeżeli w źródle zniknęły pliki, zostaną też usunięte z celu. Bądź świadom, iż zawsze wiąże się to z chwilowym szarpnięciem IO dysku źródłowego; nawet, jeżeli pliki się nie zmieniły, to robocopy musi obejrzeć każdy plik, aby to stwierdzić, czyli wygeneruje ileśtam odczytów na dysku źródłowym. Jeżeli to nie wystarczy, http://allwaysync.com Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...