krogoth111 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Witajcie. Zakupiłem dla żony lapka Lenovo Yoga 900 13ISK2. Nie chcę systemu na którym jest oryginalnie ponieważ jest tak dużo dupereli które mnie irytują. Wyciągnąłem więc klucz produktu za pomocą aplikacji Key Viewer. Ściągnąłem oryginalny windows 10 Home ze strony Microsoft Stworzyłem bootowalny pendrive. (rufus 2.1.1) Przełączyłem bios w tryb Legacy i zabootowałem lapka z pena. Instalacja startuje niby wszystko jest jak należy ale gdy mam wybrać dysk do instalacji system żadnego dysku nie widzi. Spoko sobie myślę. Pobrałem: Intel LPSS Driver for Windows 10 (64-bit) - Yoga 900-13ISK2 ze strony support lenovo Doładowałem sterownik i kropka. Nadal nie widzi żadnego dysku. Próbowałem też Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) RAID Driver ze strony INTELA (najnowsze) efektu nie ma. Dysk w lapku to ssd 256Gb chyba samsunga. Ale to raczej nie dysk jest problemem tylko stery do obsługi sata, windows nie widzi magistrali chyba. Znalazłem na englojęzycznej stronie że należy zrobić extract z pliku ze strony lenovo: (original lenovo.exe) > SetupRST.exe > RST_x64.msi > driver.cab > (driver files including several iaStor files) Robię tak ale po extrakcie SetupRST.exe nie mam pliku RST_x64.msi a jedynie dużo katalogów. Rady? Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Tal-Rash Nie wklejaj formatowanego tekstu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modoc Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zrób boot pena za pomoca rufusa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krogoth111 Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Rozwiązałem: Problemem był legacy suport tryb w biosie. Należy zrobić pendrive dla GPT UEFI i nie właczać trybu legacy w biosie. Wówczas załadować stery Intel® Rapid Storage Technology (Intel® RST) RAID Driver ze strony INTELA i hula. Edytowane 21 Stycznia 2017 przez Tal-Rash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amp Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 (edytowane) Aż z ciekawości spytam jaki to system na tym lapku był że "ponieważ jest tak dużo dupereli które mnie irytują" bo win 10 w wersji Home to dopiero będzie irytacja. Edit...ze stronki wynika że na nim jest (był) win 10 home...więc zmieniłeś irytujący na irytujący? no chyba że był inny albo oprogramowanie dołączone przez producenta cię zirytowało. :D Edytowane 21 Stycznia 2017 przez amp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 Jeden za uporczywość został nagrodzony. Kolejni chętni? Wpisywać tekst z palca lub wklejać czysty tekst. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 21 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2017 Ja tylko dodam, że do raz aktywowanej 10 na danym sprzęcie nie trzeba wpisywać klucza przy formacie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...