Skocz do zawartości
NeonPPC

Zamiana Biosu w GF4MX

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jakbym zamienil (czy jest to wogule mozliwe??) bios z mojego Gf-a na Bios np. od Gainwarda do Mx'a to by działał i polepszył jakos wydajnosc albo oc ?? (jezeli o tym jush bylo to dajcie linka bo o tak poznej porze nie mam sily szukac)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanse są raczej niewielkie, porównaj czy te dwie karty wyglądają podobnie (rozkład elementów itp.) jeżeli są na referencyjnych płytkach, to to powinno przejść (jeśli się nie myle to gainward stosuje swoje własne projekty płytek, a wtedy to się chyba nie uda)

Jeśli chodzi o wydajność, to nawet jeśli nastąpi poprawa, to nieznaczna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ztego co czytalem to zmiana biosu na grafie nie polepsza chyba wydajnosci. Ale modyfikujac bios mozesz sobie napisac ze masz GF FX 5900 Ultra (bedzie ci wyswietlac na starcie kompa jeszcze przed bisem) :P. Nie jestem pewien ale moze mozna wlaczyc obsluge Fastwrite i Side band addresising a to to dje nie wielki wzrost wydajnosci, ale problem istnieje jeszcze w plycie glownej (moze nie obslugiwac SBA i FW)

i w detonatorach (nVidia zablokowala obsluge SBA i FW) ale to mozna usunac riva tunerem i ijego patchem nVidia strap antiprotection. But then again i could be wrong....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi sie ze lepszym rozwiazaniem bedzie w twoim wypadku zakup jakichs radiatorkow na pamiec do tego GF i podkrecenie go do ok 500MHz, ale to i tak nie zamieni go w rakiete ale zawsze mozesz sprobowac a pozatym radiatory mozesz pozniej przeniesc na ramy gdy zechcesz je tez podkrecac. Jestem ciekaw czym chlodzisz rdzen grafik bo widze ze jest calkiem mocno podkrecony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi