Skocz do zawartości
~Ave~

Renderowanie 3D: i7-6800K, i7-6850K czy poczciwy i7-5820K?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam   Jak w tytule. Pora zmienić konfig. Potrzebuję mocnej jednostki do renderowania przy pomocy Corony.

Byłem pewien, że w kategorii cena/wydajność, nic nie pobije starego i dobrego 5820K, ale po premierze 6800K, zacząłem się skłaniać ku temu drugiemu.

Ceny się ustabilizowały i poniżej 2k zł można dostać 6800K. Jest jeszcze 6850K, ale jest w ogóle sens dopłacać za GHz? Będę podkręcał na 100%. i7-6850K nie ma gluta pod IHS, czy 6800K też jest lutowany? 

Moje pytanie - która jednostka będzie najbardziej opłacalna, wydajna po OC i warta zakupu? Nie interesują mnie gry i inne duperele. Procesor będzie przeznaczony wyłącznie do renderowania 3D - Corona Renderer + PS.

Jeśli można, proszę także o polecenie płyty głównej pod OC wybranego procesora + chłodzenia (zastanawiam się czy przy lutowanym IHS'ie, wystarczy porządne chłodzenie powietrzem?).

Będę wdzięczy za odp.

Pozdrawiam 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowe linie PCI przydają się przy SLI, którego nie planuję. W wypadku 40 linii, rozumiem, że 2 karty będą mogły pracować w 16/16 SLI.
W wypadku 28 linii - 6800K, starczy na jedną kartę 16 PCI-ex + linie na dysk m2 i jeszcze coś zostanie.

Natomiast nie mogę wykluczyć w przyszłości, że przesiądę się na Octane Renderer i tutaj będę musiał się przerzucić na rendering GPU, gdzie
SLI będzie wskazane.

PÓJDĘ WIĘC w 6850K.

Proszę o złożenie konfigu z mobo + 32/64GB RAM + chłodzenie (WC zdaje się przydane przy OC - wypadłem z obiegu z chłodzeń AC) + GTX1080
+ dysk m2 + zasilacz.

Od kilku lat posiadam XFX Core 550W 135mm 80+ i jestem z niego cholernie zadowolony. XFX wydał coś równie porządnego ze stabilnymi linami w 750W +?

Proszę o podliczenie konfigu.
Zapraszam do rozmowy :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi