radiance Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Posiadam zasilacz Chieftec 560W model CFT-560-a12s (zakupiony 08.2008). W trakcie czyszczenia zauważyłem, że większość kondensatorów jest wybrzuszona. Obecna konfiguracja: Xeon5440 na MSI P45 Neo 3 FR, 4GB DDR2, HD6870, SSD Intel 180GB + 2 HDD Obudowa Antec Three Hundred z zasilaczem na dole. Planuję zmianę zestawu na coś nowszego, ale używanego więc raczej prądożerne komponenty - i5 lub i7 4gen., GTX670 itp. Pytanie: czy jest sens wymieniać kondensatory czy raczej kupić nowy zasilacz? Jeśli tak, to jaka moc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 Naprawa 8-letniego zasilacza jest mało sensowna , nawet jak by to były tylko kondensatory do wymiany - nie wiadomo jak długo wytrzyma reszta elektroniki Lepiej kupić fabrycznie nowy zasilacz pod nowy sprzęt . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiance Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) A co polecasz? Budżet 250zł (max 300) ale może być tańszy ;). Może być modularny, ale nie musi - w obudowie mam dużo miejsca. Myślałem nad SilentiumPC Vero M1 600W, ale znalazłem trochę negatywnych opinii... Zasilacz chce kupić już teraz, żeby jednorazowo pieniędzy nie wydawać. Edytowane 30 Stycznia 2017 przez radiance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 SPC to raczej zasilacze średniej jakości , do 250 zł jest XFX Core XT , za niecałe 300 zł jest Cooler Master G550M 550W - zasilacz częściowo modularny , za praktycznie tyle samo jest XFX Core TS 550W . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiance Opublikowano 30 Stycznia 2017 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2017 (edytowane) XFX Core XT 500W? 500W starczy do takiej konfiguracji? Edit: wybiorę z tych dwóch bo Core TS dużo lepszy od Core XT. Widziałem parę opinii, że jest głośny pod obciążeniem - jak to się będzie miało do mojego obecnego zasilacza? Z Proline może byc: https://proline.pl/?p=XFX+CORE+550W&utm_source=ceneo.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=ceneo Edytowane 30 Stycznia 2017 przez radiance Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...