Airways Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Cześć!Posiadam kilkuletniego Acera TravelMate 5744. Parę tygodni temu zaczął się dziwnie zachowywać ekran. Podczas poruszania pokrywą zaczęły wyskakiwać artefakty w postaci białych pasków. Efekt ten stopniowo się nasilał aż do momentu, w którym ekran laptopa po prostu padł. Po uruchomieniu występuje czarny ekran i nic więcej. Po podłączeniu do telewizora przez VGA jest brak sygnału. Początkowo obstawiałem taśmę, która idzie do matrycy, bo artefakty wyskakiwały tylko przy poruszaniu klapą ale teraz nie wiem co o tym sądzić. Byłbym wdzięczny za pomoc bo naprawdę nie wiem co może być nie tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 pewnie taśma, wymiana 100-150zł+taśma 50zł, tylko ciężko dostać, musisz poszukać po aukcjach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 (edytowane) Czy awaria taśmy powoduje przerwanie sygnału nawet w przypadku gdy podłączam laptopa do zewnętrznego monitora? Proszę mi wybaczyć głupie pytanie lecz mniej znam się na laptopach niż na PC-tach. Edytowane 3 Lutego 2017 przez Airways Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 w teorii na zewnętrznym powinno być dobrze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Mi też się tak wydaje. Jednak te artefakty występujące tylko przy poruszaniu pokrywą wskazują właśnie na taśmę. Nie wiem już co o tym myśleć a nie mam jak sprawdzić co uległo w czym tkwi problem... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Nawet jak nie masz fizycznej matrycy to na złaczu D sub sygnał musi być po uruchomieniu laptopa. Opcje są 2 : Padło GPU ( lub luty --- ruszanie matryca powoduje też ruch laminatu ) Padła taśma i niefartem doszło do zwarcia którejś linii LVDS do np + zasilania = płyta główna do naprawy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Airways Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 Można to w jakiś sposób zweryfikować aby być pewnym czego dotyczy uszkodzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 3 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2017 tak czy siak bez serwisu się nie obejdzie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...