HeatheN Opublikowano 4 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2017 (edytowane) Panowie krótka piłka Mieszkanie 100m2 Mam Dir 600 Dokupiłem wzmacniacz TP linka http://www.euro.com.pl/wzmacniacze-sygnalu-ac/tp-link-tl-wa850re.bhtml Niby wzmocnił się zasięg Ale transfery nadal kicha (zrywa) Łącze 100Mb z Vectry na kablu rock stable 10MBs Problem jest jeden Zachciało mi się PS vita i grania remote. W salonie wszystko śmiga, w sypialni połączenie leci na łeb Czy wymiana routera coś pomoże? Jeśli tak co kupić Pomocy:) FFXV mogę grać maksymalnie w kiblu, do sypialni po sesji w salonie nie jestem w stanie tego zabrać Do tego w domu każdy zaczyna na telefonach obciążać mi Wi-fi i człowiek w spokoju nie może sobie pograć wieczorem:)Czy coś takiego wystarczy? http://www.euro.com.pl/routery/asus-rt-ac51u.bhtml Czy raczej coś takiego http://www.euro.com.pl/routery/asus-rt-ac87u-czerwony.bhtml Jestem totalnie zielony w tej materii:) Edytowane 5 Lutego 2017 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 Kup zestaw po sieci elektrycznej i wtedy punkt z wifi umieścisz tam gdzie najbardziej brakuje sygnału. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 Ja bym sugerował położenie kabla w miejsce centralne domu (lub power line) o ile to możliwe. Tam zrobienie ap i zobaczenie jak zasięg. Jak to nie da rady to dwie sieci w dwóch odległych punktach domu. Wzmacniacze można sobie darować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Nie bardzo mogę kombinować z kablami Bo od tego śmiesznego routera z vectry mam jeszcze poprowadzone kable do TV, pozatym PC jest połączony kablem http://www.komputerswiat.pl/testy/sprzet/rutery/2012/01/internet-z-gniazdka-porownanie-6-adapterow-powerline.aspx Przy mojej instalacji i obciążeniu zaraz by się pewnie cyrki działy. Chodzi mi o sam teoretyczny transfer. Czy przejście ze starego Dir600 który ma tylko 150Mb/s może mi coś dać? Chodzę sprawdzam speedtesta komórką w różnych miejscach. Centralnie w salonie osiągam 35/10 Mbps W sypialni 10/5Mbps (bez wzmacniacza były tam wartości w kbs!!! więc jednak coś dało...) Jak widać do 150Mbps teoretycznego z routera nadal wiele brakuje. Myślę nad szybszym routerem, dualband (5Ghz możer będzie luźniej na tej częstotliwości) Czy jest szansa że transfery odrobinę wzrosną?Dokładnie myślę o tym https://www.purepc.pl/sprzet_sieciowy/test_asus_rtac1200g_niedrogi_router_80211ac?page=0,4 Edytowane 5 Lutego 2017 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 Dual band tylko pogorszy zasięg. U siebie wziąłem RT-AC66U z myślą, że zasięg wzrośnie. Co uzyskałem to większe transfery blisko a gorzej/tak samo dalej, więc taka sztuka dla sztuki. Dopiero jak kompa zostawiłem podłączonego do routera providera a Asusa przeniosłem na dół do salonu i ustawiłem jako ap uzyskałem jako taki setup (teraz mam po kablu, ale nawet jak używałem protezy power line było o wiele lepiej niż oryginalnie). Chociaż w jednym kącie domu nie mam zasięgu, ale nie mam parcia. Zawsze pozostaje uruchomienie drugiej sieci WiFi i będzie lux. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Nie pozostaje mi nic innego jak poszukać lepszego routera pożyczyć i posprawdzać przed zakupem bo 500zł piechotą nie chodzi Edytowane 5 Lutego 2017 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 Kup zestaw power line na testy anie wydziwiaj z routerem, chociaż i tak jest stary. Bardzo dobry jest nowy tplink AC1200. Naprawdę dwie świetny zasięg w obu pasmach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Tak wyglada sytuacja aktualna Nie mogę zmienić położenia modemu vectry Dzięki radiergummi już wiem jak ten PL działa. Muszę się teraz zastanowić w jakiej kolejności do tego podejść. Router i tak na 1Gbps muszę kupić bo niebawem Vectra pewnie znowu mnie zaatakuje z super promocją na 150Mb zamiast 100Mb;) Edytowane 5 Lutego 2017 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 To najpierw zacznij od wymiany routera skoro i tak planujesz szybsze łącze. Ten AC1200 przetestowany już 3x i naprawdę świetnie działa. Zestaw PL mam taki: TL-WPA4220KIT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 5 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2017 (edytowane) Właśnie skończyłem konfigurować całość pod: ASUS RT-AC1200G+ Efekt Zasięg się nie zwiększył ani o jedną kreskę....Transfery za to 2x większe:)) Wszystko działa jak należy Co zonacza jedno, repeater wbrew pozorom działa:) Edytowane 5 Lutego 2017 przez HeatheN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...