graczu_- Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Wymieniam procesor na i7-6700K i nie chcę wymieniać pamięci aktualnie na nowsze DDR4 ( 32GB DDR3 posiadam a dla mnie ilość jest bardzo ważna z powodu że często zapełniam powyżej 24GB ) więc z pomocą przychodzą płyty główne które w serii 6 obsługują DDR3 ( brak odpowiednich funduszy by aktualnie zmieniać w DDR4 ale to w przyszłości jak już się syn urodzi :-) ). I tutaj pojawiają się następujące płyty do wyboru: Gigabyte GA-Z170M-D3H DDR3 ASUS Z170M-E D3 jest jeszcze: Płyta główna ASROCK Z170 PRO4/D3 ( z tym że tutaj brak portu m.2 który jest mi potrzebny ) Przeglądając internety nie znalazłem jakichś porównawczych dobrych testów tych dwóch płyt. Według jakiegoś dziwnego rankingu GA-Z170M-D3H DDR3 wypada lepiej o jakieś 20%, może ktoś się bardziej tutaj na tym zna i na internetach niż ja i będzie potrafił mi doradzić z tych dwóch. Za GA też jeszcze przekłada się dla mnie ilość portów które mamy dostępne a których zawsze mi zaczyna brakować, ten asus to tak jak by trochę mocno okrojony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Może jednak zdecydujesz się na i7 7700K? Co do samego połączenia, raczej odradzam łączenie tego procesora z DDR3 (sam Intel stwierdził, że istnieje możliwość uszkodzenia procesora). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graczu_- Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Może jednak zdecydujesz się na i7 7700K? Co do samego połączenia, raczej odradzam łączenie tego procesora z DDR3 (sam Intel stwierdził, że istnieje możliwość uszkodzenia procesora). Aha nawet nie wiedziałem takich nowości, rozumiem że i7-7700K lepiej współpracuje czy nie zostało to potwierdzone? Z tego co widzę też jest dedykowany dla DDR3L, zapewne te które mam i chce użyć są normalnymi nie nisko napięciowymi. Edytowane 6 Lutego 2017 przez graczu_- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bull3tproof Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Nic nie wiem na ten temat, ale skoro to tak naprawdę ulepszony Skylake - raczej warto założyć, że sytuacja wygląda podobnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graczu_- Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Nic nie wiem na ten temat, ale skoro to tak naprawdę ulepszony Skylake - raczej warto założyć, że sytuacja wygląda podobnie. No i dzięki tobie wydałem 6 stów więcej :( Wziąłem płytę pod DDR4 i moduł 16 GB potem sprzedam DDR3 i dokupię drugą kość... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) Można to zwrócić przecież jak brałeś na odległość la najlepiej anulować zamówienie i poprosić o zwrot kasy. Napisz ze chciałeś co innego i popełniłeś błąd, a najlepiej zadzwoń do sklepu. Twoje pamięci DDR3 powinny normalnie pracować z tym 6700K na tej płycie od ASUS co wybrałeś. Jak nie to zwrot tej płyty i tyle w ciągu 14 dni. Nie jest ona w żaden sposób zabezpieczona i śladów użytkowania nie powinno być. Przeczytaj zasady zwrotu w ciągu 14 dni w sklepie w którym będziesz kupował. . Piszę tu o kolejnej płycie jakby udało Ci się to co teraz anulować i odzyskać od razu kasę i wziąć tą ASUS Z170M-E D3. Ten Gigabyte to obsługuje DDR4 z tego co widzę. Bierzesz tą płytę i sprawdzasz pamięci jakie posiadasz DDR3 czy działają. Jak będzie OK to zostajesz z i7 6700K tą płytą i swoimi pamięciami. Edytowane 6 Lutego 2017 przez Devil Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
graczu_- Opublikowano 6 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2017 Można to zwrócić przecież jak brałeś na odległość la najlepiej anulować zamówienie i poprosić o zwrot kasy. Napisz ze chciałeś co innego i popełniłeś błąd, a najlepiej zadzwoń do sklepu. Twoje pamięci DDR3 powinny normalnie pracować z tym 6700K na tej płycie od ASUS co wybrałeś. Jak nie to zwrot tej płyty i tyle w ciągu 14 dni. Nie jest ona w żaden sposób zabezpieczona i śladów użytkowania nie powinno być. Przeczytaj zasady zwrotu w ciągu 14 dni w sklepie w którym będziesz kupował. . Piszę tu o kolejnej płycie jakby udało Ci się to co teraz anulować i odzyskać od razu kasę i wziąć tą ASUS Z170M-E D3. Ten Gigabyte to obsługuje DDR4 z tego co widzę. Bierzesz tą płytę i sprawdzasz pamięci jakie posiadasz DDR3 czy działają. Jak będzie OK to zostajesz z i7 6700K tą płytą i swoimi pamięciami. Dzięki za poradę, wiem o czternastu dniach codziennie sprzedaję na allegro z 40 produktów :-) Tak czy siak, kupiłem używaną płytę od chłopaczka która jest na gwarancji 20 miesięcy jeszcze w znanym sklepie, o 250 zł mniej niż nowa, niech już wysyła z testów jest lepsza i specyfikacji niż ta od DDR3. Pamięci też znalazłem jako tako tanio w komputroniku przekierowanie z ceneo bo normalnie to ich w tej cenie nie było widać. Po prostu sprzedam mój zapas DDR3 i zapewne wyjdzie na równo, nie chciało mi się w to bawić ale teraz to już po prostu czekam aż wszystkie podzespoły dotrą i bajer. Zakupiłem: GA-Z170-Gaming K3-EU Do tego: Patriot Viper 4 16GB [2x8GB 2666MHz DDR4 CL15 DIMM] Drugą taką kupię jak wszystko dotrze i sprzedam DDR3. Już jak zmodernizowałem całego kompa to już zmodernizowałem. Przeżyję te 600 zł, a nawet chyba 400 bo płyta główna w podobnej cenie co ta dla ddr3. Jedyna ważna rzecz żonę muszę bajerować że maksymalnie wydałem 2000 :-) Dzięki za rady :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...