Skocz do zawartości
graczu_-

Płyta Główna dla i7-6700k + DDR3

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniam procesor na i7-6700K i nie chcę wymieniać pamięci aktualnie na nowsze DDR4 ( 32GB DDR3 posiadam a dla mnie ilość jest bardzo ważna z powodu że często zapełniam powyżej 24GB ) więc z pomocą przychodzą płyty główne które w serii 6 obsługują DDR3 ( brak odpowiednich funduszy by aktualnie zmieniać w DDR4 ale to w przyszłości jak już się syn urodzi :-) ). I tutaj pojawiają się następujące płyty do wyboru:

Gigabyte GA-Z170M-D3H DDR3

ASUS Z170M-E D3

jest jeszcze:

Płyta główna ASROCK Z170 PRO4/D3

( z tym że tutaj brak portu m.2 który jest mi potrzebny )

Przeglądając internety nie znalazłem jakichś porównawczych dobrych testów tych dwóch płyt. Według jakiegoś dziwnego rankingu GA-Z170M-D3H DDR3 wypada lepiej o jakieś 20%, może ktoś się bardziej tutaj na tym zna i na internetach niż ja i będzie potrafił mi doradzić z tych dwóch.

Za GA też jeszcze przekłada się dla mnie ilość portów które mamy dostępne a których zawsze mi zaczyna brakować, ten asus to tak jak by trochę mocno okrojony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jednak zdecydujesz się na i7 7700K? Co do samego połączenia, raczej odradzam łączenie tego procesora z DDR3 (sam Intel stwierdził, że istnieje możliwość uszkodzenia procesora).

Aha nawet nie wiedziałem takich nowości, rozumiem że i7-7700K lepiej współpracuje czy nie zostało to potwierdzone?

Z tego co widzę też jest dedykowany dla DDR3L, zapewne te które mam i chce użyć są normalnymi nie nisko napięciowymi.

Edytowane przez graczu_-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie wiem na ten temat, ale skoro to tak naprawdę ulepszony Skylake - raczej warto założyć, że sytuacja wygląda podobnie.

No i dzięki tobie wydałem 6 stów więcej :(

Wziąłem płytę pod DDR4 i moduł 16 GB potem sprzedam DDR3 i dokupię drugą kość...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można to zwrócić przecież jak brałeś  na odległość la najlepiej anulować zamówienie i poprosić o zwrot kasy. Napisz ze chciałeś  co innego i popełniłeś  błąd, a najlepiej zadzwoń do sklepu.  Twoje pamięci DDR3  powinny normalnie pracować z tym 6700K na tej płycie od ASUS co wybrałeś.  Jak nie to zwrot tej płyty i tyle w ciągu 14 dni. Nie jest ona w żaden sposób zabezpieczona i śladów użytkowania nie powinno być. Przeczytaj zasady zwrotu w ciągu 14 dni w sklepie w którym będziesz kupował. .

Piszę  tu o kolejnej płycie jakby udało Ci się  to co teraz anulować i odzyskać od razu kasę i  wziąć tą ASUS Z170M-E D3. Ten Gigabyte to obsługuje DDR4 z tego co widzę.    Bierzesz tą płytę  i sprawdzasz pamięci jakie posiadasz DDR3 czy działają. Jak będzie OK to zostajesz z i7 6700K tą płytą i swoimi pamięciami. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można to zwrócić przecież jak brałeś  na odległość la najlepiej anulować zamówienie i poprosić o zwrot kasy. Napisz ze chciałeś  co innego i popełniłeś  błąd, a najlepiej zadzwoń do sklepu.  Twoje pamięci DDR3  powinny normalnie pracować z tym 6700K na tej płycie od ASUS co wybrałeś.  Jak nie to zwrot tej płyty i tyle w ciągu 14 dni. Nie jest ona w żaden sposób zabezpieczona i śladów użytkowania nie powinno być. Przeczytaj zasady zwrotu w ciągu 14 dni w sklepie w którym będziesz kupował. .

Piszę  tu o kolejnej płycie jakby udało Ci się  to co teraz anulować i odzyskać od razu kasę i  wziąć tą ASUS Z170M-E D3. Ten Gigabyte to obsługuje DDR4 z tego co widzę.    Bierzesz tą płytę  i sprawdzasz pamięci jakie posiadasz DDR3 czy działają. Jak będzie OK to zostajesz z i7 6700K tą płytą i swoimi pamięciami. 

Dzięki za poradę, wiem o czternastu dniach codziennie sprzedaję na allegro z 40 produktów :-)

Tak czy siak, kupiłem używaną płytę od chłopaczka która jest na gwarancji 20 miesięcy jeszcze w znanym sklepie, o 250 zł mniej niż nowa, niech już wysyła z testów jest lepsza i specyfikacji niż ta od DDR3.

Pamięci też znalazłem jako tako tanio w komputroniku przekierowanie z ceneo bo normalnie to ich w tej cenie nie było widać.

Po prostu sprzedam mój zapas DDR3 i zapewne wyjdzie na równo, nie chciało mi się w to bawić ale teraz to już po prostu czekam aż wszystkie podzespoły dotrą i bajer.

Zakupiłem: GA-Z170-Gaming K3-EU

Do tego: Patriot Viper 4 16GB [2x8GB 2666MHz DDR4 CL15 DIMM]

Drugą taką kupię jak wszystko dotrze i sprzedam DDR3.

Już jak zmodernizowałem całego kompa to już zmodernizowałem.

Przeżyję te 600 zł, a nawet chyba 400 bo płyta główna w podobnej cenie co ta dla ddr3.

Jedyna ważna rzecz żonę muszę bajerować że maksymalnie wydałem 2000 :-)

Dzięki za rady :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi