aro52 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 zmieniłem zasilanie wiatraczka na 5v ,podłączyłem 2 przewody do wtyczki zasilania dysków a trzeci przewód do gniazda fiatraczka na płycie (czujnika obrotó) żeby wykrywane były obroty teraz po podłączeniu wiatraczka do płyty nie są wykrywane obroty czy można to jakoś poprawić? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 :P musisz tez podpiac "mase" wentylatorka do wtyczki 3-pin - inaczej nici ze zlicznia impulsow Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 teraz nawet jak podłącze normalnie wiatraczek to i tak nie wyświetla obrotów Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 kable ode masy i licznika muszą być podłączone do płyty. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 masa to czarny :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 już pisałem nawet jak podłącze normalnie wtyczke 3pinową to itak nie wyśfietla obrotów wiatraczka myśle, że coś się uszkodziło i chciałbym sie dowiedzieć co to może być i jak to naprawić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 benek - a ile masz mas u siebie w komputerze ? ;) chyba wystarczy jednak tylko zolty przewodzik ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 nie wystarczy - mobo musi miec odniesienie a to wlasnie jest z czarnego kabelka - zobacz jak wyglada chociazby wtyczka z chiefteca (jakies foto) do pomiaru predkosci obrotow - czarny + zolty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 ayem - a ile masz mas w komputerze ? i jakie jest prawdopodobienstwo ze w twoim komputerze masa mobo (srubki chocby) jest inna niz ta z zasilacza ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jonathan Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 Starczy zolta. Masz pewnie cos zrypane z wiatraczkiem. Albo samymi kabelkami Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 bowiem dobrze zamontowana mobo ma wspólną masę z resztą... stąd wystarczy tylko żółty... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 no nie wiem u mnie z samym zoltym nie daialalo a z obma spox - bazuje na doswiadczeniu :) a teoria teoria Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 a aby nie wkreciles mobo przez "czerwone howienka" ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 hmm na jedej srubie chyba jest :) ale wiem ze mi braklo i i tak mialoby styk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benek Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 :!: kiedys na starym kompie (ASUS P2B jeszcze z PII 350) sprawdzalem i potrzebny byl kabelek od masy podpiety do mobo bo inaczej nie zczytywalo, od tej pory sie tym nie interesowalem bo nie mialem potrzeby (poza sytucja gdzie zrobilem sterownik wentyla na tranzystorze i pokazywalo jakies durne predkosci np 200 lub 50000) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esor Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 :P musisz tez podpiac "mase" wentylatorka do wtyczki 3-pin - inaczej nici ze zlicznia impulsow e tam, ja mam tylko zolty kabelek do plyty a reszta do rheobusa idzie i obroty pokazuje :) PS. Benek THX za pomoc :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esor Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 zmieniłem zasilanie wiatraczka na 5v ,podłączyłem 2 przewody do wtyczki zasilania dysków a trzeci przewód do gniazda fiatraczka na płycie (czujnika obrotó) żeby wykrywane były obroty teraz po podłączeniu wiatraczka do płyty nie są wykrywane obroty czy można to jakoś poprawić? a nie pokazuje moze dlatego, ze plyta nie odczyta obrotow jezeli napiecie wiatrzaka bedzie nizsze niz 12V :? . kiedys tak mialem z Gigabytem Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 14 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 14 Lipca 2003 wyprubowałem 3 wiatraczki podłączając standardowo ale cały czas 0 rpm co odpowiada za mierzenie obrotów może da się to jakoś naprawić Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 a probowales do roznych gniazd czy iagle do tego samego? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro52 Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 na płycie (abit be6-II) są 3 gniazda dla wiatraczków z czego od nowości 2 były monitorowane a tera działa tylko jedno Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ayem Opublikowano 15 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2003 no to cos sie syplo :/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...