migus11 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Witam. Byłem już zdecydowany na kupno GTX 1060 6 GB ale jest to koszt ok 1250 zł, a moją początkową myślą był zakup karty do 1000 zł. Chciałem kupić RX 470/480 ale później zobaczyłem testy gtxa i postanowiłem dołożyć trochę więcej grosza i mieć kartę na dłuższy okres czasu. Testy na grach które oglądałem były robione na ustawieniach ultra, a mi raczej wystarcza gra na medium-high i za kilka lat na low-medium. Czy jeśli mam takie wymagania to faktycznie przepłacam na gtx i równie dobrze mógłbym kupić któregoś z ww. rxów? Czy gtx za kilka lat też będzie miał lepsze wyniki w grach czy różnica się zniweluje względem radeonów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Szczerze mówiąc rx480 to ta sama półka wydajnościowa więc na pewno mógłbyś kupić zamiast 1060,właściwie to też ten sam przedział cenowy więc nie wiem skąd u ciebie taka różnica że na gtx-a musiz dozbierać a na rx480 nie.Na pewno nie kupuj referencyjnej wersji rx480 kolego nawet jak ją znajdziesz po małych pieniądzach bo jest strasznie głośna i gorąca. Co będzie za kilka lat tego nie wie nikt,ale można się spodziewać dwóch rzeczy. Nvidia raczej bazuje na tym że wydaje nowe architektury kart które są bardzo dobrze zoptymalizowane już od samego wejścia karty na rynek,podczas gdy AMD bazuje Radeony na kolejnych rewizjach tej samej architektury i często karty te mają problemy w niektórych nowych grach gdzie nie są odpwiednio zoptymalizowane. Co z tego wynika - że lepiej kupować nvidię jeśli kartę zmienia się co 12-18 miesięcy tak jak ja, a lepiej radeona jak ktoś będzie miał ją 4 lata,tak jak ty. Więc można się spodziewać że gtx 1060 był 10-15% szybszy od rx480 kiedy obydwie wyszły a za kilka lat będzie odwrotnie bo generalnie rx480 jest mocniejszy "na papierze" od 1060-tki. Natomiast druga rzecz której można się spodziewać że za kilka lat te różnice między kartami nie będą już tak istone bo jedna i druga będą miały problemy z grami które wyjdą za 3-4 lata. W sytuacji gdzie obydwie nie są w stanie pociągnąć gry na choćby te 45-50 klatek w ustawieniach low to wygrana jednej czy drugiej jest raczej nieistotna. Weź też pod uwagę że nvidia rozdaje karty na rynku kart graficznych i współpracuje z deweloperami wielu gier,po 1060-tce można zawsze się spodziewać tego wymaganego poziomu płynności w 1080p. W przypadku AMD jest różnie - są przykłady gier gdzie optymalizacja pod Radeony sprawia że 1060 przegrywa, ale są też wpadki gdzie optymalizacja kuleje. GTX 1060 to taki równy uczeń na 3+ który każde kolokwium ma zdane na te wymagane 65%, rx480 to taki uczeń na 3+ który z niektórych dostaje 4+ a niektórych niezalicza. Ja na twoim miejscu brałbym jednak Radeona gdybym miał kupić w tym momencie, albo poczekał jeszcze trochę bo karty Pascal od nvidii mają podobno doczekać się refresha w tym roku i wtedy rx480 może wyglądać blado przy odświeżonej wersji 1060-tki. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Novice 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 I nie brać radeonów produkcji Gigabyte, mają bardzo słabej jakości komponenty w porównaniu do gtxów tego samego producenta. Na jakimś portalu typu guru3d albo tomshardware zrobili analize i gigabyte do radeonów ładuje najtańsze rezystorki, kondensatorki i inne elektroniczne elementy aby mocno zbić cenę w dół. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jabar83 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Na dłużej bierz RX 480. Będzie dłużej wspierany w sterownikach. Brałbym od MSI 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiG29 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Jakie inne podzespoły masz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 I nie brać radeonów produkcji Gigabyte, mają bardzo słabej jakości komponenty w porównaniu do gtxów tego samego producenta. Na jakimś portalu typu guru3d albo tomshardware zrobili analize i gigabyte do radeonów ładuje najtańsze rezystorki, kondensatorki i inne elektroniczne elementy aby mocno zbić cenę w dół. Masz może link ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Nie mam, niestety nie potrafię tego odszukać. Na portalu przypadkowo zwrócili na to uwagę przy okazji recenzji jakiegoś RXa, że gigabyte wlutował jakieś cienkie elementy, które być może na dłuższą metę nie dadzą rady i odstają znacząco jakością od tych, które są i powinny być w standardzie. Inni producenci nie robili takich fuszerek. Jeśli ktoś zna się na elektronice to może sam porównać na podstawie fotek w dużej rozdzielczości gołych kart i numerów/modeli danych elementów na pcb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migus11 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 Jakie inne podzespoły masz? Będę dopiero kupował wszystko. Zamierzam kupić i5-6500 i Asrock H110, a co do karty to dalej nie wiem bo co godzine zmieniam zdanie i tak od kilku dni. :) Od kilku lat nie grałem w najnowsze produkcje i mam duuuże zaległości toteż bardziej się skłaniałem do 1060 bo ma często nawet 20% przewagi w fpsach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) 1060 nie jest szybsza od rx480. Na pewno nie o 20%. Taka różnica może czasem wynikać z tego co napisałem - nvidia ma sterowniki pod większość gier (game-ready) gotowe tydzień przed premierą,AMD nie zawsze. Pod koniec miesiąca premiera Zena,wstrzymaj się jeszcze z tym PC kilka tygodni. Edytowane 9 Lutego 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
migus11 Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) Faktycznie pomyliłem się bo porównywałem fpsy z dwóch różnych stron ale już poprawiam. Przy Falloucie 4 jest 1060(51), 480 8gb(43) / GTA V(1 lokacja) 48/39 / GTA V(2 lokacja) 62/49, przy Wiedźminie różnica minimalna - testy z lipca, zmieniło się coś od tego czasu? OK zdecydowałem się na amd bo oglądałem testy z grudnia i jest już mniej więcej na równi, a radeon podobno bardziej przyszłościowy ze względu na DX 12, więcej pamięci i dłuższe wsparcie sterowników. Możecie mi jeszcze tylko na 100% potwierdzić czy do asrock h110 i5 6500 rx 480 2x 4 gb ddr4 ram dysk 1tb i ssd 128 gb starczy corsair vs450? Pytałem już chyba na innym forum i mówili, że w zupełności wystarczy ale chcę być na 110% pewny bo pewnie będą mi chcieli sprzedać nowy zasilacz, mówili mi już nawet, że ten co mam wystarczy na styk więc dobrali by 500W. Jak 27 cm karta się nie zmieści to może bardziej mi się będzie opłacało kupić 23 cm 1060 od Gigabyte'a niż płacić jeszcze 100 zł za obudowę. Edytowane 9 Lutego 2017 przez migus11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Novice Opublikowano 9 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2017 (edytowane) W tych grach które wymieniłeś rzeczywiście 1060 może trochę odjeżdżać. Jeśli masz zamiar grać w Fallouta 4,GTA 5 i Wiedźmina 3 to 1060 będzie lepszym wyborem, to są gry na ponad 500 godzin sumując. Ale co do twojego pytania nt. użytkowania tej karty przez 3-4 lata to rx480 będzie lepszym wyborem. Nie żeby 1060 miała nagle przestać się nadawać do czegokolwiek,ale podejrzewam że rx480 na przestrzeni lat odjedzie 1060-tce tak jak teraz 1060-tka odjeżdża rx480 w falloucie. @devil bzdura, nie wiem skąd masz takie info, ale na przykład AMD już od dłuższego czasu nie wspiera w sterownikach serii HD6xxx a nvidia dalej wspiera GTX 4xx/5xx. Zobacz sobie nawet na release notes do najnowszych sterowników od jednych i drugich. Edytowane 10 Lutego 2017 przez Novice Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...