Skocz do zawartości
sthEn

Czy jest sens zmieniać i5-3330s na i7-2600?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jak w temacie - kupiłem nową kartę, więc mogę starą sprzedać :)

Na upartego mogę sprzedać GTX660 + i5-3330s, dopłacić kilka dyszek i kupić i7-2600. Na wymianę całej platformy poczekam jeszcze 2-3 lata. Żona nie rozumie moich potrzeb :)

Czy taka zmiana ma sens? Nie mam parcia na ultra 4k i cholera wie co jeszcze. Mowa tylko i wyłącznie o grach. Argumentuje to obniżonym taktowaniem na 3330s, i tutaj z 2.7 na 3.4 już w teorii powinien być jakiś uzysk. Prawda taka, że pieniądze ze sprzedaży starej karty graficznej zabierze mi żona, więc wolę już na coś dla siebie wydać :)

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie i7-3770?

i7-3770 vs i7-2600

http://ark.intel.com/compare/52213,65719

Czyli mamy 22nm vs 32nm (77W vs 95W), PCI-e 3.0 vs PCI-e 2.0, DDR3-1600 vs DDR3-1333, szybsze AVX, turbo 3,9GHz vs 3,8GHz.

Cena na Allegro w zasadzie ta sama. W licytacji pełno jednego i drugiego. Licytacje kończą się na 550-660zł.

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dlaczego nie i7-3770?

Cena :) 3770 nie dostanę za 550-600zł.

Będę sprawdzał licytacje, jak znajdę 3770 za ~600zł to rzeczywiście.

Pytanie jak z sensem takiej wymiany na jedno bądź drugie.

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do twojej Sapphire RX 480 Nitro+ 8GB jak najbardziej. Do poprzedniej GTX660, czy nawet nowej RX460 nie było by sensu.

Popatrz sobie jak RX480 lubi mocniejsze CPU

https://www.purepc.pl/karty_graficzne/radeon_rx_480_vs_geforce_gtx_970_test_na_kilku_procesorach?page=0,2

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żona nie rozumie moich potrzeb :)

Prawda taka, że pieniądze ze sprzedaży starej karty graficznej zabierze mi żona, więc wolę już na coś dla siebie wydać :)

Wymienić PC raz na 3 lata to pieniądze w błoto, ale 3 nowe torebki co roku to jest zupełnie normalne. Co do 2600K to bardzo opłacalna transakcja, 2600K czy nawet 3930K są mega tanie na allegro a Sandy Bridge kręci się jak wściekłe więc 4500MHz masz jak w kieszeni. 

Edytowane przez Novice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spójrz na płytę, nie pokręcę raczej procka, więc nie patrzę na K  :)

Jedyna planowana inwestycja to procesor - nic więcej nie mam zamiaru już zmieniać do czasu wymiany całej platformy.

Edytowane przez sthEn
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i7/Intel-Core%20i7-3770.html

http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i7/Intel-Core%20i7-2600%20CM8062300834302.html

http://www.cpu-world.com/CPUs/Core_i5/Intel-Core%20i5-3330S.html

Taktowanie turbo masz dla 4 rdzeni 3,7 > 3,5 > 2,8 GHz.

Na swojej płycie raczej nie ustawisz mnożnika max turbo na sztywno, warto więc policytować tego 3770.

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymienić PC raz na 3 lata to pieniądze w błoto, ale 3 nowe torebki co roku to jest zupełnie normalne.

No tylko te torebki nie są raczej po 4-6kzł (oczywiście są też takie, ale takich kilku w roku to przeciętna polka nie kupuje).Trzeba to też oddać uczciwie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dodatkowym argumentem na i7 będzie u mnie fakt, że tak naprawdę zarabiam na tym PC (z tego zresztą m.in. nową kartę sobie sprawiłem). Po pracy wieczorami i w weekendy prowadzę usługi boostingowe dla CSGO, na których odpalam 8-9 instancji CSGO w Sandboxie, co mi aktualnie procka zarzyna nieziemsko. Na wyżej taktowanym i7 teoretycznie powinno być trochę więcej luzu ;)

Ok, dzięki wszystkim za informacje, będę śledził na bieżąco licytacje 2600 i 3770 - jak się trafi perełka to po prostu kupię :) Może jakiś 2600K w dobrej cenie się trafi, to za 2-3 miesiące pomyślę o płycie do kręcenia... ;)

• 666 postów  :twisted2:
Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tylko te torebki nie są raczej po 4-6kzł (oczywiście są też takie, ale takich kilku w roku to przeciętna polka nie kupuje).Trzeba to też oddać uczciwie.

Ale 9 torebek już może zrobić dobrą kwotę... Poza tym garderoba damska, przeciętnie,  objętościowo znacząco przewyższa męską, nie mówiąc o wydatkach na kosmetyki i inne...

Taki zakup komputera bilansowo może okazać się niedużym wydatkiem :P

Co do tematu możesz też spróbować wyhaczyć Xeon E3-12x0 v2

Edytowane przez NostradamuSek
  • Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana płyty na Z s1155 nie ma sensu. Jedyny sens dla twojej platformy to zmiana na i7-3770. Jak nie starczy mocy za jakiś czas, to pewnie Ryzen.

O ile Ryzen okaże się wart zakupu. Testy i cena w Polsce  pokażą. 

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam stoje przed dylematem czy zostawic i5 2500k i dokupic gtx 1060 ( jeszcze niedawno bylem zwolennikiem tej opcji). czy moze wymienic na i7 2600k lub 3770k + rx 480. W sumie cenowo wyjdzie to samo bo radeon jest tanszy i ta karta + doplata za nowy procek. Zdecydowanie nowe gry lubia wiecej watkow, a radeon bardzo lubi mocne procesory zwlaszcza w mp, bo bardziej je obciaza. 2600k chodza po 750 a 3770k ponad 800zl, taka jest cena. Sthen kup jeszcze albo wymien za niewielka doplata ramy na szybsze np 2133 zobacz ile plyta obsluguje max i wazne zeby byly w dualu 2x4 badz 2x8 GB. Zobaczysz jakie przyspieszenie. i7 + szybki ram w dualu + rx 480 i masz naprawde maszyne, moze nawet na 2-3 lata jeszcze.

No niestety, ale wg tych testow w miejscach procesorowych tandem i7 i gtx ma miedzy 10-20 fpsow wiecej.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrócę do tematu.

Xeon E3-1275v2 

Tracę cokolwiek w porównaniu do i7-3770 oprócz trochę grosza przy sprzedaży kiedyś? Patrząc na to, że dostanę go taniej, niż i7 - warto?

Płyta obsługuje rzekomo:

http://www.gigabyte.com/Support/GetCpuList/?Value=4127&Type=Product

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że to w teorii bliźniacze procesory, dlatego się mocno zastanawiam, czy go nie brać i mieć praktycznie 3770 w cenie 2600.

To v2 coś zmienia, czy powinien być kompatybilny z płytą według tej rozpiski?

http://www.gigabyte.com/Support/GetCpuList/?Value=4127&Type=Product

Pierwszy E3-1275 w 32nm, v2 już w 22nm. Nie wiem, czy ten wpis o E3-1275 traktować jako WSZYSTKIE, czy tylko pierwsza wersja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I masz Ci los, skończyłem w końcu z 2700k, bo w dobrej cenie :)

Najwyżej zmienię za rok płytę na z68m, żeby coś pokręcić jeszcze :)

Temat do zamknięcia :)

Edytowane przez sthEn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi