ScreamSonic Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 Witajcie ponownie. Byłem dzisiaj u tego "speca" od komputerów. Powiedział, że jest to wina RAM, bo procesor nie obsługuje pamięci powyżej 3200mhz, ja mam 3600mhz. Mówił też, że moje pamięci mają 1,35v napięcia a procesor ten potrzebuje 2v. Nigdzie w specyfikacji procesora tego nie wyczytałem, w instrukcji procesora tez nic o napięciu nie jest napisane. A jak zapytałem o wgranie aktualizacji biosu z pendrive, to powiedział, że wtedy stracę gwarancję.... Nie wiem już co robić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) 32 minutes ago, ScreamSonic said: Witajcie ponownie. Byłem dzisiaj u tego "speca" od komputerów. Powiedział, że jest to wina RAM, bo procesor nie obsługuje pamięci powyżej 3200mhz, ja mam 3600mhz. Mówił też, że moje pamięci mają 1,35v napięcia a procesor ten potrzebuje 2v. Nigdzie w specyfikacji procesora tego nie wyczytałem, w instrukcji procesora tez nic o napięciu nie jest napisane. A jak zapytałem o wgranie aktualizacji biosu z pendrive, to powiedział, że wtedy stracę gwarancję.... Nie wiem już co robić. Więcej do tego "tfu-specjalisty" nie chodź. Po tych wypowiedziach, to jakiś ignorant a nie fachowiec. Jeśli byłeś już w sklepie w którym kupiłeś sprzęt i odmówili darmowej aktualizacji biosu (czemu również jak @Jacekk44 się nie dziwię, jeśli tylko zamówiłeś tam komponenty bez usługi montażu), to masz imo 2 opcje: 1. Wrócić tam i dowiedzieć się, czy nie mają przysklepowego serwisu w którym taką aktualizację zrobią odpłatnie (koszt kilkadziesiąt PLN - nie, nie utracisz gwarancji) 2. Skorzystać z dedykowanej procedury oferowanej przez AMD - wysyłają na kilka dni procek AM4, który montujesz w mobo, robisz upgrade biosu sam, procek odsyłasz. Minus jest taki, że to zapewne potrwa dłużej. https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-100 pzdr Edytowane 5 Marca 2021 przez czapla_pl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) To rzeczywiście "spec" - jak najbardziej obsługuje pamięci 3600mhz, sam mam takie zainstalowane. I napięcie 1,35v jest jak najbardziej ok. Powtórzę też - nie da się w tej płycie zaktualizować biosu z pena bez procesora bo nie ma takiej opcji. Dla dobra Twojego sprzętu proponuję od tego "speca" jak najdalej. 100% poparcia dla tego co napisał @czapla_pl Edytowane 5 Marca 2021 przez Jacekk44 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 2 minuty temu, czapla_pl napisał: Więcej do tego "tfu-specjalisty" nie chodź. Po tych wypowiedziach, to jakiś ignorant a nie fachowiec. Jeśli byłeś już w sklepie w którym kupiłeś sprzęt i odmówili darmowej aktualizacji biosu (czemu również jak @Jacekk44 się nie dziwię, jeśli tylko zamówiłeś tam komponenty bez usługi montażu), to masz imo 2 opcje: 1. Wrócić tam i dowiedzieć się, czy nie mają przysklepowego serwisu w którym taką aktualizację zrobią odpłatnie (koszt kilkadziesiąt PLN - nie, nie utracisz gwarancji) 2. Skorzystać z dedykowanej procedury oferowanej przez AMD - wysyłają na kilka dni procek AM4, który montujesz w mobo, robisz upgrade biosu sam, procek odsyłasz. Minus jest taki, że to zapewne potrwa dłużej. https://www.amd.com/en/support/kb/faq/pa-100 pzdr No własnie problem jest w tym, że zestaw zamówiony przez internet, procesor i grafikę miałem zamówioną już wcześniej a resztę domawiałem jak tylko przysłali mi procka. Napisałem do tego sklepu skąd zamawiałem podzespoły. Czekam na ich odpowiedź. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 1 minute ago, ScreamSonic said: No własnie problem jest w tym, że zestaw zamówiony przez internet, procesor i grafikę miałem zamówioną już wcześniej a resztę domawiałem jak tylko przysłali mi procka. Napisałem do tego sklepu skąd zamawiałem podzespoły. Czekam na ich odpowiedź. Jeśli zgodzą się na cokolwiek, to będzie tylko ich dobra wola. Jeśli zamawiałeś pojedyncze komponenty, to z ich punktu widzenia mogłeś chcieć powiesić sobie je nad biurkiem. Tak czy inaczej musiałbyś odesłać do nich co najmniej mobo, być może mobo + CPU. Szczerze, jeśli odpowiedź będzie odmowna, to bym na Twoim miejscu przyjął to na klatę, wyszukał lokalnie serwis (przysklepowy - największa szansa, że od ręki zrobią update) i cieszył się z nowego zestawu. Jak lokalnie nie ma infrastruktury, to opcja AMD. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 2 minuty temu, czapla_pl napisał: Jeśli zgodzą się na cokolwiek, to będzie tylko ich dobra wola. Jeśli zamawiałeś pojedyncze komponenty, to z ich punktu widzenia mogłeś chcieć powiesić sobie je nad biurkiem. Tak czy inaczej musiałbyś odesłać do nich co najmniej mobo, być może mobo + CPU. Szczerze, jeśli odpowiedź będzie odmowna, to bym na Twoim miejscu przyjął to na klatę, wyszukał lokalnie serwis (przysklepowy - największa szansa, że od ręki zrobią update) i cieszył się z nowego zestawu. Jak lokalnie nie ma infrastruktury, to opcja AMD. No zobaczę co odpiszą. Zwyczajnie nie mam zbytnio możliwości z kupnem czegokolwiek na miejscu, bo mieszkam w małej miejscowości i dlatego brałem przez neta pierw grafikę jak tylko się pokazała w ofercie, a dopiero później procesor i jak miałęm już w domu grafike i proca, to zamawiałem od razu resztę... Mój błąd że nie wiedziałem o aktualizacji biosu. Nie doczytałem na ten temat żadnych info dla właśnej świadomości. ;/ Póki co czekam na odp ze sklepu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegeciak Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 @ScreamSonic Znajdź normalny serwis albo popytaj wśród znajomych, może ktoś ma komputer ze starszym Ryzenem na chwilową podmiankę. Twój procesor jak najbardziej obsługuje wymienione przez Ciebie pamięci. Sam nawet rozważałem ich zakup, ale ostatecznie zrezygnowałem z LEDów i kupiłem Ripjawsy V, również 3600 Mhz i CL16. Aktualizacja BIOSu to maksymalnie pół godziny roboty, z czego większość zajmuje montaż/demontaż chłodzenia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 1 minutę temu, vegeciak napisał: @ScreamSonic Znajdź normalny serwis albo popytaj wśród znajomych, może ktoś ma komputer ze starszym Ryzenem na chwilową podmiankę. Twój procesor jak najbardziej obsługuje wymienione przez Ciebie pamięci. Sam nawet rozważałem ich zakup, ale ostatecznie zrezygnowałem z LEDów i kupiłem Ripjawsy V, również 3600 Mhz i CL16. Aktualizacja BIOSu to maksymalnie pół godziny roboty, z czego większość zajmuje montaż/demontaż chłodzenia. Ehhh, taki byłem szczęśliwy jak składałem ten zestaw a tu [gluteus maximus].... Oby to był ten bios, ja coś wykombinuję. Poczekam na odp ze sklepu i wtedy się okaże co i jak. Odezwę się pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegeciak Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 1 minutę temu, ScreamSonic napisał: Ehhh, taki byłem szczęśliwy jak składałem ten zestaw a tu [gluteus maximus] Znam Twój ból. Byłbym jednak dobrej myśli. Jak otworzysz sobie recenzje podobnych płyt głównych na chipsetach X570 i B550 w sklepach np. X-Kom czy Morele, to wszędzie ludzie piszą, że bez aktualizacji BIOSu ich komputery nie chciały się uruchomić z nowymi Ryzenami. U mnie zresztą było tak samo - wszystko się świeciło, wentylatory się kręciły, a ekran nic nie wyświetlał. Moja płyta umożliwiała jednak aktualizację BIOSu bez procesora. Szkoda, że ten Twój specjalista okazał się mało ogarnięty albo nie ma starego Ryzena na stanie i dlatego wciska "kit" o voltach i megahercach. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 A własnie - starszy ryzen to znaczy jaki byłby już ok do aktualizacji bios akurat na tej mojej plycie? Przypominam - plyta asus tuf gaming plus x570. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 Jakikolwiek z drugiej generacji Zen do podstawki AM4 będzie ok. W specyfikacji jest co prawda również Zen pierwszej generacji ale nie wiem jak się to ma do informacji, że chipset X570 jej nie obsługuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) 36 minut temu, Jacekk44 napisał: Jakikolwiek z drugiej generacji Zen do podstawki AM4 będzie ok. W specyfikacji jest co prawda również Zen pierwszej generacji ale nie wiem jak się to ma do informacji, że chipset X570 jej nie obsługuje. No to teraz czas poszukać jakiegoś starszego procka, tylko coś mi się wydaje, że będzie to dość trudne zadanie. Jeśli z gen 2 nic nie znajdę, to może być gen 3? Bo mój 5600x jest z 4 generacji. Edytowane 5 Marca 2021 przez ScreamSonic Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekK74 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) No i poczułem, że mój złożony we wrześniu 2019 zestaw chyba jest już stary ? Gen3 jak najbardziej - u mnie Ryzen 3700X na tej właśnie płycie śmiga bezproblemowo z 16GB pamięci Cruciala 3600Mhz CL16, grafiką RX5700XT i dyskiem Corsair MP510. Ja na Twoim miejscu chyba skorzystałbym z oferty AMD wypożyczenia procka. O ile to jeszcze działa. Edytowane 5 Marca 2021 przez Jacekk44 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tyr83 Opublikowano 5 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2021 (edytowane) 9 godzin temu, ScreamSonic napisał: Witajcie ponownie. Byłem dzisiaj u tego "speca" od komputerów. Powiedział, że jest to wina RAM, bo procesor nie obsługuje pamięci powyżej 3200mhz, ja mam 3600mhz. Mówił też, że moje pamięci mają 1,35v napięcia a procesor ten potrzebuje 2v. Nigdzie w specyfikacji procesora tego nie wyczytałem, w instrukcji procesora tez nic o napięciu nie jest napisane. A jak zapytałem o wgranie aktualizacji biosu z pendrive, to powiedział, że wtedy stracę gwarancję.... Nie wiem już co robić. Odradzam wizyty u tego goscia, zupelnie nie ma pojecia. Ryzen 5600x bezproblemowo obsluguje ramy 3600 MHz, juz starszy ryzen 3600x nie mial z tym problemu czego jestem przykladem, bo uzywam go z ramem 3600 MHz ? Jeszcze smieszniejsze jest jego tlumaczenie, ze wgrywajac bios traci sie gwrancje, po prostu boki zrywac. Biosy udostepniaja sami producenci i nie traci sie gwarancji aktualizujac go. Edytowane 5 Marca 2021 przez tyr83 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 (edytowane) 18 godzin temu, vegeciak napisał: Znam Twój ból. Byłbym jednak dobrej myśli. Jak otworzysz sobie recenzje podobnych płyt głównych na chipsetach X570 i B550 w sklepach np. X-Kom czy Morele, to wszędzie ludzie piszą, że bez aktualizacji BIOSu ich komputery nie chciały się uruchomić z nowymi Ryzenami. Tylko na jednym mobo z B550 nie potrzeba robić aktualizacji biosu aby odpalić Ryzeny 5xxx - na B550 XE Asusa - wyszedł po tym, gdy AMD wypuściło Ryzeny 5xxx. Edytowane 6 Marca 2021 przez TitoBandito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Takim "ekspertów" od siedmiu boleści do unikaj szerokim łukiem . W jednym ma częściowo rację - obsługa ramu przez CPU , procki z generacji Zen 3 mają kontroler obsługujący natywnie ram 3 200 mhz , wyższe taktowanie niejako w trybie OC jest osiągane . Tak samo jak w przypadku Zen 2 . Co do podmiany CPU - masz płytę na X570 to tylko procki Zen 2 / Zen 3 będa działać , zapomnij o Zen / Zen+ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 6 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2021 Tylko na jednym mobo z B550 nie potrzeba robić aktualizacji biosu aby odpalić Ryzeny 5xxx - na B550 XE Asusa - wyszedł po tym, gdy AMD wypuściło Ryzeny 5xxx.Bzdura. W grudniu składałem 3 kompy na B550 TUF i X570 TUF i wszystkie miały na pudle naklejkę informującą o wsparciu serii 5000. Widocznie autorowi trafił się leżak magazynowy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TitoBandito Opublikowano 7 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2021 20 godzin temu, radiergummi napisał: W dniu 6.03.2021 o 11:30, TitoBandito napisał: Tylko na jednym mobo z B550 nie potrzeba robić aktualizacji biosu aby odpalić Ryzeny 5xxx - na B550 XE Asusa - wyszedł po tym, gdy AMD wypuściło Ryzeny 5xxx. Bzdura. W grudniu składałem 3 kompy na B550 TUF i X570 TUF i wszystkie miały na pudle naklejkę informującą o wsparciu serii 5000. Widocznie autorowi trafił się leżak magazynowy. Żadna bzdura - na tym modelu masz pewność, że nie trzeba robić aktualizacji biosu, bo od pierwszej wersji zapewnia kompatybilność z Ryzenami 5xxxx. Wszystkie inne to loteria - jeżeli ma "naklejkę" na pudle to nie trzeba - jeżeli nie ma to trzeba. Więc tylko ten model jako jedyny zapewnia obsługę Ryzenów 5xxx prosto z pudełka.? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ScreamSonic Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2021 Nikt ze sklepu nie pomógł, dalej sytuacja nie rozwiązana, więc wkurzyłem się (tutaj zdecydowanie nie użyłbym słowa wkurzyłem...) i zgłosiłem reklamację, opisałem w reklamacji problem, sytuację, oraz to, że każdy człowiek z działu do których pisałem olał mnie odsyłając do innego działu. Reklamacja utworzona i płyta leci w poniedziałek do sklepu skąd była zakupiona. Odezwę się co zrobili na reklamacji ? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Setnik Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2021 poszukaj kogoś wśród swoich znajomych czy ktoś nie ma. dogadaj się i tyle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vegeciak Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2021 @ScreamSonic Co to za sklep? Jeśli jakiś lokalny to obawiam się, że nic z tym nie zrobią. Odpiszą, że sprzedali Ci sprawny produkt (a że "chwilowo" niekompatybilny z posiadanym przez Ciebie procesorem to ich już nie obchodzi), ewentualnie odeślą płytę do serwisu Asusa, który BYĆ MOŻE wgra Ci najnowszy BIOS (i oby tak się stało). Mniejsze sklepy nie mają na stanie rozpakowanych podzespołów, żeby przy ich pomocy świadczyć różne usługi dodatkowe, jak np. aktualizowanie BIOSu płyt głównych. Jeśli nie masz w okolicy żadnego ogarniętego serwisu komputerowego ani znajomego ze starszym Ryzenem, to szukałbym jakiegoś serwisu w innym mieście (i tam wysłał płytę), ewentualnie zapytał morele.net czy nie mogliby wgrać nowego BIOSu (nie wiem czy u nich można aktualizować BIOS tylko przy zakupie płyty, czy normalnie można wysłać im swoją płytę a oni to zrobią). Z dalszych serwisów wybrałbym raczej Wave PC z Poznania, ewentualnie Video Blog Tech z Krakowa. Oba mają swoje kanały na YT i chyba można im zaufać. Za przesyłkę w dwie strony zapłacisz jakieś 40 zł, za usługę do 50 (ale to byłoby już mega zdzierstwo serwisu, morele oferuje to za 20-30 zł). Zamkniesz się w 100 zł, a z komputera powinieneś cieszyć się po kilku dniach. Oczywiście można kopać się z koniem, pisać reklamacje, ewentualnie użerać z gwarantem albo próbować tej procedury od AMD, ale to zajmuje czas a domyślam się że sprawny komputer chciałbyś mieć jak najszybciej (sam kupiłem nowy zestaw ponad miesiąc temu a przez różne zawirowania z głośnymi kartami graficznymi korzystam z niego dopiero od kilku dni). 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czapla_pl Opublikowano 13 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2021 (edytowane) 8 hours ago, ScreamSonic said: Nikt ze sklepu nie pomógł, dalej sytuacja nie rozwiązana, więc wkurzyłem się (tutaj zdecydowanie nie użyłbym słowa wkurzyłem...) i zgłosiłem reklamację, opisałem w reklamacji problem, sytuację, oraz to, że każdy człowiek z działu do których pisałem olał mnie odsyłając do innego działu. Reklamacja utworzona i płyta leci w poniedziałek do sklepu skąd była zakupiona. Odezwę się co zrobili na reklamacji ? Z ciekawości - co podałeś jako powód reklamacji + jaki tryb reklamowania wybrałeś (rękojmia czy gwarancja)? Tak jak pisze @vegeciak, zresztą też pisałem to samo wcześniej. Moim zdaniem, miałbyś powód do reklamacji tylko w jednym przypadku, tj. gdyby w opisie płyty na stronie sklepu było explicite napisane, że nie wymaga aktualizacji UEFI do obsługi Ryzenów 5000. W przeciwnym wypadku - cokolwiek zrobią to tylko i wyłącznie dobra wola sklepu, a w przypadku rękojmi, o ile taką wybrałeś, mają 14 dni na odniesienie się do reklamacji. Tak czy inaczej, na ten czas zostajesz bez kompa. Sam napisałeś na początku, że PC składałeś sam i zamawiałeś komponenty bez montażu. Tak bywa, w Twoim przypadku ten fakt (samodzielne kompletowanie sprzętu i montaż) spowodował, że musisz sobie sam zorganizować aktualizację UEFI. Jakbyś płytę posłał do zewnętrznego serwisu, np. do tych o których pisze @vegeciak, to sprawę miałbyś załatwioną w ciągu 1 tygodnia, przy dobrej logistyce. Tak, będziesz czekał na rozpatrzenie reklamacji/gwarancji. Jeśli sklep nie zapewnił w opisie produktu że nie musisz aktualizować UEFI w przypadku Ryzenów 5000, to im nic do tego, po co i dlaczego kupujesz taki zestaw a nie inny. Fakt, jakby mieli postawę ciut bardziej proaktywną, to by może poinformowali przed wysyłką, ale to na pewno nie jest ich obowiązek. Ty składasz - Ty ponosisz ryzyko że skompletowany zestaw nie zadziała, a mam wrażenie że usiłujesz zrzucić odpowiedzialność na sklep, bo Waćpana nie poinformowali, że może nie działać. Sam składasz - sam ogarniasz. PS. Na miejscu tego sklepu bym Cię odesłał na drzewo, bez urazy. Edytowane 13 Marca 2021 przez czapla_pl 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd_2 Opublikowano 14 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2021 (edytowane) Jak przy poprzednim tutorjalu na naszym forum dot. podkręcania IF i micronow e-die będzie krótko i na temat. Chodzi o najefektywniejszy sposób podkręcania przez PBO / auto-OC z Curve Optimizerem. AMD umieściło w Biosach opcje do podkręcania procesora, if i pamięci w dwóch miejscach. Powoduje to komplikacje w wywołaniu żądanych opcji, głównie widać to przy max coreboost overclock, gdzie w opcjach głównych biosu może ustawić na max +500mhz, a pod amd overclocking w opcjach zaawansowanych tylko +200mhz. Zatem i w tym przypadku skuteczność podkręcania zależy od kolejności wykonywania pewnych rzeczy w biosie. W Biosie ustawienia główne overclocking: pamięci ustawiamy na xmp, taktowanie IF i dzielnik na auto, potem również na auto pozostałe kwestie jak napięcia itd Wychodzimy i save+reset. Po resecie wchodzimy do amd overclocking w opcjach zaawansowanych biosu i włączamy precision boost override: advanced, Pbo limit DISABLED (DISABLED jest kluczowy pod kątem uzyskania maxa udervoltingu pod Curve Optimizer) Precision boost skalar auto Max CPU core clock override AUTO (druga opcja koniecznie do zaznaczenia na Auto) Tempretaurka 95 stp. Np. Teraz Save + reset. Po resecie w głównych biosowych ustawieniach overclockingu wchodzimy do ustawień PBO i przepisujemy wszystko co powyżej za wyjątkiem. Max CPU core clock override które dajemy na 350 (można do 500mhz, ale powyżej nie ma to absolutnie żadnego sensu). A napięcie dla procka zmieniany z auto na amd overclocking. Po save and reset procek będzie się kręcił na 5000mhz plus. Można już teraz pokusic się o 2-3h smallffts z prime, ale powinno być stabilnie. Oczywiście jeśli prime się wywali zmniejszamy co 50mhz max core boost override aż do uzyskania stabilności. Druga kwestia to CO. Najistotniejsze jest zniesienie limitów dla PBO stąd opcja DISABLED. Przyda się także lepsze chłodzenie. Tutaj podkrecamy metoda prób i błędów, ale dzięki kilku regułom oszczędzę Wam czas. Pierwsza reguła dot kolejności ustawień w BIOSie i została opisana powyżej, a druga z nich to taka, że im lepszy/szybszy rdzeń (jakość rdzeni można sprawdzić w ryzen masterze) tym gorzej będzie sobie radził w undervoltingu. Do testów proponuję zatem nie tak jak większość poradników ze zaczynamy zabawę w CO od all core i co - 5 zdejmujemy Powyższa reguła pomaga w tym sensie, że oszczędza czas. Zatem w BIOSie opcje główne podkręcania pod Curve Optimizer wybieramy per core, wszędzie na negative i ustawiamy - 30 na wszystkich rdzaniach najgorszych, a te wykryte przez ryzen master jako pierwszy i drugi na 0. Save and reset. Sprawdzamy stabilność (prime smallffts) i temperatury przez kilka godzin. Z reguły ewentualne niestabilności wychodzą szybko. Jeśli prime się wywali to zmniejszamy pod Curve Optimizer do - 25, testujemy stabilność i tak do przejścia bezbłędnie smallffts. Po zapewnieniu stabilności dla słabszych rdzeniow robimy to samo dla tych mocniejszych. Zaczynamy od - 30 i schodzimy aż uzyskamy stabilność. Na 99% wartość undervoltingu dla najlepszych rdzeniow będzie znacznie gorsza niż dla pozostałych. Na moim konfigu: 5600x, msi x570 gaming plus udało się dojść do - 25 na wolnych rdzeniach i po - 10 na najszybszych i stabilnego 5050mhz Mam nadzieje, że i tym razem komuś się to przyda. Edytowane 30 Marca 2021 przez acd_2 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banny108 Opublikowano 17 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2021 Mam ryzen 5600x i płytę Asrock b450 Pro4 i nie mam czegoś takiego: "max coreboost overclock, gdzie w opcjach głównych biosu może ustawić na max +500mhz" Mam tylko PBO gdzie mogę ustawić +200mhz. Proszę o rady, może coś powinienem wyłączyć wtedy ukaże mi się ta opcja? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafBest Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 Witaj posiadam procesor Ryzen 7 5800x jak prawidłowo dokonać undervoltingu w celu obniżenia temp. Ja robię to wybierając Offset mode - 0,10000. Może jest jakiś lepszy sposób? Jeśli tak możesz opisać krok po kroku jak ustawić bios. Posiadam płytę główną ASUS X570 TUF GAMING. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 Użyj CTR 2.0 RC5. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RafBest Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 2 godziny temu, radiergummi napisał: Użyj CTR 2.0 RC5. ??? Możesz wytłumaczyć. Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radiergummi Opublikowano 23 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2021 Wpisz w google, przeczytaj instrukcję i zastosuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd_2 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 Cytat W dniu 17.03.2021 o 16:17, banny108 napisał: Mam ryzen 5600x i płytę Asrock b450 Pro4 i nie mam czegoś takiego: "max coreboost overclock, gdzie w opcjach głównych biosu może ustawić na max +500mhz" Mam tylko PBO gdzie mogę ustawić +200mhz. Proszę o rady, może coś powinienem wyłączyć wtedy ukaże mi się ta opcja? Piszę na podstawie płyty od MSI. Otóż musiałem zaktualizować BIOS do najnowszego, żeby pojawiła się opcja zwiększonego boostu powyżej 200mhz. Zakładam, że to AMD udostępniło taką opcję, a nie każdy z producentów płyt oddzielnie. Wgraj nowy BIOS i daj znać - pomożemy Cytat W dniu 23.03.2021 o 08:12, RafBest napisał: Witaj posiadam procesor Ryzen 7 5800x jak prawidłowo dokonać undervoltingu w celu obniżenia temp. Ja robię to wybierając Offset mode - 0,10000. Może jest jakiś lepszy sposób? Jeśli tak możesz opisać krok po kroku jak ustawić bios. Posiadam płytę główną ASUS X570 TUF GAMING. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. offsetem odejmujesz 0,1 na całym przebiegu krzywej po prostu, jeśli zatem chodziło Ci o zdjęcie tego 0,1 to właściwie osiągnąłeś swój cel. Rozwiń może co konkretnie chciałbyś osiągnąć, a wtedy podpowiem jak wiedza pozwoli. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
acd_2 Opublikowano 26 Marca 2021 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2021 Cytat W dniu 17.03.2021 o 16:17, banny108 napisał: Mam ryzen 5600x i płytę Asrock b450 Pro4 i nie mam czegoś takiego: "max coreboost overclock, gdzie w opcjach głównych biosu może ustawić na max +500mhz" Mam tylko PBO gdzie mogę ustawić +200mhz. Proszę o rady, może coś powinienem wyłączyć wtedy ukaże mi się ta opcja? Tobie też radzę najpierw najnowszy BIOS i dopiero jak nie będzie opcji, która Cię interesuje aktywnej daj znać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...