Saimon122 Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Witam Serdecznie Powoli nadchodzi czas na złożenie nowego komputera. Mój "stary nowy" komputer ma już 3 lata i nie wyrabia przy nowych albo bardziej wymagających tytułach Podzespoły posiadanego staruszka to I5 3470, gtx 660oc od msi i 8 gb ram. Początkowo próbowałem myśleć o upg ale uznałem że papranie się w tę podstawkę to totalny bezsens, na dodatek mamy już od dawna ddr4 na które chciałbym przeskoczyć. Chyba pora na emeryturę bo bicza z tego nie ukręcę. Kwota którą chciałbym przeznaczyć na nowy komputer to 4500zł. Maksymalnie stówka w górę nic więcej. Procesor o którym myślałem to i7 7700 albo i7-6700k i tutaj mam poważny dylemat. W niektórych testach lepiej radzi sobie 6700k może lepiej wziąć jego? Przemawia do mnie odblokowany mnożnik. Cena tych procesorów jest niemal taka sama około 1600zł. A podkręcanie daję sporą przewagę. Płyta główna i tutaj dylemat. Myślę decyzja zostanie podjęta analogicznie z wybraniem procesora. Jeżeli wybiorę 6700k to i płyta będzie znacznie droższa żeby miała potencjał OC. Co do karty graficznej to problemu z wyborem nie mam Gtx 1070 , co do producenta to najpewniej MSI bo ufam tej firmie i kultura pracy w ich kartach jest na wysokim poziomie. Nigdy się nie zawiodłem. Posiadam Pamięć ddr4 od HyperX w ilości 2x8. Posiadam obudowę Corsair Carbide Series 100r i zasilacz be quiet! Pure Power 9 600W . Dysk SSD Crucial MX300 275gb I te rzeczy które posiadam muszą niestety być częścią komputera. Proszę o komentarz i pomoc w wyborze części , mam nadzieję że się wyrobię w kwocie. Pozdrawiam. E; Na komputerze głownie gram i robię to w rozdzielczości 1920x1080 Edytowane 12 Lutego 2017 przez Saimon122 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krydor Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Moze poczekaj chwile na premiere Ryzena. Moze oplacalnosc i wydajnosc bedzie lepsza niz na Intelu.A czemu 7700 bez K? Chyba ze sie walnales. Bierz 7700k i jakies chlodzenie chyba ze masz. 16gb ram gtx 1070 + i7 siodmej generacji to bardzo mocny zestaw.Tak na marginesie to bierz koniecznie wersje z K. OC zawsze zwieksza zywotnosc platformy, te 100-200 roznicy w cenie jest tego warte. Osoby ktore kupowaly swego czasu i5 2500 i 3470 bez K, teraz musza zmieniac platforme albo procki, a podkrecony 2500k ciagle daje rade. Edytowane 12 Lutego 2017 przez Krydor 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Saimon122 Opublikowano 13 Lutego 2017 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2017 Dziękuje za odpowiedź. Faktycznie wstrzymam się jeszcze troszkę i zobaczę co powie AMD Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...