Skocz do zawartości
VeganSaiyan

[1900zł] [Montaż video/gry/emulacja] Zestaw

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Potrzebuję złożyć pełny zestaw z obudową do 1900zł. Nie znam się za bardzo, bo nie jestem w temacie od lat, ale znalazłem chociaż taki dysk twardy: https://www.morele.net/dysk-seagate-1tb-3-5-sataiii-7200rpm-64mb-cache-st1000dm003-432403/ oraz 2 obudowy: https://www.morele.net/obudowa-zalman-z3-plus-z3plus-605201/ oraz https://www.morele.net/obudowa-zalman-t5-zm-t5-698327/ (nie wiem czy będę potrzebować Midi czy Mini Tower)
Na pewno chcę dysk twardy HDD 1TB ze względu na mniejszą cenę w stosunku do SSD (wiem, że można kupić mały SSD na system a do tego HDD, ale nie potrzebna mi taka opcja). Co do obudowy to możliwe że będzie leżeć poziomo. Obecnie mam jakiegoś Cooler Mastera i sprawdzał się zarówna pionowo jak i poziomo mimo, że nie jest do tego przystosowany. Nie planuję podkręcać procesora.

Podsumowując:
Obudowa: możliwe że będzie leżeć poziomo, ale niekoniecznie. kolor czarny
Stacja dysków: posiadam starą DVD
Dysk twardy: HDD 1TB
Karta graficzna: najlepiej nVidia, bo się przejechałem na AMD ostatnio (mnóstwo problemów na przestrzeni lat, zarówno ze sterownikami jak i z hardwarem)
Płyta główna: nie mam pojęcia
RAM: 8GB podejrzewam, że teraz to jest minimum
Procesor: nie znam się
Zasilacz: też się nie znam
Dodatkowe chłodzenie: nie wiem czy konieczne?

Do czego będę używać komputer:
-renderowanie i montaż filmów Full HD
-gry, ale nie te najnowsze 2017 (np. Mortal Kombat X, Dragon Ball Xenoverse 1 & 2, Street Fighter V, Wiedźmin 3, GTA V)
-emulacja PSX, PS2, Nintendo 64, GameCube, PSP
-Windows 7 64bit

Mam możliwość złożenia zestawu samemu, chociaż jeżeli usługa montażu nie jest droga to czemu nie. Nie wiem czy to ma znaczenie jeśli chodzi o wybór podzespołów, ale nie jestem typem który co jakiś czas rozkręca komputer i go czyści z kurzu. Wydaję mi się, że zawarłem wszystkie istotne informację i z góry dziękuję wszystkim, którzy odpowiedzą na ten post za pomoc i poświęcony czas : )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za te pieniądze, to tylko poleasingowy komp.

Do renderingu video, montażu filmów, to im więcej rdzeni tym lepiej. Czyli szukaj i7 2xxx/3xxx +16GB RAM, nic więcej za te pieniądze nie dostaniesz.

Sprawdź też czy oprogramowanie, które wykorzystujesz do montażu/renderingu wykorzystuje sprzętowe wsparcie grafiki, jeśli nawet tak, to czy w tym zakresie, który ty będziesz wykorzystywał. Jeśli tak, to wtedy trzeba szukać kompa z grafiką.

Piszesz, że nie w najnowsze gry chcesz grac i wymieniasz jedną z najbardziej wymagających gier, czyli Wiedźmina III :)

Jak chcesz grać w Wiedźmina III to napisz jeszcze jaką rozdzielczość, poziom detali i liczbę klatek akceptujesz. Bo to ta gra wyznacza minimalne wyposażenie komputera, który potrzebujesz. (nie licząc RAM).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za te pieniądze, to tylko poleasingowy komp.

Do renderingu video, montażu filmów, to im więcej rdzeni tym lepiej. Czyli szukaj i7 2xxx/3xxx +16GB RAM, nic więcej za te pieniądze nie dostaniesz.

Sprawdź też czy oprogramowanie, które wykorzystujesz do montażu/renderingu wykorzystuje sprzętowe wsparcie grafiki, jeśli nawet tak, to czy w tym zakresie, który ty będziesz wykorzystywał. Jeśli tak, to wtedy trzeba szukać kompa z grafiką.

Piszesz, że nie w najnowsze gry chcesz grac i wymieniasz jedną z najbardziej wymagających gier, czyli Wiedźmina III :)

Jak chcesz grać w Wiedźmina III to napisz jeszcze jaką rozdzielczość, poziom detali i liczbę klatek akceptujesz. Bo to ta gra wyznacza minimalne wyposażenie komputera, który potrzebujesz. (nie licząc RAM).

Tylko nowe częśći mnie interesują. Nie jestem jakimś mega specem montażystą, teraz na ok. 7 letnim kompie jakoś sobie radziłem z montażem filmów full HD, ale nie był to przyjemny proces i renderowanie długo trwało. Planuje Adobe Affter Efects albo jakiś Sony Vegas, ale jakiś prostszy programik też mi może podpasować. Do tej pory bawiłem sie tylko Movie Makerem, Pinnacle i VideoPadem : D

Co do Wiedźmina III to założyłem, że skoro gra z 2015 roku to jak kupie w 2017 części nawet te średniawe to nie będzie tragedii. Oczywiście nie muszą być full detale, po prostu płynna gra. Akurat też z gier Wiedźmin III nie jest na pierwszym miejscu także luz.

Edytowane przez VeganSaiyan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych części to będzie problem w tym budżecie. Jeśli gry lub programy wykorzystujące GPGPU, to samo podstawowe GPU do gier, czyli GTX1050Ti to 750zł. Corei5 7400 to 850zł, 16G RAM w 2x8GB DDR4 2400 to 500zł i już jest 2100zł, czyli ponad twój budżet, a gdzie reszta?

Piszesz, że na 7 letnim kompie działałeś, ale czy zrobiłeś w tych programach co używasz rekonesans tego na czym polegało spowolnienie. Wolny CPU, max obciążenie GPU, mało RAM, duże pliki wolny hdd do RAM długo ładował. Co to był za komp. Może stacja robocza 2 x Xeon 6core, a może komputer biurowy na C2D?

Generalnie jak piszesz gry, to aby wiedźmin III działał płynnie w FHD, to potrzeba tego co Ci wyżej napisałem

Edytowane przez barwniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z nowych części to będzie problem w tym budżecie. Jeśli gry lub programy wykorzystujące GPGPU, to samo podstawowe GPU do gier, czyli GTX1050Ti to 750zł. Corei5 7400 to 850zł, 16G RAM w 2x8GB DDR4 2400 to 500zł i już jest 2100zł, czyli ponad twój budżet, a gdzie reszta?

Piszesz, że na 7 letnim kompie działałeś, ale czy zrobiłeś w tych programach co używasz rekonesans tego na czym polegało spowolnienie. Wolny CPU, max obciążenie GPU, mało RAM, duże pliki wolny hdd do RAM długo ładował. Co to był za komp. Może stacja robocza 2 x Xeon 6core, a może komputer biurowy na C2D?

Generalnie jak piszesz gry, to aby wiedźmin III działał płynnie w FHD, to potrzeba tego co Ci wyżej napisałem

Nie wiem na czym polegało zwolnienie, bo nie wiem jak to sprawdzić. No komp jak komp, zwykły składak, może przesadziłem z tymi 7latami, może 5lat, nie wiem dokładnie. AMD Phenom II X4 965 3,40GHz, 4GB RAM, AMD Radeon HD 6800 series.

A Wiedźmina olać w takim razie bo i tak pewnie nigdy nie będe miał czasu w to grać : D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zauważyłeś dużą część tej kwoty stanowi grafika. Jeśli możesz zrezygnować z grafiki i przełożyć swoją HD6800 to te 1900zł może starczy.

Płyta na B250 (350zł), Corei5 7400(850zł) , 2x8GB DDR4 2400 (500zł), HDD 1TB(200zł), obudowa 150zł, zasilacz 150zł. Nie jak widać nawet z tanich komponentów nie da się tego złozyć za 1900zł. To znaczy oczywiście można, ale nie aby zobaczy wyraźną odczuwalną różnicę między tym zestawem co podałeś, a tym nowym. A ten Win7 64bit to masz, czy trzeba kupić. 

Nie ma sensu kupować czegoś taniej na Intel pentium, bo intel pentium kaby vs AMD Phenom II X4 965 3,40GHz, to nie jest w renderingu i składzie wideo taka duża różnica miedzy nimi, żeby Cię posłać na kolana. Raczej powiedział byś "wydałem prawie 2000zł za te kilka sekund"

Sprawdź najpierw na czym notujesz spowolnienia.

Jak to zrobić. Na początek uruchom menadżer zadań i zwiń go do paska. Na pasku z prawej strony będziesz miał kwadracik pokazujący obciążenie CPU. Podczas momentów spowolnienia w typowej swojej pracy patrzysz na ten kwadracik, w jakiej części jest zielony. Jeśli cały jest zielony to rozwijasz okno menadżera zadań i patrzysz czy obciążenie rozkłada się równo po ~100% na wszystkie rdzenie.

Jeśli jest spowolnienie, a w menadżerze zadań, żaden rdzeń nie chodzi na 100%, to patrz na diodę dysku twardego na obudowie, czy mocno świeci. Jak świeci mocno, znaczy, że zabrakło RAM-u i swap na dysku zasuwa.

Oczywiście można to sprawdzić inaczej, ale musiał byś się zaznajomić z monitorem wydajności Windows. Można tam utworzyć nowy moduł zbierający dane z wybranych podzespołów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem na czym polegało zwolnienie, bo nie wiem jak to sprawdzić. No komp jak komp, zwykły składak, może przesadziłem z tymi 7latami, może 5lat, nie wiem dokładnie. AMD Phenom II X4 965 3,40GHz, 4GB RAM, AMD Radeon HD 6800 series.

A Wiedźmina olać w takim razie bo i tak pewnie nigdy nie będe miał czasu w to grać : D

Wydaje mi się, że za 1900zł to albo komp do gier i ew. jakoś nada się do renderingu, albo średni do renderingu i raczej nie pograsz. Taniej niż coś takiego:

http://www.morele.net/inventory/info/4fqQNL/

Raczej nie złożysz nic do grania. Nie ma procka, bo na morelach brakło - jeśli wróci Pentium G4560 w cenie 285zł, to całość wyniesie 1984. Możesz poszukać sobie tańszej obudowy. Kiedyś te toshiby na morelach też były 10zł tańsze. Możesz ewentualnie wziąć jeszcze tańsza kartę:

https://www.morele.net/karta-graficzna-msi-geforce-gtx-1050-2g-oc-2gb-gddr5-128-bit-hdmi-dvi-d-dp-box-975442/

Na tym wiedźmin 3 pójdzie, aczkolwiek 2GB vram na karcie graficznej na długo nie starczy. 16GB ram-u nie zmieścisz, lepszego procka też nie kupisz w tej chwili. Do renderingu przydałby się jakiś i7, ale to koszt 1500zł sam procek. Z tego co czytałem, to twój soft czasami skorzysta z CUDA na karcie, czy z OpenCL(technologia od AMD) także, to już nie pamiętam.

Natomiast z tego co czytam na necie, to do renderingu polecają procki i7(ht robi różnicę) i z 16GB ram-u. No i dysk ssd też robi różnicę. Jak już ludzie wyżej pisali - procek + płyta + 16GB ramu to wydatek w okolicach 1500-1600zł - w dodatku i5, a nie i7. Swoją drogą - za 2 tygodnie AMD wypuszcza zen-y. Biorąc pod uwagę ten film:

Może się okazać, że lepiej poczekać i kupić platformę od amd z 6/8 fizycznymi rdzeniami, nawet kosztem karty graficznej i zyskać dużo czasu w życiu, dzięki większej ilości fizycznych rdzeni, które niewątpliwie pomogą w renderingu. Nowy zestaw za 1900zł raczej nie zrobi Ci wielkiej różnicy.

Niemniej wydaje mi się, że najsensowniej byłoby zmienić twój procek na AMD X8 FX-8320, oraz dokupić grafikę do wiedźmina(choćby jakiś htx 1050). On chyba będzie pasował do twojej płyty. Dołożyć 4GB ram-u(albo w ogóle z 4 zrobić 16) + ssd? Z tego co czytam, to do twojego softu rekomendowane jest 8GB ram-u, oraz właśnie ssd. Tutaj twierdzą, że ssd pomaga w szybkości:

http://www.crucial.com/usa/en/how-to-render-faster-and-speed-up-adobe-after-effects

https://forums.adobe.com/thread/1504691

Jeśli folder z cachem umieścisz na dysku ssd.

Ewentualnie używane workstation z xeonem - to pewnie byłoby najlepsze wyjście do takiego zastosowania w tym budżecie.

Edytowane przez elderion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi